20 April 2024, 00:47 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Для кавоманів

Як перезавантажити мозок за допомогою кави?

Кава (або кофеїн) - це відмінний спосіб змінити природні піки мозкової активності протягом дня. Правда, з часом ефект від неї стає все менше і менше, а все через толерантність до кофеїну. Є один спосіб отримати від кави максимальну користь - переключити ваше звичайне споживання кави і комбінувати його з відновлювальною силою дрімоти.
 
Професор Прінстона Арвінд нарайан пояснив, чому кава стає менш ефективною. Кофеїн знижує активність аденозину, нейротрансмітера, стимулюючого сон, за рахунок чого підвищується концентрація і увага. Але регулярний прийом кофеїну зводить нанівець ці переваги.

Толерантність до кофеїну виробляється за 2-3 тижні і майже повністю виключає підбадьорливий ефект від кави.
Це означає, що якщо ви регулярно п'єте каву, дуже скоро ваш організм стане виробляти більше аденозину, так що для нормальної мозкової активності вам потрібна буде доза кофеїну.

Можна сказати по-іншому - за допомогою кави ви підтримуєте свій рівень аденозину, а значить, і рівень уваги, на одному рівні, і якщо для деяких видів діяльності це цілком нормально, для інших може згубно позначитися на кар'єрі.

Якщо ви хочете , щоб кава залишався для вас інструментом, а не просто приємним напоєм, періодично припиняйте її пити, щоб рівень аденозину повернувся до норми. Це не так важко, як може здатися, і через якийсь час толерантність до кофеїну пройде і ви знову зможете використовувати каву як засіб для відмінних ідей.