24 April 2024, 04:19 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Люстрація по-житомирськи

Ось, ми й дочекались прийняття, такого бажаного для Майдану, Закону «Про очищення влади». Але, що воно таке, це очищення влади???

Люстрація – це не зведення рахунків, не захоплення влади, не нищення невгодних, це відповідальний процес, викликаний сучасною суспільно-політичною ситуацією. Але чому ж такий супротив очищенню влади чинять самі ж органи влади, які себе дискредитували та не вбачають необхідності у проведенні люстраційного процесу задля повернення довіри суспільства до влади.

Не виключенням із загальної ситуації в країні стала й Житомирська область. З поваленням режиму Януковича та приходом нових облич на владний олімп в Житомирську обласну державну адміністрацію процес очищення влади ніби повинен був бути першочерговим. Голова адміністрації Сидір Кізін неодноразово наголошував про притягнення до відповідальності всіх чиновників Партії регіонів в області. Але… За вікном вже листопад місяць, але ті самі ж обличчя, що так віддано служили пану Рижуку та пану Никитюку, вже без докору сумління готові працювати з нещодавно призначеними керівниками області. Цікаво, чи допустять нові очільники області ті ж самі помилки, що допустила команда Кізіна?

За попередньої влади на чолі з Віктором Януковичем корупція настільки вкоренилася і поширилася в органах державної влади на всіх рівнях, що знищити цю гідру не можливо без кардинальних змін. Мало хто зможе оспорити те, що посадовець, який хоч раз взяв хабар не буде зацікавлений у реформуванні системи та викоріненні цього ганебного явища. Тому єдиний можливий шлях – очисти всі органи влади від корумпованих чиновників та заборонити їм працювати на державній службі. Можливо заборонити й не вийде, але звільнити можна, хоча й складно.

Багато хто стоїть на позиції, що в Житомирській облдержадміністрації на керівних посадах працює багато професіоналів, які працювали там роками, працювали й при режимі Януковича та працюють далі. Замінити їх новими кадрами складно, тому що вони не  мають такого професіоналізму та досвіду. Але в мене одразу виникає питання чи зможуть різного роду «колишні» змінити систему?

Якось Вацлава Гавела запитали: «Навіщо ви здійснюєте люстрацію і даєте недосвідченим владу в руки — вони ж нічого не вміють?» Він відповів: «Краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу».

Питання підготовки кадрів у всі часи було питанням надважливим, адже кадри, як відомо, «вирішують все». Відтак, очевидно, що доручати таку справу можна лише особі з належною професійною освітою, ґрунтовною підготовкою та високими морально етичними характеристиками. Однак, такий підхід до питання добору і розстановки кадрів для «старої» влади Житомирщини не був характерним. Яскравим прикладом означеного є історія з призначенням Директора Житомирського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій  Тетяни Булич, яка, не маючи відповідної підготовки та наукового ступеня, що, до слова, передбачалося тоді і передбачається на даний час кваліфікаційними вимогами для кандидатів на цільову посаду, все-таки очолила процеси навчання державних службовців на Житомирщині. Але й не дивно та сама історія й з її подругою начальником кадрів Житомирської ОДА Алою Радаєвою, що також «не зовсім відповідає»  кваліфікаційним критеріям. Одна племінниця пана Рижука, а інша кума пана Рафальського. Ось так, дві подруги й керують кадрами на Житомирщині. Одна пішла на порушення й рекомендувала Тетяну Булич без відповідної освіти та наукового ступеню на зайняття керівника Центру, а інша непогано віддячила подрузі й призначила її сина на керівну посаду в Центр.

Як з такими «королевами кадрів» зміниться кадрова політика в нашій області? Чи зможуть вони у двох провести очищення влади від «колишніх»? Побажаємо їм натхнення та успіху!!!