28 March 2024, 14:12 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Гроші на смітті або в очікуванні запрограмованого пакращення

У міськраді кажуть що в наших гаманцях відбулось поповнення. З 2012 року житомиряни почали заощаджувати на квартплаті. Така економія стала можливою завдяки програмі роздільного збору сміття. Невже це в Житомирі?

Сміття – друга скандальна тема після ЖЕКів, що сколихнула житомирський виконком та окремих представників влади, пов’язаних з цією сферою прибуткового комунального бізнесу.

Плату за вивезення сміття виключили зі складу тарифу, затвердивши окремою послугою. Мало хто знає, що у місті вже давно затверджена Програма роздільного збору побутових відходів у м. Житомирі на 2012-2016 роки. Досить цікавий документ. Як і майже кожна ініціатива нинішньої влади, програма базується на двох моментах: виділення коштів і «покращення життя вже сьогодні». Воно може було б і нормально, якби робили це інші люди. І тема правильна, і розписано наче гарно. Втім, усвідомлення проблеми до Житомира дійшло запізно.

Навіть готовий закрити очі на те, що вся Європа вже пережила стадію роздільного збору сміття, адже сучасні технології дозволяють його розділення вже на сміттєпереробних заводах. То чи варто впродовж 4 років вкладати гроші в систему, яка ще до її прийняття морально застаріла? Але це не основне. Програма може бути ефективною, якщо її виконувати. На жаль, поки що це не про «БедБой команду», яка качає Житомир.

На сайті Житомирської міської ради 27 вересня 2012 року опубліковано новину з пафосною назвою «Програма роздільного збору побутових відходів на 2012-2016 роки діє» http://zt-rada.gov.ua/news/p2562. Окрім багатьох казкових тверджень особливу увагу звертаю на наступне:


Цікаво? Може хтось бачив такі звіти чи відчув покращення на собі, приємно здивувавшись зменшенню квартплати? Сумнівно.
Ба, більше. Ще до того, як послатись на цю новину, зацікавився фактом існування даної програми і направив запит на інформацію щоб отримати річний звіт про її реалізацію. Отримана відповідь не лише підтверджує, що «жити стало краще». В ній заступник міського голови Володимир Кропивницький наводить цифри економії житомирян. Для порівняня, у 2012 році владою на програму було закладених 1 271 700 грн.  Інформація вражає. Цитую автора:


Чудовий результат, авжеж? Та не варто критикувати передчасно. Це лише старт програми. Її ще трохи дофінансують і в 2016 році заживемо!

Але навіть цей мій оптимістичний настрій розвіюється, коли отримую відповідь від ЖЕКу. За допомогою запиту я хотів дізнатись про перерахунок, який мені зробили особисто. Я ж бо такий не уважний, що навіть не помітив. Читаємо текст відповіді:

Чи то в моєму ЖЕКу, щось погано рахують, чи то їх не повідомили, що «Програма роздільного збору побутових відходів на 2012-2016 роки» діє і по статистиці пана Кропивницького ми за 2012 рік зекономили 37 тисяч гривень.

Тим часом в міськраді продовжують закуповувати техніку для виконання програми та вигадувати схеми, як цю техніку передати приватним фірмам заснованих наближеними до влади осіб. Та це вже окрема історія…