19 April 2024, 17:25 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Про пільгові перевезення з 1 січня 2016 року.

 ЯК і прогнозувалося, змін до представленого урядом проекту закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» у частині фінансового забезпечення наданих державою окремим категоріям громадян пільг на проїзд в громадському транспорті, народні депутати не внесли.

ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ДАЄ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВИСНОВКУ:
НЕМАЄ ФІНАНСУВАННЯ – НЕМАЄ ПІЛЬГ.


Одночасно з законом України «про держав

ний бюджет україни на 2016 рік» народні депутати прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 3628. В цьому законі норми, якими передбачались пільги окремим категоріям громадян для проїзду у громадському транспорті, перефразовані так: “Пільги, передбачені…, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету”. Тобто починаючи з 1 січня 2016 року надання пільг окремим категоріям громадян та фінансування втрат громадського транспорту від перевезення пільговиків покладено на органи місцевої влади та місцевого самоврядування.


Тобто, розяснюю, пільги повинні від 1 січня 2016 року встановлювати, або скасовувати своїми рішеннями Житомирська обласна державна адміністрація, Житомирська міська рада про необхідність підготовки відповідних рішень для врегулювання пільгових перевезень в громадському автомобільному транспорті з 1 січня 2016 року.


З автотранспортними підприємствами Житомирщини договори про надання соціально важливих послуг і покриття втрат за рахунок місцевих бюджетів не підписані.


Тож проблема пільгового проїзду в громадському автомобільному транспорті на 2016 рік не вирішена. Автотранспортні підприємства Житомирщини мовчання влади сприймають як відмову:


Соціально вразливим групам населення Житомирщини надавати можливість користуватись громадським транспортом на пільгових умовах.

Автотранспортним підприємствам у підписанні договорів про надання соціально важливих послуг і покриття втрат від цих послуг за рахунок місцевого бюджету.

Сподіваємось, що до закінчення різдвяних свят влада регіону таки визначиться, як їй оплачувати проїзд пільговиків у Житомирі та на Житомирщині.