29 March 2024, 03:58 Житомир: °C
Андрій Евін
Партнер адвокатського об'єднання "АСПЕКТ"

ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО – МОНОПОЛІЯ ЗЛА або зрада підкрадається непомітно

 

Побачив новину на «Житомир.інфо»  про черговий подарунок від влади, а саме – про підвищення з 1 березня для населення  тарифів на електроенергію.

З огляду на кількість коментарів з цього приводу та вільний час, вирішив висвітлити  ситуацію, в яку без сумніву хоча б раз у рік потрапляє кожен  житомирянин, а деякі «улюбленці долі» і по декілька разів: отримання необґрунтованого рахунку за спожиту електроенергію від ПАТ «ЕК «Житомиробленерго».

Так,  до мене в середині січня завітав «лист щастя», з якого слідує, що за в грудні  2015р. замість постійних 170-180 кВт.*год., я спалив 318 кВт.*год. Від отриманого показника власного приладу обліку та від нарахованої до сплати суми  почало стрімко битися серце і паморочитися голові. Перевіривши покази лічильника, трохи заспокоївся, оскільки на середину січня 2016р. його показники так і не досягли наведених в рахунку постачальника. 

Одразу зателефонував на Службу підтримки споживача де «блонда-тетяна» пояснила, що розрахунок мені було зроблено по якомусь додатку 2 до Договору про користування електричною енергією. Панянці з Служби підтримки я зауважив, що:

-  у моєму Договорі не має наведеного додатку 2;

- у випадку не зняття контролером показів з мого приладу обліку електричної енергії,  розрахунки повинні здійснюватися відповідно до середньомісячного споживання за  Правилами користування електричною енергією для населення (Постанова КМУ №1357 від 26 липня 1999р.).

Проте  у відповідь на свої зауваження я почув у слухавці лише Тургенівське «Му-Му». 

Звісно мене отриманий «справедливий» рахунок за віртуально спожиту електроенергію мене обурив, оскільки середньомісячне споживання в 2015р. мого будинку становило 170 кВт.*год.  на місяць.

         Оскільки в мене трьохтарифний лічильник і для читача буде досить складно на моєму прикладі зрозуміти як «Житомиробленерго» ошукує свого споживача,  то приклад я приведу на  однотарифному лічильнику, який стоїть у більшості житомирян.

         Отож, якщо споживач використовує до 100 кВт на місяць, то він платитиме 0,456 грн. за 1 кВт,  якщо 101-600 кВт – платитиме 0,78 грн. Після підвищення з 01.03.2016р. буде відповідно – 0,57 грн. та 0,99 грн.

         Наприклад, Ваше фактичне місячне споживання склало 90 кВт.*год., а постачальник за якимось йому відомим алгоритмом (додатком 2) нарахував вам 180 кВт.*год. і надіслав вам рахунок на 108 грн.,  в якому 100 кВт. розраховано по 0,456 грн./кВт, а 80 кВт по 0,78 грн./кВт.

В наступному місяці ваше фактичне споживання склало 95 кВт., і постачальник виправляючи в кінці місяця показники лічильника надсилає вам  рахунок на 2,28 грн., а саме – за 5 кВт.*год.  У підсумку ми маємо, що за кількістю спожитої за 2 місяці електроенергії нібито все збігається – 185 кВт.*год. (90+95 кВт*год.)

Проте фактично споживач сплатив вищу ціну. Так як кожного місяця він  споживав до 100 кВт, а тому платити мав за найнижчим тарифом – 0,456 грн. За перший місяць він заплатив би 41,04 грн. за спожиті 90 кВт.*год. За другий місяць – 43,32 грн. за спожиті 95 кВт. У підсумку – 84,36 грн.

Разом з тим фактично споживач заплатив за перший місяць 108 грн. за спожиті 100 кВт*год. (45,6 грн. по тарифу 0,456 грн./кВт) плюс 80 кВт*год. (62,4 грн. по тарифу 0,78 грн./кВт). А за другий місяць – 2,28 грн. У підсумку – 110,28 грн.

Отже виходить, що завдяки вдалим маніпуляціям енергопостачальника в цьому випадку споживач може  переплатити 25,92 грн. (різниця між 110,28 грн. і 84,36 грн.).

Дійсно кошти невеликі, але з огляду на кількість споживачів (понад 200 тис. ) за рахунок цього хтось отримує чималу суму. Як кажуть «з миру по нитці – голому Audi Q7». А тому повернемося до «голих свідків українського дива».

         Більшість моїх знайомих на такі  рахунки уваги не звертають, оскільки працюють, і в них не має часу з’ясовувати куди поділися 10-20 грн., інші (за відомостями «Кулі в лоб», кожен третій українець) отримують субсидію з розрахунку 90-130 кВт.*год. на місяць, а тому їм все одно куди і на що витрачаються державні кошти. Такий собі споживацький підхід: Це наша корова і ми її доїмо. А чи насправді це так?

Обурює відношення контролюючих органів, які повинні більш прискіпливо контролювати роботу монополістів, тим більше, що останні фактично безконтрольно отримують державні кошти – субсидії. Хоча не треба знімати відповідальності з пересічних споживачів: Чому бідні? Тому що дурні. Чому дурні? Тому що бідні.

А тому спробую через патріотичні почуття привити споживачу бажання рахувати спожиту електроенергію, а не тільки обурюватися її вартістю, оскільки в Європі  вартість 1 кВт. від 0.16-0.25 євроцентів. З відкритих джерел кожний «вишиватник» може дізнатися про власника «Житомиробленерго - VS Energy».  А «джерела» вказують, що у компанії російські вуха. Отака зрада в центрі Житомира! А тому, пробачаючи шахраям 10-20 грн. потрібно задуматися чи не фінансуєш «руській міръ» з його войовничими потребами.  Адже цілком можливо, що кожен зайво сплачений тобою чи державою за тебе  кВт  використовується агресором для війни проти тебе ж.

Після відвідування мною Житомирського РЕМ ситуація прояснилась на мою користь – було здійснено перерахунок відповідно до середньомісячного споживання, проте залишилось багато запитань, а саме: чи звертаються державні утриманці (отримувачі субсидій) з відповідними перерахунками спожитої електроенергії  на захист державних коштів, скільки житомирян звертаються з відповідними перерахунками на 10-20 грн.  та яким чином в середині чи кінці місяця можливо дізнатись точні показники на початок місяця для відповідного перерахунку.  

Питань багато, та контролюючим органам, мабуть, сьогодні не до них. Ймовірно, ще не прийшов час відповідально виконувати свої обов’язки, якісно надавати послуги та  «кувати перемогу в тилу», а тому поки  «руській міръ» і далі  поповнює свої статки  з дурнів.

Чим далі, тим менше вірю, що це  все випадковий  збіг…