18 April 2024, 14:38 Житомир: °C
Борислав Розенблат
Народний депутат України

Існуючий закон про реструктуризацію валютних кредитів - чистої води популізм!
2 липня Верховна Рада України ухвалила закон "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті". 
Хотів би підсумувати мої думки з цього приводу. Я переконаний, що цей закон у тому вигляді, у якому він є, не повинен вийти за стіни Верховної Ради. Наразі це - чітко популістський закон. 
Ним передбачено, що реструктуризація існуючих зобов'язань позичальника за споживчим кредитом, а саме невиплаченої суми кредиту та нарахованих, але не сплачених відсотків, здійснюється шляхом зміни валюти виконання зобов'язань за споживчим кредитом на національну валюту України за офіційним курсом Національного банку на дату підписання кредитного договору.
Після першого та другого читань його повинні були допрацювати у комітетах і внести важливі зміни. Особисто я вніс до нього близько 11 поправок. Проте, у тому варіанті, за який нам запропонували проголосувати, ці поправки враховані не були. Зокрема, у цьому законопроекті повинна була з'явитися норма щодо реструктуризації валютних кредитів лише тим людям, які брали їх для придбання соціального житла і для розвитку малого бізнесу під заставу свого житла, а також норма щодо переведення кредитів не по курсу 5.05, а по курсу, який буде визначений разом з Кабміном та Нацбанком. Я виступав за це. Тоді б цей закон справді був би порятунком для звичайних українців, які потрапили у таку скрутну ситуацію. 
Втім, повторюю, коли закон було з голосу внесено в зал, я не побачив ні порівняльних таблиць, ні правок, і зрозумів, що ми повинні відправити його на доопрацювання. Нас ввели в оману і ми проголосували "ЗА". Я одразу ж відкликав свій голос. Як ви встигли побачити, так само зробило і багато моїх колег. Байдуже, мали ми на це право чи не мали, є така процедура чи немає. Але я не хочу, щоб мій голос стояв під цим законопроектом. Ми визнали, що помилилися. Це була технічна помилка. Я переконаний, що, зважаючи на ситуацію, Президент не підпише цей закон, який просто знищить банківську систему України, а вона сьогодні і так на ладан дише. 
Треба шукати компроміс!
Читаючи коментарі на своїй сторінці у Facebook, був дуже здивований реакцією людей на мій пост.  Я вибачився за технічну помилку, але все одно отримав негативну реакцію. Скажу одне: депутатами не народжуються, а стають. 
Нині я бачу кілька варіантів вирішення цієї ситуації. По-перше, мої помічники спільно з помічниками моїх колег по Блоку Петра Порошенка, вже готують новий закон про врегулювання проблем з валютними кредитами. Ми плануємо підготувати його за максимально стислий час. На меті – підтримка тих українців, які брали кредити на соціальне житло (до 100 кв.м. при відсутності іншого житла у членів родини на момент взяття кредиту) та валютних позик для ведення малого бізнесу під заставу власного житла. Ми плануємо оприлюднити його на наступному тижні. Ми не популісти. Ми хочемо допомогти тим, хто цього справді потребує. 
Крім того, в усьому світі існує практика, коли людина оголошує себе банкрутом, за нею залишають все нерухоме майно, а рухоме забирають. Така практика широко розповсюджена в США та Сполученому Королівстві. 
Законодавство України, зокрема, Цивільний та Господарський кодекси України передбачають можливість застосування процедури банкрутства лише для фізичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність. Для інших категорій неплатоспроможних фізичних осіб поки що така процедура не передбачена. Наразі вимоги, що випливають з особистих зобов'язань, у тому числі про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, а також інші вимоги особистого характеру підставами для порушення справи про банкрутство бути не можуть.  Втім, на мою думку, таку процедуру розробити просто необхідно. Це допоможе вирішити не лише проблему валютних позичальників, але й багато інших проблем.
Як бачите, варіантів декілька. Також хочу нагадати про те, що нині діє мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Протягом дії цього закону не може бути примусово стягнуто, відчужене без згоди власника нерухоме майно, яке вважається предметом застави. Головне – не панікувати і не поспішати з висновками. 
Попри шквал критики з усіх боків, який на мене обрушився у Facebook після голосування за цей законопроект, я не збираюся вдаватися до популістських заяв, щоб подобатися усім. Але обіцяю і далі працювати на благо українського народу.