20 April 2024, 06:48 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

У ЛУГИНАХ ПІДПРИЄМЦІ НЕСАНКЦІОНОВАНО РУБАЮТЬ ЛІС ДЛЯ ДЕРЕВНОГО ВУГІЛЛЯ

 У лісі під Лугинами на Житомирщині – величезні склади нечіпованої, тобто не облікованої деревини.

За словами місцевих мешканців, за «сірими» зрубами стоять місцеві підприємці, які виготовляють деревне вугілля. Окрім того, що рубають ліс,  від  виробництва у селищі стоять чорні хмари смердючого диму, – і так уже чотири роки.

«Тут дихати практично неможливо», – стверджує Світлана Ільїна, мешканка смт. Лугини.

Селищний голова Анатолій Шахматов зізнається, що звертався і до управління екології, і до правоохоронців, і до прокуратури – але далі переписки справа не йде: «Закрити ці підприємства можна дуже швидко, бо на деревину нема накладних, нема дозволів на виробництво. Усі працівники  працюють неофіційно».

Натомість один із підприємців стверджує, що має право працювати, а купуючи деревину, допомагає місцевим безробітним.

Голова Лугинської райдержадміністрації Василь Чиж нарікає на бездіяльність контролюючих структур. Він стверджує, що один із підприємців отримав дозвіл від управління екології, підробивши документи. Чиновник вже звертався до правоохоронців та досі чекає на їхню реакцію.

Зараз у Лугинах планують провести громадські слухання, аби налагодити діалог громади та підприємців. Місцеві вимагають винести бочки за межі селища, облаштувати їх очисними установками та обов’язково припинити несанкціоновану вирубку дерев.

https://www.youtube.com/watch?v=AeYeV6UZgNI  - посилання на сюжет