23 April 2024, 10:56 Житомир: °C
Сергій Ткачук
Громадський активіст.

Житомирщина – поле чудес в країні дурнів.

 Вдивляючись в реалії нинішнього буття, на думку приходить стара приказка: «Чому дурний – бо бідний. А чому бідний – бо дурний…». Нажаль, ми маємо величезний потенціал – і жебраємо по всьому світу з протягнутою рукою, коли, в той самий час, провладні нелюди розкрадають народне майно. Але щиро вірю, що прийде той час, коли ми, прості люди, зможемо господарювати на своїй рідній землі та бути заможними вершителями своєї Долі.   

 Перспективи тієї чи іншої галузі оцінюють за інвестиційним потенціалом. Ще на початку 20-го століття акції українських аграрних виробників цінилися значно більше, і, відповідно, давали вищий дохід, ніж акції золотих копалень Південної Африки, де на той час золото видобували відкритим способом. Сьогодні Україна – це, в найближчій перспективі, флагман європейської та світової економіки. Чому? Приклад наведу на рідній моїй Житомирській області, яка на протязі останніх 25 років вважається дотаційною та депресивною.

Житомирщина має багато напрямків для залучення інвестицій. Для цього є наступні умови:

-         Вигідне географічне положення. Має кордон із Білорусією, що також дає змогу переміщати товари через територію сусідньої держави в країни Балтії, Польщу та в північно-західні регіони РФ.

-         Близькість до Києва, що дає змогу бути буферною зоною між столицею та Вінницькою, Хмельницькою, Рівненською, Чернівецькою, Тернопільською, Волинською, Івано-Франківською, Львівською та Закарпатською областями.

-         Транзитний потенціал. Проходження через область транспортних коридорів з Заходу на Схід, та з Півночі на Південь. Проходження через область двох трас міжнародного значення: Ковель-Київ та Київ-Чоп, а також чотирьох автодоріг державного значення: Житомир – Чернівці, Житомир – Могилів-Подільський, Житомир – Виступовичі (до кордону із Білорусією), Житомир – Сквира. Велика мережа залізничних шляхів. Наявність чотирьох великих вузлових станцій: Коростень, Бердичів,  Новоград-Волинський, Житомир.

-         Природні ресурси. Північна та середня частина області мають значні запаси лісового фонду. Південна частина області має сільськогосподарські землі високої бальності, чорноземи. Великі поклади корисних копалин: ільменіт (титанова руда), граніти, лабрадорит, габро, пісок, кварц, торф, буре вугілля, мармур, каолін, вогнетривкі глини, топази, берили, бурштин, пірити. Присутні також рідкісноземельні елементи — ванадій, скандій, гафній, торій, які користуються значним попитом на світовому ринку. Є перспективні геологічні розробки з пошуку нафти та газу, також на Житомирщині знаходиться значна частина Українського Кристалічного Щита, що дає нам зрозуміти райдужні майбутні перспективи геологічної розвідки. Добре забезпечення області водними ресурсами.

-         Людський потенціал. Розвинута система професійної освіти, високий освітній рівень трудових ресурсів. Високі стандарти виробничої культури у галузях будівництва, машинобудування, верстатообробки, верстатобудування, виробництва будівельних матеріалів, скла,  електротехнічної, хімічної, фарфоро-фаянсової, паперової, текстильної, легкої та харчової промисловості.

-         Доволі розвинута економічна інфраструктура. Добре розвинений сектор банківських та страхових послуг, сектор обслуговуючих підприємств формату «бізнес для бізнесу».

-         Наявність готових інвестиційних майданчиків у вигляді вже існуючих виробництв та підприємств.

Головним завданням для інвестицій є створення підприємств, майбутніх платників податків, які згенерують нові робочі місця. Основними напрямками бачу:

-        Інфраструктурні об’єкти, що в подальшому поліпшать загальний інвестиційний та економічний клімат, а саме: модернізація існуючих та прокладення нових автодоріг, створення логістичних центрів, реструктуризація з врахуванням нових потреб залізничних вузлів та оновлення колій, переформатування роботи пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю.

-        Створення технологічних кластерів повного циклу на базі навчальних та науково-дослідницьких центрів.

-        Створення на території області 4 технопарків: Житомирського, Бердичівського, Коростенського  та Новоград-Волинського.

-        Створення нових підприємств – продукція, яких є кінцевою ланкою виробничого ланцюга.

-        Створення нових енергогенеруючих підприємств. На території  області можна використовувати гідроенергетику (для цього сприяє велика кількість річок, особливо на півночі області, та багато вже існуючих гідроспоруд), енергію вітру та сонця, геотермальної енергії.

  Тобто, для підвищення фінансової самодостатності області потрібно раціонально використовувати ресурси; збільшити надходження в бюджет держави й області шляхом допомоги існуючим підприємствам та стимулювання відкриття нових підприємств; оптимізувати витратну частину місцевих бюджетів, що в свою чергу дасть додаткові кошти. Головні напрямки роботи місцевої влади для забезпечення виходу області на рівень самодостатності: боротьба з корупцією та створення сприятливих умов для підприємницької діяльності.

Висновок напрошується один – нинішня влада проводить грабіжницьку та  людожерську політику по відношенню до власних громадян. За оцінками західних експертів з України на протязі останніх 15 років виведено коштів на суму більше 180 мільярдів доларів США, а це значить, що ми не отримали нових доріг, шкіл, лікарень, достойного соціального забезпечення (стипендії, зарплати, пенсії), що завдяки цим провладним кровопивцям лише в Польщі офіційно працюють близько 1 мільйону 300 тисяч українців, що в свою чергу перевищує населення Житомирщини (1 248 тисяч). Ми бачимо, що квітуча країна перетворюється у пустку захаращену відходами. ПРОКИДАЙМОСЯ. ВСТАВАЙМО ТА БОРІМОСЬ ЗА ВЛАСНУ ВОЛЮ ТА ЩАСЛИВУ ДОЛЮ!   Від зусиль кожного українця залежить ДОЛЯ УКРАЇНИ, в цілому, та ДОБРОБУТ ЙОГО РОДИНИ, окремо! Перемога буде за нами!