29 March 2024, 03:27 Житомир: °C
Андрій Евін
Партнер адвокатського об'єднання "АСПЕКТ"

«Коза Ностра» житомирського розливу чи знущання з релігійним підтекстом?

                  Гадаю, що кожен житомирянин хоч раз в житті чув, що  звалищами і сміттєвим бізнесом на півдні Апеннін і на Сицилії заправляють «Коза Ностра» і «Каморра». Пам’ятаю як за радянських часів  з нетерпінням чекав чергової серії  «Спрут» - серіал про боротьбу італійських правоохоронців з мафією.

Але повернемось до міста жита і миру. Житомирський виконком  з червня місяця поточного року переймає «передовий досвід»  Європи з питань екології та проводить «екологічні експерименти»  на мешканцях приватного сектору міста.

Про зняті на Мальованці з «насиджених» місць сміттєві контейнери я вже писав у статті «Роздільний збір» сміття по-житомирські. Через кілька днів після його появи в мережі Інтернет, ось така несподіванка спіткала мене зранку по дорозі на роботу

                                                                             

 На місті «вкраденого» владою сміттєвого контейнеру висіло оголошення досить цікавого змісту. Це я розцінив як реакцію на мій опублікований матеріал, тому вирішив розібратися зі «смердючим» питанням глибше, оскільки «аристократам» з виконкому не до цього.

 Антихристиянська змова?

Отже, підозрюю, що в анналах ТОВ «Зелене місто-Житомир», мабуть з подачі виконкому, народилася вище наведене оголошення. З правової точки зору це відверте невігластво, розраховане на необізнаних городян. І розбирати під таким кутом текст безглуздо, – залишу це питання на компетентні органи санепідемстанції.

Зупинюся коротко на оголошенні з точки зору пересічного мешканця міста. Клапоть паперу вражає своєю інформативністю: «Піди туди - не знаю куди, принеси те - не знаю що» Мої перші враження:  Куди, скільки та за що сплачувати? У неділю дві години чергувати з пакетом сміття під будинком в очікуванні сміттєвоза? Як в нашому «благополучному» районі залишити без догляду контейнер, який ще десь потрібно придбати?

І, що, я цілий тиждень маю накопичувати у себе вдома непотріб, щоб потім як, жук-скоробей, (в НЕДІЛЮ з 8:00 по 10:00!) штовхати купу лайна до ймовірного сміттєвозу?  В неділю, коли усі христяни-українці мають знаходитись у церкві на богослужінні???

Звичайно, що я появу зазначеного оголошення, яке має явні ознаки приниження громадян України за релігійною ознакою, можу пояснити лише з двох причин.

Перша – автори чи замовники цього оголошення сповідують віру, яка не передбачає перебування жителя мого району в церкві у неділю вранці.

Друга – автори чи замовники оголошення є прихильниками тоталітарної комуністичної ідеології, які в дусі ідеологічних нащадків Сталіна виганяють власний народ на сміттєвий недільний «суботнічєк», аби ніхто не пішов до церкви. 

Такі псевдоєвропейські цінності я, як християнин, не можу сприйняти.  «Папєрєднікі», якими б вони поганими не були, забезпечували нашу громаду двома контейнерами, які вивозились щодня, та не принижували мої релігійні почуття.

Чи може після Революції Гідності у нас до влади в місті повернулись комуністи? Чи змінились норми, що регулюють вивезення сміття? Чи житомиряни перейшли на космічне безвідходне харчування. Та й масової міграції мешканців Мальованки до Європи (в компанії із сирійцями) у пошуках кращого життя останнім часом не спостерігалось.

Мафіозі чи придурки?

2 липня 2015 року заступник мера Житомира Сергій Сухомлін заявив, що «…приватний сектор, те, що не цікаво, в принципі, компанії-оператору, тому що робота з приватним сектором - вона найскладніша і малорентабельних Але чи так це насправді?

         Оскільки часу обмаль на пошук необхідної статистичної інформації, тому одразу, вибачаюсь перед читачами за усереднення розрахунків, але в цілому вони близькі до істини.

         З Вікіпедії  дізнаємося, що кількість населення міста Житомира  270 тис. чол., а в Житомирській області – 1 250 тис. чол. Заходжу на сайт Житомирської облдержаміністрації новина за 16.09.2015р. та  бачу наступне, що на сьогодні в області отримують житлову субсидію понад 134,5 тис. домогосподарств. Якщо припустити, що родина (домогосподарство) складається з трьох чоловік, то на місто Житомир приблизно припадає  60 тис. чоловік які отримують субсидію. Ні для кого не є новиною, що більшість з них мешкає в приватних домоволодіннях історичних районів  міста Житомира. Серед таких районів зокрема і Мальованка, де з огляду на зубожіння, мабуть, кожен другий «сидить» на дотації, оскільки роботи немає, пенсіонери не молодіють, а пенсії за нової влади ростуть не так швидко, як бажається.

         Який жах в місті жита… кожен четвертий  нахлібник, але не все так погано. Держава за нас піклується, є Програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг, в т.ч. і вивіз побутового сміття.

Беремо норми з державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування  з яких вбачається, що держава надає пільги та встановлює субсидію за користування послугами з вивезення побутових відходів - 0,4167 куб. метра на одну особу на місяць, це пів-сміттєвого контейнеру на людину, я вже про них згадував.

Далі, нехитра математика середньої школи: 60 тис. чол. ділимо на 2  контейнери (щоб отримати число в цілих контейнерах) і ділимо на 30 днів в місяці. У підсумку отримуємо за рахунок держави 1 000 сміттєвих контейнерів на день. Невже  моїй вулиці не дісталось жодного сміттєвого контейнеру на цілий місяць?  

Для порівняння трохи цифр… В свій час найбільший в Житомирі сміттєвий оператор «Грінко» для обслуговування населення використовував 600 сміттєвих контейнерів, зокрема на Мальованські хащі приходилося 35 сміттєвих контейнерів. «Грінко» обслуговував одну третю міста Житомира. Виходить що зараз держава за рахунок субсидій забезпечує вивезення більшої частини побутового сміття в місті.

Державна субсидія надається безготівковою - грошові кошти не виплачуються на руки особі, котрій її призначено, а безпосередньо перераховуються на розрахункові рахунки виконавців послуг, таких як ТОВ «Зелене місто Житомир»

Але, зважаючи на теперішню ситуацію в місті, виходить, що хтось ці кошти краде чи просто (в силу низьких професійних здібностей) не використовує за призначенням. Цифри говорять самі за себе.

У підсумку маємо таку ситуацію: держава перераховує кошти для забезпечення вивозу сміття протягом місяця, а фактично послуги населення може отримати раз в тиждень протягом 2-х годин і то невідомо де саме.

Також не знімаю відповідальність  за сплату послуг за вивіз побутового сміття з більш заможних мешканців Мальованці, оскільки за Законом  України «Про відходи» укладання договору про надання послуг з вивезення побутових відходів є обов’язковим і як раз цим повинні піклуватися наші добродії з виконкому, а не займатися популізмом.

 

Отже за малозабезпечені верстви населення  сплачує держава, а більш заможні повинні сплачувати самостійно за примусом тієї ж самої держави. Питання вивозу сміття само собою не розсмоктується, воно повинно вирішуватись владою. 

                         

Вважаю що вже час зайнятися цим «смердючим» питанням вічно сліпим правоохоронним органам, вдихніть «свіже» Житомирське повітря на повні груди і пориньте в «смердючу» проблему, щоб виявити факти розкрадання бюджетних коштів або службової недбалості з боку відповідальних посадових осіб. 

 Житомир – екологічне місто

 

Їду по місту, душа радіє, зустрічаю:

                                                                                                      

 

Крок другий. Виконано. Розміщення на окраїнах Житомира стратегічних запасів сміття для лінії сортування. Славнозвісна вулиця  Радонова, в далечині проміж сміття можливо розгледити будинки Житомирського «Беверлі - Хілз» де мешкають колишні та нинішні Житомирські можновладці. Сміття наступає.

                         

 

Нічого не нагадує?

                                                     

 

Шановні, це  не Європа, – Азія. Якщо такий перший крок  пана Сухомлина, то не варто йому давати зробити другий.

Житомирянин згадай про це 25.10.2015р., кидаючи в виборчу урну свій бюлетень, не перетворюй свій голос на сміття.

 

Ну ось і все…. чекаю «сміттєвого» покращення.