19 April 2024, 12:10 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

ДОБРОДОМОВ ПРО ЗАБОРОНУ ШУСТЕРУ ПРАЦЮВАТИ В УКРАЇНІ: ЦЕ ТИСК НА ЖУРНАЛІСТИКУ І СВОБОДУ СЛОВА (+ ВІДЕО)

Чиновники Державної служби зайнятості виконували «спущене з гори» рішення, й, очевидно, що за ініціативою анулювати дозвіл Савіка Шустера на роботу в Україні стоять люди у вищих ешелонах влади.

Таку думку у прямому ефірі телеканалу  «112. Україна»  висловив лідер «Народного контролю», секретар Антикорупційного комітету ВРУ Дмитро Добродомов, який зараз разом з іншими нардепами перебуває  в Державній службі зайнятості.

savik

«Те, що зараз відбувається стосовно Савіка Шустера – і тиск податкової на його студію, на канал, і ця історія з дозволом на проживання – все це, інакше як диктатурою не назвеш. Це політична розправа влади над журналістом, який висловлює відмінну від влади точку зору, надає майданчик для оприлюднення інформації, невигідної для ТОП-посадовців», – констатує нардеп.

Він наголосив, що утиск права Шустера на роботу в Україні міг бути зініційований у тому числі й очільником ДФС Насіровим.

«Якщо прослідкувати увесь ланцюг подій, то стає очевидним, що маємо пряму вказівку пана Насірова. Саме в студії Савіка Шустера було оприлюднено інформацію щодо його незадекларованих квартир та іншого майна сумнівного походження. Зараз перед новим Прем’єром Гройсманом гостро стоїть питання про звільнення Насірова з посади. Тому, ця історія не випадкова», – констатував Добродомов.

Він зазначив, що Прокуратура мала би дати оцінку діям співробітників Державної служби зайнятості та з’ясувати, чию вказівку вони виконували. А тим часом нардепи будуть звертатися до представників країн ЄС в Україні щодо прецеденту утиску свободи слова.

«Ми ініціюємо звернення до представників країн ЄС в Україні, щоб вони дали свою оцінку таким діям. Адже свобода слова – одна із фундаментальних європейських цінностей. Коли влада забирає дозвіл на роботу в одного із незаангажованих журналістів – це одно значно утиск свободи ЗМІ», – наголосив він.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що журналісту Савіку Шустеру, який має громадянство Канади, анулювали дозвіл на роботу в Україні. Хоча лише два тижні тому журналісту видали новий річний дозвіл. Окрім того, з осені 2015 року фіскальна служба проводить перевірку діяльності ТОВ «Савік Шустер студія». Багато експертів розцінюють дії фіскалів як тиск на журналіста у зв’язку із його професійною діяльністю.

https://www.youtube.com/watch?v=l57oDbwv1jI -посилання на сюжет