20 April 2024, 11:19 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Бути чи не бути маршрутам № 37 та 40 ?!

 Міська рада пропонує відмінити маршрути № 40 «кооп. Восход – Клосовського» та № 37 « Клосовського – Польова», а залишити один маршрут № 1 «Малікова – Космонавтів» і зробити його кільцевим. Як сказав Є. Демчик: « Це оптимізація руху транспорту», то в чому тут саме полягає оптимізація?  

      Як кажуть в народі: «Ломать не будувати», це завжди просто і легко. Питання в іншому, чи це дійсно «транспортна реформа»? Всім відома що на мікрорайоні Малікова та Клосовського комунального транспорта як тролейбусів немає, тож альтернативи транспорта для мешканців цих районів не існує. Реформа повинна бути перш за все для людей, а не проти людей. Можу сміло сказати, що це не реформа транспорту, а щось інше. Що ви нам пропонуєте? Залишити 14 маршруток марки Богдан ( такий тип автобусів обслуговує маршрут № 1) на такі густонаселенні райони? Яка у відділу транспорту міської ради мотивація та підстави для закриття 37 та 40 маршрутів? Чи ви обстежували пасажиропотік на цих маршрутах? Чи провели зустрічі з громадою цих районів? Чи запитали просто у пасажирів цих маршрутів, які щодня користуються послугами?. Ні, все робимо по – новому. Це одна сторона медалі, інша сторона це водії які працюють на цих маршрутах, ви пропонуєте просто залишити їх сімї без заробітку, не пропонуючи для них ніякої альтернативи. Діло не в перевізниках хто там який маршрут тримає, а діло в робітниках, які заробляють своєю працею та годують свої сімї. На моє глибоке периконання якщо ви і пропонуєте громаді такі «рехформи» ви маєте запропонувати одразу альтернативу, якби на Малікова були тролейбуси, питань нема – да реформа для комунального транспорту, але ж тролейбусів нема. Інший підхід можливий був би кращим таким: що якщо ви пропонуєте відмінити два маршрути № 37 та 40, залишаєте один але на цей один добавляєте кількість рухомого складу з 14 принаймі до 22, ставите не «маршрутки – душегубки» від 22 місць, а великі автобуси ( такі які обслуговують 115 маршрут Житній р-к – Озерне») від 50 сидячих місць з інтервалом руху 10-15 хвилин, і зробіть маршрут №1 та №1а, назустріч один одному, тоді б ще це можна було назвати реформою, та зрозуміти що ви – реформатори з відділу транспорту дійсно щось хочете змінити та дбаєте про населення.
    А то у нас виходить якась цікава ситуація: Демчик пропонує обговорити це питання з громадою, електронна адреса «для пропозицій» вказана не існуюча. Чиновник виходить з самого початку бреше! в газеті «Місто» оголошується про конкурс по визначенню перевізників на маршрутах де немає ні 37 ні 40, хоча договори заключені раніше з перевізниками які обслуговують дані маршрути вже здебільшого завершилися терміни дії. Поки вони напевне працюють на тимчасових договорах.

   Хочеться просто побажати нашій  міській раді прислуховуватися до думки громадян, особливо тих мешканців цих мікрорайонів яких стосується дана «рехформа». А то якось вже втомилися ми трохи жити вже по – новому, де все не для людей а проти людей. Не транспорт реформуйте, а дорогі робіть для початку, а якщо взялися за транспорт то знайдіть нормальних, професійних реформаторів.