29 March 2024, 00:15 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Заява «Народного контролю» щодо ветування Закону про відновлення фінансування профтехосвіти

 У «Народному контролі» обурені черговим фактом нехтування встановлених Конституцією України регламентних процедур, що принижує Закон і ставить під питання існування профтехосвіти.

Прийняті 4 лютого зміни до бюджету (№3830-3), які б розблокували фінансування ПТУ, на 44-й день після ухвалення були заветовані Президентом. Хоча, згідно зі ст. 94 Конституції України, Президент має упродовж п’ятнадцяти днів після отримання Закону підписати його або ж повернути зі своїми пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду.
Якщо ж Гарант у встановлений строк не повернув Закон для повторного розгляду, Закон мав вважатися схваленим Президентом України і бути підписаним Головою ВРУ та офіційно оприлюднений.
Проте під диктовку кредиторів із МВФ, відірваних від реалій життя українських громадян, вище керівництво країни вкотре знехтувало Конституцію.
Ми рішуче засуджуємо такий прояв неповаги до Основного Закону країни та нехтування інтересами маже півмільйона людей, які у результаті скорочення фінансування ПТУ втратять роботу чи можливість здобути професійну освіту. Окрім того, скасовуючи фінансування з держбюджету професійно-технічних закладів освіти ніхто з можновладців не думає про інтереси дітей-сиріт, яких серед студентів ПТУ понад 10%.
Ми закликаємо Президента України та Голову Верховної Ради почути народ, який довірив їм управління країною. В іншому випадку, вони спровокують страйки, що можуть перерости у масові вуличні протести.