25 April 2024, 04:12 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

А чи буде в собаки хата?



  Команда "Народного Контролю" вже писала про бездомних собак Житомира та обіцяли розповісти про отримані офіційні відповіді з міської влади.
Так от, ловить безпритульних тварин «Автотранспортне підприємство 0628». Його працівники собак везуть у ветеринарну клініку (для кастрації), а потім…(найцікавіше)… «собак повертають у місця їх звичайного перебування»!!! Тобто, назад, у двори і на базарчики, де знову формуються зграї!
Хвилинку, але ще нікого собака не зґвалтувала, (чи містяни знають не все?), вони виключно кусають! А повертають песиків назад у «звичне середовище» - для дотримання їхніх собачих прав! Комунальники пояснюють: так передбачає законодавство України, не уточнюючи де саме написано, що псів слід випускати на вулиці?
Також нам сповістили, що в 2014 році в Житомирі діяв благодійний фонд «Чотири лапи» і: «проведено значну кількість операцій по біостерилізації на базі мобільної клініки». Так ми й самі це знаємо! От їхню роботу ми бачили! А числівник «ЗНАЧНА» так традиційно і влучно ілюструє роботу влади…
За кілька років кастрували близько тисячі собак…це одного з двадцяти. То поки ці одиниці вимушено утримуються від статевого життя, решта – успішно продовжує свій собачий рід! Нові й нові покоління симпатичних кудлатиків з’являються на вулицях.
У відповіді пана Демчика вказується, що в 2012 році планували здати першу чергу притулку, але пан Демчик скромно мовчить, що у 2013р – планували вже другу, і ввести заклад в повномасштабну роботу! Може, йому й не доповіли про такі плани? А от в Програмі записано, що і будівництво притулку для тварин, і влаштування установки для знешкодження загиблих тварин, і оновлення матеріально-технічної бази, - здійснити у 2013 році.
Очима пересічного житомирянина: відкуп розваленої будівлі за бюджетний мільйон (виручили кореша-підприємця), а для людей - смачні плани влади покращити життя тварин вже сьогодні. Тобто, чийсь непотріб купили (не маючи грошей на капремонти), а містянам замилили очі голосними планами. І все! Далі ні кроку!
Також з листа ми дізнаємося, що у 2012 році понад 1200 собак були охоплені увагою: 984 псів кастрували, 284 – приспали, зібрали по місту 500 трупів тварин. На це все витрачено 237 тис грн…а щось змінилося? Наші з вами гроші, з міського бюджету, витратили. Кому стало комфортніше? В чому результат?
І найприємніше, міська влада не опустила рук в цій ситуації. Нинішні керівники міста продовжують гарні справи попередників. Влада не забула про тему безпритульних собак: відбудеться тендерний конкурс, визначать, кому довірити подальшу кастрацію, - і все буде добре! Ось дуже цікаво, а чому такого конкурсу досі не проведено? І чия клініка виграє конкурс? Когось знову «виручать»?
І головне: коли нас з вами покличуть на відкриття притулку? В собак своя хата буде?