20 April 2024, 10:37 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Депутатська пастка для селян

В Житомирській області закладається бомба сповільненої дії – екологічна катастрофа регіонального масштабу. Команда «Народного контролю» разом з депутатом обласної ради -Віталієм Науменком прагне захистити інтереси громади. Захистити від кого? – від підприємців з числа депутатів.

Так звані інвестори взялися відселити два села  Дуброва та Болярка, тутешню місцевість перетворити на великий кар’єр. Йдеться про  видобуток відкритим способом ільменіту та  апатиту. Технологічно: на велику глибину закладається вибухівка, для підриву надміцних прошарків руди. Отож, труситиме всю округу. Жителі  стурбовані перспективами відселення та умовами, які їм нав’язують підприємці.

Яка доля та участь селян у цьому процесі? – їх змушують обманом та тиском за безцінь віддати свої господи, земельні паї взагалі планують «віджати». Селяни у безвиході – бо продати хати не можуть (не купують бізнесмени), а лишитися на своєму – небезпечно. Торік у селі випадково згоріла ціла вулиця (майже 10 хат) буквально за 5 хвилин…

Жителі сусідніх сіл, з менш багатими землями не у кращому становищі. Бо при розробці кар’єру всі водні горизонти спустошаться, - зникне вода в криницях. Цю перспективу підприємці від селян приховують і навпаки пропонують облаштувати артезіанську свердловину та лічильники. Поливати город, садок і напувати худобу – за лічильником!

За цією справою – депутат облради Олександр Яковчук (фракція Радикальної партії). Він є керівником ТОВ «Валки-Ільменіт», яке і зазіхає на землі двох сіл. Нещодавно представники підприємства зустрічалися з селянами і пропонували відселення. Куди, у які будинки і за які гроші – не пояснили самим селянам. Цікава ремарка – людей повідомили, що відтепер вони не мають права продавати свої будинки НІКОМУ окрім цих бізнесменів. Свої умови інвестори вже почали диктувати і залякувати людей.

Вигоду від такої інвестиційної програми матиме й інша депутатка облради – Ірина Костюшко (фракція БПП). Її сільгосппідприємство орендує землі в навколишніх селах, тож воду літрами селянам продаватиме обраниця громади. Вона вже має такий досвід, бо торік посушливого літа своїх виборців вже виручала – продаючи цистерну на 300 л за 200 грн.

Питання погодження розробки кар’єру виноситься на наступну сесію обласної ради – 19 травня. Депутати вирішуватимуть, чи згодні вони на знищення сіл. Ось в залі обранці громади проголосують – за селян чи за своїх колег-бізнесменів. Представники інвестиційної компанії намагаються продавити рішення через депутатів обласної ради, аби останні погодили дозвіл на видобудок корисних копалин вже поза межами цих сіл.

Громади трьох сіл просять втрутитися народного депутата Дмитра Добродомова та посприяти вирішенню цього конфлікту.