24 April 2024, 14:28 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

«НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ» І КОНФЕДЕРАЦІЯ ВІЛЬНИХ ПРОФСПІЛОК ІНІЦІЮВАТИМУТЬ ЗАКОНОПРОЕКТИ ІЗ ПІДНЯТТЯ ЗАРПЛАТ

 Депутати «Народного контролю» разом із представниками Конфедерації вільних профспілок готують пакет змін у законодавстві, направлений на підняття зарплат та індексації пенсій.

Про це під час брифінгу у  Парламенті повідомив лідер «Народного контролю», секретар Антикорупційного комітету ВРУ Дмитро Добродомов.

«Якщо у нас діють «європейські» тарифи, то де ж європейські зарплати? Відповідь проста – у кишенях олігархів, власників підприємств, орієнтованих на експорт. Адже продаючи вироблений товар за кордоном за ринковими цінам, зарплати робітникам своїх підприємств олігархи чомусь не підвищують. За рахунок чого і мають можливість, попри спад економіки, отримувати надприбутки», – зазначив депутат.

Він зауважив, що такі товари, як руда, зерно, вугілля, метал, продаються українськими власниками виробництв за тими ж цінами, що продають цю сировину підприємства Польщі, Німеччини тощо. Але зарплата у наших шахтарів, робітників металургійних заводів, працівників агросектору – у 6-8 разів нижча, аніж у їхніх «колег» у Польщі.

Щоб виправити ситуацію, депутати «Народного контролю» разом із представниками профспілкових організації пропонують встановити європейську систему оплати праці на експортно-утворюючих підприємствах. Що означає погодинну оплату роботи та  індексацію окладів у разі здешевлення національної валюти.

Внести відповідний пакет законопроектів ініціатори планують до початку наступної сесії ВРУ, що розпочнеться у вересні.

«Маю надію, що в Парламенті вистачить голосів для ухвалення цих важливих рішень. І представники фінансово-промислових груп у Раді, котрі багато розповідають про необхідність підняти зарплати, зможуть розпочати це робити на своїх власних підприємствах», – констатував Добродомов.

 

http://nkontrol.org.ua/narodnijj-kontrol-i-konfederaciya-vilnikh-profspilok-iniciyuvatimut-zakonoproekti-iz-pidnyattya-zarplat/ - посилиння на САЙТ НАРОДНОГО КОНТРОЛЮ