24 April 2024, 03:28 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Чи потрібна стипендія сучасному студенту ?

 Чи потрібна стипендія сучасному студенту?

 Відповідно до історії, в давнину стипендії виплачували римські імператори сусіднім варварським племенам - щоб утримати їх від розбійних нападів на територію імперії.

Стипендії в сучасному суспільстві - це вид постійного грошової допомоги, що виплачується студентам середніх та вищих навчальних закладів, а також в аспірантурі та докторантурі.

Існують різні види стипендій: академічна, соціальна, іменна, персональна ... З них краще за все студенти знайомі з академічної.

Академічну стипендію отримують студенти-бюджетники, які здають сесію вчасно і без трійок. А якщо всі іспити вдалося здати на відмінно, стипендія буде підвищеною.

 Сьогодні середня стипендія складає близько 1000 гривень. За ці гроші прожити важко, але якщо це вдається, то виникає головна проблема бідності – звикання і втрата стимулу досягати кращого. Є цілий прошарок дієздатних людей, які звикли до маленьких прибутків. Вони не докладають жодних зусиль, аби змінити ситуацію. Частина населення втрачає стимули для отримання більшого доходу, перестає працювати і гальмує економіку. Чим більший дохід, тим більше податків ви сплачуєте до державного бюджету.

Молоде покоління, майбутнє нашої країни – студентів котрі мають креативні думки, свіжий погляд, масу енергії, сучасні навички та сучасне бачення привчають виживати за 1000 грн.

Сьогодні 1 тис грн можна отримати працюючи офіціантом, кур’єром чи ... , без диплому про вищу освіту.

Стипендіальна програма побудована таким чином, щоб привчити студента вчитися за оцінки.

Під час сесії отримав «5» чи «4» все ок, отримуєш стипендію до наступної сесії. Але не все так просто в реальному житті – там є ринок праці де ти показуєш свої можливості, на що спроможний, або шукаєш далі нове робоче місце. І цього не навчають в університеті. Скасування стипендій може стати реальною мотивацією для того, щоб навчитися бути  конкурентоспроможним  та дійсно цікавим на ринку праці.

P.S. У Грузії інвестують у студентів, котрі вирішили навчатися у закордонних вишах. Тоді студенти можуть отримати повну підтримку держави та гарантію хороших знань у провідних університетах світу.

У США не існує безкоштовної вищої та післявузівської освіти. Однак американська система освіти передбачає можливість отримати гранти на навчання в США і стипендії, які можуть покрити більшу частину витрат на навчання, та суттєво полегшити життя студентам.