20 April 2024, 02:10 Житомир: °C
Дмитро Ткачук
Екс заступник міського голови з питань транспорту та міської мобільності

Як заступник мера Демчик конкурс маршрутчиків фальсифікував

У червні відбувся конкурс по визначенню перевізників в Житомирі. Це була імітація відкритого і прозорого конкурсу, комісія заангажована, а його результати ні в якому разі не можна визнавати. Керував клоунадою заступник Житомирського міського голови Євген Демчик.

Сесійна зала, в якій відбувалось засідання 10 членів конкурсного комітету, є незручною для такого формату роботи. Всупереч анонсованій публічності і прозорості, особливої цікавості серед ЗМІ та громади міста конкурс не викликав. Даремно, бо це практично основна подія в розвитку транспортної мережі міста.

Важливими є питання схеми маршрутів і тарифу на перевезення. Але це все питання про те “як возитимуть?”. Куди важливішим і більш “шкурними” є питання саме “хто возитиме?”, “на яких умовах?” і “як довго?”.

Не вдаючись в довгі описи і юридичну термінологію, надам короткий перелік порушень і злочинів, які відбулись в процесі засідання та під час підготовки документів організатором.

  1. Департамент промисловості Житомирської облдержадміністрації не надав інформацію про номери авто, які вже їздять по області. Через це не можливо було з’ясувати чи подані на міські перевезення машини дублюються із вже працюючими в області.

  2. Стіл був завалений фотодоказами подібного дублювання машин, проте конкурсний комітет в перший день проігнорував це і допустив до участі всіх перевізників.

  3. Якась невидима, але владна рука підкладала документи у вже запаковані і подані перевізниками пакети. Окремі сертифікати були видані перевізникам пізніше останнього можливого терміну подання документів, а отже могли з’явитись в пакеті документів лише внаслідок неправомірного його розпаковування вже в управлінні транспорту.

  4. На розгляд конкурсному комітету (організатору)  представником Управління Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті (Укртрансінспекції) у Житомирській області Осіповим Ю. А. було надано недостовірну інформацію. Першого дня було зачитано лист Укртрансінспекції про те, що перевізники-претенденти не мають порушень. Наступного дня з’явився лист про те, що ПП “Шеріфф” має порушень на 4 сторінки, про які Осіпов, як посадова особа контролюючого органу не повідомив. Хоча Осіпов водночас є членом конкурсного комітету.

  5. Попри ігнорування фотодоказів першого дня, саме дві фотокартки стали причиною недопущення до участі в конкурсі одного з перевізників уже другого дня. Чому відбувалось таке вибіркове правосуддя лишається на совісті Головуючого заступника міського голови Євгена Демчика, який скромно презентував обидва фото зі своєї кишені.

  6. Вже після конкурсу стало відомо, що Укртрансінспекція перевіряла і Житомирське АТП 11827, що також підтверджує недостовірність інформації, наданої конкурсному комітету і факт неналежної доповіді пана Осіпова.

  7. Саме через порушення, зафіксовані Укртрансінспекцією, ПП “Шеріфф” не допустили до участі в конкурсі другого дня. Однак ніхто не переймався тим, що першого дня це ж підприємство з тими ж порушеннями перемогло в конкурсах на 2 маршрути.

  8. Відверте ігнорування фактів порушення процедур і норм чинного законодавства головуючим на засіданні Демчиком. Попри багаторазові прохання та зауваження, головуючий не ставив на голосування комітету озвучені мною пропозиції, приймаючи одноосібні рішення та нав’язуючи власну точку зору комітету.

  9. Попри декларативну прозорість, кожного разу коли загострювались ті чи інші питання, головуючий пропонував продовжити засідання в закритому режимі та неодноразово просив представників ЗМІ та громади міста залишити залу.

  10. Членам конкурсного комітету не було надано всієї запитуваної інформації, яка була необхідною для перевірки достовірності підготованих організатором даних. Цим прямо порушено процедуру засідання конкурсного комітету.

Це лише короткі тези зауважень, що підкріплені рядом статей законодавства та документами, які повинні стати доказами в кримінальних провадженнях.

Що це все значить?

Долю псевдо відкритого конкурсу вирішили завчасно. Ще до його проведення.

Ненадання інформації з боку ОДА, сфабрикована інформація Укртрансінспекцією, підкладені документи стали чіткими бонусами на користь окремих перевізників. Кожен з цих фактів є 100% підставою недопущення таких претендентів до участі або зниження балів оцінки. Натомість всі вони стали переможцями по своїх пропозиціях і возитимуть житомирян надалі.

Вибіркова справедливість, небажання головуючого виконувати процедури та спровадження ЗМІ з зали є підтвердженням заангажованості членів конкурсного комітету і його голови та зацікавленості в певних результатах. Майже всіх членів комітету можна було чітко ділити на фракції підтримки того чи іншого перевізника. За таких умов ні про яку справедливість та чесність йтися не може.

Факт готовності посадовців до вчинення кримінальних злочинів говорить про запах великих грошей навколо конкурсу.

Заради справедливості варто сказати, що організатор конкурсу (Управління транспорту Житомирської міської ради) направив інформацію про “чудеса” від представника Укртрансінспекції до правоохоронних органів. СБУ вже підтвердило в даних діях ознаки кримінального правопорушення.

За таких умов, рішення конкурсного комітету, за жодних обставин не можна було вводити в дію. Попри це 01.07.15 з перевізниками, “що стали переможцями конкурсу” було підписано договори.

Цікаві моменти про угоди.

1. Договори підписано на 5 років.  

Нагадаю, що транспортна реформа, сприяння ТТУ і решта бла-бла-бла є регулярною риторикою міських чиновників. І тут відбувається затвердження договорів на нині діючі маршрути на 5 років. Реформа відкладається?

2. Перевізниками договори були підписані ще 30.06.15, а от в Управлінні транспорту довго не могли знайти того, хто своїм афтографом візьме на себе кримінал і тому поставили підписи лише 01.07.15. По всім процедурам і логіці то мала б зробити начальник управління - Тетяна Подорожня. Однак вона терміново пішла на лікарняний. Підписати цю всю аферу змусили заступника - Валентина Васяновича. І ось цікавинка...

3. Заступник начальника управління транспорту Васянович вже не є співробітником управління, а переведений в інший структурний підрозділ Житомирської міської ради. Ні керівника, ні заступника, а договори підписані.

На засіданні виконкому 01.07.15 голова конкурсного комітету - заступник міського голови Євген Демчик ніяк не міг вигадати відповіді на питання “хто та коли підписав договори”. Все що вдалося вигадати після 10 хв. переливання з пустого в порожнє, це прохання направити письмовий запит.

Хто деригент подій?

Відповідь конкретна - Євгеній Демчик. Саме він є головою конкурсного комітету, що постійно маніпулював і ухилявся від виконання взятих на себе обов'язків; намагався перекласти функцію з постановки питань на голосування конкурсного комітету на начальника управління.

Саме він є профільним заступником міського голови, якого, на пару з представником Укртрансінспеції, у відповідальні моменти підводить пам'ять. Ну або він стоячи за трибуною міськвиконкому чи на засіданні конкурсного комітету говорив відверту неправду.

Саме він, як безпосередній шеф, вимагав термінового введення в дію рішення конкурсного комітету і підписання договорів, в результаті чого начальник управління транспорту на лікарняному, а заступник звільнив посаду.

Так, це той Демчик, що попри чітко зафіксований відео-факт голосування за підвищення вартості проїзду потім переконував, що він був проти підняття тарифу на проїзд.

Так, це той Демчик, що під час виступу на сесії так і не спромігся зазубрити презентацію транспортної реформи від Сергія Сухомлина і навіть через тиждень після свого призначення  читав її журналістам з папірця.

Я кажу про це з абсолютною впевненістю та відповідальністю. Бо настільки нещирого, підлого, нахабного і слизького чиновника мені не доводилося бачити. Навіть Дебой був очевиднішим.

І в цій всій епопеї є одне важливе питання. Чи в курсі Сергій Сухомлин та Любов Цимбалюк про дії колеги та підлеглого? Чи узгодженим з ними є цей ляльковий театр? І якщо все ж керівництво міста було не в курсі чи спроможні в міськраді очиститись від подібних слимаків?

П.С. Запрошую приготуватись до лавини, того чим вони самі наповнені, з боку пана Дубчака (вірного друга і соратника Демчика) на мою адресу.

П.П.С. Володимир Віталійович, погодьтесь вже облажався ставленик - заберіть його назад.