28 March 2024, 15:48 Житомир: °C
Олександр Шевчук
Лідер Громадського об’єднання «Живи Житомиром»

Стипендія по-новому!

5130 vs СТУДЕНТИ 

 

227 депутатів 6 грудня підтримали законопроект 5130. Який у пункті 43 передбачає внесення змін до ЗУ "Про вищу освіті", а саме внести зміни до ст. 62 закріпивши поділ на соціальні та академічні стипендії. Де соціальні стипендії будуть нарахуватись лише студентам (курсантам) ВНЗ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам (курсантам) ВНЗ, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків.

 

Академічні стипендії будуть нараховуватися студентам (курсантам), які досягли значних успіхів у навчальній діяльності та/або науковій діяльності згідно критеріїв встановлених Кабінетом Міністрів України, а частка студентів на отримання цих академічної стипендії буде визначатися вченою радою ВНЗ. Постає питання про прозорість та справедливість нарахування стипендій, як соціальних так і академічних. 

 

Також даний законопроект скасовує виплати стипендій учням професійно-технічних училищ.

Підтримавши даний законопроект депутати не врахували думку студентів. Тому реакція студентства має бути негайною. Представники ОСС та студентських організацій об'єднуються та вже підготували лист до Президента, Прем'єр-міністра України й керівників фракцій з наступними вимогами:

 

1. Повернути виплати стипендій учням професійно-технічних закладів освіти. Відмовитись від скасування законопроектом КМУ(№ 5130) норм статті 9 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», за якою «держава, враховуючи вартість прожиткового мінімуму та виходячи з реальних можливостей бюджету, підвищує розміри … стипендій … молоді, яка отримує професійно-технічну, вищу освіту у відповідних навчальних закладах». Після прийняття нового закону «Про вищу освіту» саме 9 стаття гарантує виплату стипендій учням ПТУ.

 

2. Повернути визначення мінімального обсягу стипендій та кількості студентів, що мають отримувати академічні стипендії, що передбачені частинами 4, 6, 7, 8 статті 62 Закону України «Про вищу освіту» і які були вилучені Законом (№ 5130). Замість вилучення з Закону України «Про вищу освіту» норми, згідно якою Кабінет Міністрів України має визначити до 1 січня 2015 року терміни поступового збільшення розміру мінімальної академічної стипендії до рівня прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу на місяць, внести до неї зміни, вказавши її актуальний термін виконання, а саме «до 1 січня 2017 року». 

 

3. Повернути в проект бюджету «загублені» 800 000 000 грн. на академічні стипендії, які були в презентації уряду, але відсутні у пропонованому КМУ проекті бюджету України на 2017 рік. Виходячи із Розподілу видатків Державного бюджету України на 2017 р. (Додаток № 3 до проекту бюджету) на соціальні та академічні стипендії передбачено лише 4 978 000,00 тис. грн., замість 5 816 600, 00 тис. грн., які презентувались Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. У статті 27 проекту бюджету визначити, що академічні стипендії виплачуються не лише МОН, але й іншими міністерствами та зазначити вичерпний перелік цих міністерств. Окрім цього закріпити ці академічні стипендії окремим рядками Розподілу видатків Державного бюджету України на 2017 (Додаток № 3 до проекту бюджету), так само як це зроблено із академічними стипендіями від МОН. 

 

 

4. Не приймати жодних рішень, що стосуються студентства, без консультацій зі студентськими організаціями.

 Долучаємося до Всеукраїнської акції #Стипендію_кожному_встигаючому_студенту

В чому суть двіжухи...
Потрібно на аркуші написати від руки або надрукувати наступний текст - "Стипендію кожному встигаючому студенту", сфотографуватися з цим аркушем, та викласти в соціальні мережі з наступним хештегом #Стипендію_кожному_встигаючому_студенту