19 April 2024, 01:50 Житомир: °C
Андрій Евін
Партнер адвокатського об'єднання "АСПЕКТ"

Невдалий Рейд в Житомирську обласну раду чи провал операції «Весільний генерал» …

          З самого початку не мав намірів підіймати чергове смердюче питання. Мав надію, що 12.11.15 відбудеться чудо та «чудо-богатирі» захоплять плацдарм обласної ради. Але чуда не сталося…Тому відійду від «совковського» постулату: «Про героїв тільки добре або нічого». Публічні люди, якщо вони свідомо вирішили стати такими повинні усвідомлювати той факт, що вони автоматично потрапляють під прискіпливий приціл громадськості. Такі правила, зокрема діють у розвинених країнах, на які рівняється наше поки ще чинне державне керівництво. Тому, вочевидь, і в нашій державі  публічні люди мусять в більшому обсязі відповідати за свої дії чи бездіяльність – це один з головних базисів сучасної розвиненої держави, яка стикається з швидко змінюваними викликами та загрозами. І оскільки я вже згадав про виклики та загрози, то зупинюся на деяких публічних особах нашого міста, які мають безпосереднє відношення до безпеки нашої держави та політичного життя Житомира.  А саме, на командувачі Високомобільними десантними військами Збройних Сил України Михайлі Забродському та народному обранцю Бориславі Розенблаті

Коли нарешті виборці зрозуміють, що комбати, незважаючи на усі їхні заслуги перед Батьківщиною, потрібні на фронті, а в Раді будь-якого рівня повинні бути фахівці-професіонали. Якщо обирати кого завгодно – отримаємо ляльковий театр, який спроможний тільки на «кнопкодавство» та горлопанство.

Ну що маємо, те й нас і має… І ось на перше засідання Житомирської обласної ради  12.11.2015р. приїжджає Житомирський ляльковод – Борислав Розенблат. Як правило, ляльководи в театрі зазвичай приховані від глядачів ширмою, але  в нашому випадку він вирішив не ховатися від глядача (сприймаючи його за сліпоглухоніме бидло), і без жодної «спритності рук» засунув за  Володимира ШИРМУ  бойового генерала – Михайла Забродського.

Нагадаю читачу перебіг подій операції «весільний генерал». Оскільки БПП «Солідарність» за два роки свого існування особливо не переймався кадровою політикою в партії (такий споживчий підхід Петра Олексійовича Порошенка - надалі ПОПа до свого дітища), тому підбір кандидатів від ПОПа для місцевих виборів проводився за принципом «негайно і ефективно». ПОПі необхідні були не фахівці/експерти своєї справи, а обличчя, за якими потягнуться люди. А тому в Житомирській області, де багато бойових військових частин, список партії запропонували очолити бойовому офіцеру – Герою України, сховавши за його героїзмом решту ляльок.

Проведення операції. Рейд (наліт) 25.10.2015р. на Житомирську обласну Раду завершився впевненою перемогою БПП «Солідарність» на чолі  з лідером списку Михайлом Забродським та отримав 17 багнетів  

Вхідні дані. Що ми маємо на стратегічній карті Житомирської обласної Ради: Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 17 ; ВО «Батьківщина» - 13 ; Опозиційний блок – 7 ; Об’єднання «Самопоміч» - 6 ; Радикальна партія Олега Ляшко – 6 ; ВО «Свобода» - 5 ; УКРОП - 5 ; Народна партія – 5 .

Для мене цілком логічно, що  Житомирську обласну раду повинен очолити лідер списку партії яка отримала більшість голосів громадян. Оскільки за регламентом голова ради вважається обраним, якщо за нього проголосувала більшість депутатів від загального складу ради. А отже для обрання лідера списку БПП «Солідарність» головою Житомирської обласної ради потрібно було всього 16 голосів, враховуючи наявність 17 сімнадцять своїх. А з огляду на поводження ляльок з «Самопомочі» піч час обрання голови Житомирської обласної ради їх потрібно було і того менше – 10 голосів. Гадаю, що у  «войовничого» УКРОПа і в Радикальної партії не пробило би дно  підтримати на посаду голови кандидатуру командувача Високомобільними десантними військами Збройних Сил України Михайла Забродського. Також не треба списувати з  рахунків ВО «Свободу» в рядах якої є захисники вітчизни.

Беззаперечно кандидатура Михайла Забродського – єдина, яка була б здатна згуртувати Житомирську обласну раду навколо себе та запровадити залізну дисципліну для боротьби з корупцією, проведення реформ, забезпечення громадського порядку. Адже цим Забродський, в принципі, і займався за фахом своєї служби. Тільки зараз він мав можливість перейти на більш високий рівень, отримавши політичне підвищення за посадою.

Але не судилося «нам браття зажити добре у своїй сторонці» Чому ? А тому, що з самого початку кандидатура лідера БПП «Солідарність»  була  технічною. Весільний генерал – це авторитетна особа яку запрошують лише для представництва, але в подальшому вона не грає ніякої ролі. І ось напередодні  першого засідання Житомирської обласної ради, підчас приїзду столичних ляльководів Генадія Зубка та Володимира Гройсмана, ми вже чуємо коментарі командувача, з яких слідує, що він  не поспішає брати на себе важелі керування обласною радою. «Буду работать в меру сил и возможностей. Трудно сказать в какой комиссии, формирование комиссий – это будет на первой сессии. Я в курсе, что Муженко (нынешний начальник Генштаба) был депутатом облсовета и редко появлялся на сессиях. Не исключено, что у меня будет также, если не хуже. Вы же помните – тогда был мир, а сейчас немножко более сложная ситуация. Но тем не менее – в меру сил и возможностей. ».

Куди поділося проголошене два тижні тому: «Захищати країну потрібно не лише на фронті, а й в тилу».  Більше шоколадних гасел про  майбутнє солодке життя на Житомирщині можна перечитати тут …

А кульмінацією виборчого фарсу від ПОПа стало ось що: бойового генерала, першого в передвиборчому списку від БПП «Солідарність» нахабно засунули за ШИРМУ… Перепрошую – за Володимира Ширму (5 номер списку), витягнутого з далекої шафи часів Віктора Бджолиного «надійного хлопця і високоефективного фахівця аграрія».

Але повернемося до відкриття театрального сезону Житомирської обласної ради, який розпочався з вистави «Пастух і вівці» . І так, на манежі з’являється   народний ляльковод – Борислав. Він кинув усе та особисто приїхав прослідкувати за волевиявленням  полісян. Ні буду писати, про те як його «розумна» картка в цей день самостійно голосувала в Верховній Зраді за доленосний для нашої країни Європакет.

При виді годувальника як по команді 26 ляльок з ПОПа - впадають в блаженний ступор.  Цим УТРИМАНЦЯМ навіть не дозволили взяти виборчі бюлетені, ляльки не мають свого волевиявлення. Ганьба, байдужість та безвольність гірше за «кнопкодавство». Авжеж все зрозуміло: це їх право брати чи не брати, а  народний засобранець за цим буде сумлінно слідкувати та контролювати. Бо хто знає, за що там ці ляльки проголосують під час «таємного» голосування. Треба створювати умови для перемоги ще до початку бою.

Але не допомогло, в цей раз свідомість чи зрада перемогла, час покаже. Знайшлись полісяни з яйцями, які не забажали бути слухняними ляльками в  руках заїжджого Карабаса-Барабаса та показали, що здатні самостійно створити коаліцію, нехай навіть і разом з «Опоблоком». В будь-якому випадку те, що відбулося в Житомирській обласний раді 12.11.2015р. це краще ніж ляльковий театр, який Житомирянам нав’язує народний ляльковод.

Завіса. Про яку децентралізацію влади та передачу повноважень місцевій громаді можливо говорити, коли заїжджі ляльководи с ПОПівського вертепу влаштовують цирк з вибором місцевого електорату?