29 March 2024, 07:38 Житомир: °C
Сидір Кізін
Сидір Кізін. Адвокат, правозахісник. Голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Історична справедливість через 23 роки незалежності

Верховна Рада нарешті через 23 роки прийняла історичне рішення: прийняла Закон України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті»

Відтепер ті нечисленні ще живі українські повстанці зможуть отримати запізнілу вдячність від омріяної в молоді роки Держави.

Це рішення гальмувалося не одне десятиліття. Патріотичні сили боролися з московськими прихвоснями, які усіма силами не давали його узаконити.

Майже п'ять років тому "Свобода" зробила це на рівні місцевих рад у Галичині, заборонивши використання червоних ганчірок та проведення колорадських оргій на 9 травня.

Тепер це стало Законом для всієї країни.

Імена тисяч Героїв, які були при житті репресовані, виселені, ув'язнені, а після смерті десятиліттями замовчані та оббріхані, мають бути достойно вшановані на державному рівні.

Саме ці Герої справжньої української історії, імена яких ми потайки дізнавались з розповідей батьків та дідів, із заборонених книжок, тепер має вшанувати Українська Держава.

І першою серед таких постатей є без сумніву Степан Бандера.

Людина, прізвищем якої окупанти назвала цілий народ- Бандерівці. Себто ті, хто не визнає себе холопами Москви.

Бандера - це символ безкомпромісної боротьби українців за свою Державу. До речі в перекладі з латинської Bandera означає Прапор.

Він був незручним для всіх окупантів, які намагалися втягнути Україну в свою орбіту: чи то "Всходні Креси" Польської Держави Пілсудського, чи Радянський рай Сталіна, чи Третій Рейх Гітлера.

Польський суд засудив Степана Бандеру до страти, замінивши довічним ув'язненням в таборі для націоналістів "Береза Картузька", за проголошення незалежності України 30 червня 1941 року гітлерівці кинули Степана до концтабору "Загсенгаузен", а радянський КГБ послав свого агента у Мюнхен, щоб убити Провідника.

Проте пам'ять про Бандеру і його ідея - Українська Самостійна Соборна Держава пережила у часі зазначені режими. Помер СССР, помер Третій Рейх, Польща повернулась до своїх етнічних кордонів.

Степан Бандера переміг. Постала Україна. Точніше постає на наших очах.

То ж віддаймо шану вірному сину українського народу. Вулиця провідника має бути і в нашому місті.