28 March 2024, 19:28 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Реформа держслужби має відбутись!

Дмитро Добродомов разом з колегами Владислав Голуб, Сергій Євтушок, Альона Шкрум подали поправки до другого читання до законопроекту № 4370-1.

Нагадаємо, 7 липня у першому читанні був прийнятий законопроект № 4370-1. Він передбачає що очільників ОДА та РДА призначатиме не незалежна комісія за відкритим конкурсом, і не Уряд, як це передбачено Конституцією, а Президент. Окрім того, законопроект скасовує норму, що забороняла держслужбовцям бути членами політичних партій, а також брати участь у виборах.

"Це означає використання провладними партіями адмінресурсу на виборах. Все це – ні що інше як цементування владної вертикалі й узурпація повноважень в одних руках", - вважає Дмитро Добродомов.

Тому депутати у своїх поправках пропонують наступне:

- Спецкомісія по відбору голів адміністрацій при Президентові замінюється Комісією при КМУ. Склад: 50% представники Президента і 50% представники Уряду. 
- Механізм відбору кандидатів на посади голів адміністрацій здійснюється в порядку, який запропоновано в законопроекті “Про префектів”. Тобто, Комісія при КМУ відбирає трьох кандидатів і надає ці кандидатури на розгляд Президентові. Останній вибирає з трьох одного, який включається в кадровий резерв. Кадровий резерв становить не менше 25% загальної кількості посад голів адміністрацій (тобто 25% від 490 посад).
- Із сформованого кадрового резерву Уряд вибирає одного кандидата і подає Президенту. Президент у свою чергу призначає або надає вмотивовану відмову у призначенні. Тоді КМУ вносить іншу кандидатуру.
- Залишаються вимоги до політичної незаангажованості чиновників.

На думку Дмитра Добродомова, весь законопроект № 4370-1 – це альтернативний шлях забезпечити собі вплив на місцеву владу. Це поховає децентралізацію, про яку стільки розповідає команда Президента, адже за запропонованими Президентом змінами до Конституції взагалі ліквідовується таке поняття як державні адміністрації.

Прес-служба