29 March 2024, 16:31 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Тепер за кордон - тільки зі справкою з військомату. А також внесено у Верховну Раду законопроект про кримінальну відповідальність за заклики до ухилення від мобілізації.

 

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації в 2015 році.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, Порошенко доручив Кабміну забезпечити встановлення порядку застосування норм і положень низки законодавчих актів щодо мобілізації.

Згідно з Указом, уряд має опрацювати питання законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

У документі також наголошується, що Кабінет Міністрів повинен розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» в частині нормування питання звільнення з військової служби з мобілізації (в особливий період) військовослужбовців з метою забезпечення ротації особового складу; про доктрину соціального захисту та психологічної реабілітації осіб, які постраждали при виконанні обов'язків військової служби в Україні.

За інформацією прес-служби, Генштаб повинен вжити невідкладних заходів щодо укомплектування військкоматів військовослужбовцями з відповідним рівнем професійної підготовки та опрацювати питання підвищення ефективності органів військового управління, насамперед шляхом їх доукомплектування офіцерами запасу.

Крім того, міністерство оборони спільно з міністерством охорони здоров'я і міністерством соціальної політики має забезпечити соціально-психологічну реабілітацію військовослужбовців - учасників антитерористичної операції.

Також спільно з міністерством охорони здоров'я оборонному відомству доручено удосконалити процедуру проходження медичного огляду військовозобов'язаних, передбачивши механізм запобігання необґрунтованого надання відстрочки від призову за станом здоров'я.

За інформацією прес-служби, оборонне відомство має вжити заходів щодо недопущення порушень законодавства України при проведенні мобілізації, у тому числі з протидії можливим проявам корупції у військових комісаріатах.

Також У Раду внесено законопроект про кримінальну відповідальність за заклики до ухилення від мобілізації.

Депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко і позафракційний Борис Філатов запропонували Раді ввести кримінальну відповідальність "за публічні заклики до ухилення від призову за мобілізацією".