19 April 2024, 06:56 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Чи потрібна та доцільна електричка до м. Київ за 35 грн. з часом слідування по маршруті у 2 год. 30 хв.?

 На сайті Житомирської міської ради, проходить інтернет - голосування щодо майбутнього розкладу електрички в Київ. 

Варіантів декілька , але варіанти не початкового пункту, а кінцевого пункту призначення ( тобто прибуття в Київ): 
Вихідні дані:
8.30
9.00
10.00
11.00 
12.00 час слідування становить 2 год. 30 хв. від Житомира до Києва. Вартість квитка становитиме 35 грн. 
Логічно, що більшість респондентів які приймуть участь в голосуванні обере час прибуття до Києва 8-30. Тобто моделюємо ситуацію що в разі такого обрання відправлення з станції Житомир буде десь о 6 годині ранку.


Що ми отримаємо на ділі:
1) Щоб студенту, працівнику чи пенсіонеру добратися до залізничного вокзалу на 6 годину потрібно буде вставати рано, щоб добратися на 6 годину до вокзалу.
2) Ми знаємо як у нас працює громадський транспорт, більш за все що прийдеться викликати таксі щоб встигнути на електричку, вартість послуг таксі буде різною, в залежності від служби таксі, відстані від домівки до вокзалу, тож спрогнозуємо вартість таксі від 20 до 45 грн.
3) Тобто, встаємо приблизно о 5 ранку щоб добратися електричкою на 8-30 у столицю, при цьому витрачаємо по суті приблизно - 70 грн. на проїзд ( електричка 35 + послуги таксі 
35 грн.) .


Вартість проїзду в маршрутному автобусі до Києва становить на сьогодні 80 грн. і маршрутні автобуси відправляються з пл. Перемоги та 2 автовокзалів з інтервалом руху 15-20 хв, час по маршруту слідування від Житомира до Києва 1-1,5 год.

То що ж ми економимо, 10 грн? а втрачаємо купу часу.

То ж просте запитання, це позитив така електричка чи негатив? Це для народу чи для піару? Бо і дурню зрозуміло що цей проект в зородженні вже є збитковим, не буде електричка покривати навіть своїх витрат, бо для більшості пасажирів вона вкрай не вигідна буде.

Скажіть, якщо влада так турбується про своїх громадян, то хіба не простіше знайти інший вихід з ситуації?? Хіба влада не може знайти перевізника який погодився б обслуговувати маршрут Житомир - Київ з фіксованою ціною в 50 грн. на взаємовигідних умовах?

Чи, як для прикладу, зробити додаткові рейси міського транспорту спеціально для підвозу на електричку з усіх районів міста, щоб на цьому мінімізувати витрати потенційних пасажирів на проїзд для популяризації тієї електрички. Різниця завжди є чи платити 70 грн, чи 38 обходилася дорога від домівки до станції Житомир та в Київ.

Все можна зробити, головне бажання.

А не робити багато галасу з проекту з такими вихідними даними, який ніколи не буде прибутковим!