25 April 2024, 01:52 Житомир: °C
Сергій Ткачук
Громадський активіст.

ХЛЄБНОЄ МЄСТО, або інвестиції по-ж…..

 Події останнього часу заставляють нас, простих громадян, пильніше дивитися за діями представників нинішньої влади. Надзвичайна жадібність та жага наживи змушують провладних клептократів шукати нові можливості задовільнити свої збочені забаганки: обкрадати та грабувати Україну. Більш того – вся ця вакханалія сповнена відвертим цинізмом та винятковою нахабністю «Злодіїв у Законі», тоді коли на чорне кажуть біле, а злочинні наміри возводять у ранг чеснот.

На протязі останніх десятиліть в Житомирі сформувався перелік об’єктів малого та мікробізнесу (кіоски, павільйони), які є серйозним гравцем у сфері роздрібної торгівлі. Значна частина МАФів мала документи, оформлені договори оренди, багато об’єктів були у сервітутному користуванні, особливо це стосувалося торгових точок, які розпочали  свою роботу в кінці 90-х та на початку 2000-х, коли по-крупинці збиралися необхідні документи та дозволи, для того щоб юридично захистити плоди своєї праці. Проте були і такі об’єкти, які стояли без жодних дозвільних документів порушуючи всі можливі і неможливі норми; власники цих закладів справно заносили чималі хабарі чиновникам різного рангу. Тобто – поруч із кіоском законослухняного власника міг стояти павільйон рейдера (бо цей термін найбільш влучно характеризує ту особу, яка самовільно захоплювала міську землю). Ми бачимо, що малі архітектурні форми (кіоски, павільйони) є привабливим сектором для інвестицій, враховуючи, що історично «хлібні місця» вже зайняті – виникає логічний висновок: розчистити для «своїх»…

  Для цього у представників міської влади є перелік необхідних інструментів: профільні управління та департаменти, високопрофесійний (і це так) головний архітектор, ручний виконком, прикормлені активісти та проплачені із міського бюджету ЗМІ для маніпулювання громадською думкою. Головне: побільше цинізму та брутальності – і як результат масовий демонтаж «неугодних». А в той час з’являються «ШтрудельОки» та інші «цікаві» об’єкти. 

Так, виконавчим комітетом Житомирської міської ради 3 лютого 2016 року прийнято рішення №63 «Про затвердження Порядку демонтажу тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення та рекламних засобів». А вже 1 березня 2016 виконавчим комітетом Житомирської міської ради прийнято рішення №152 «Про затвердження комплексної схеми розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Житомира». В результаті вказаних рішень виконкому майже дві третини тимчасових споруд (ТС, МАФ, кіоск, павільйон), встановлених згідно дозвільних документів на території міста Житомира, опинились в забороненій зоні та підлягають демонтажу.

Проте підприємці, проти яких почала працювати бюрократична машина, згуртувалися та намагаються протидіяти свавіллю чиновників. 14 листопада 2016 року Корольовським районним судом міста Житомира було задоволено позов підприємців на незаконні дії представників міської влади. Рішенням суду було визнати та скасувати п.п.1.2 рішення Виконавчого комітету Житомирської міської ради №152 від 01.03.2016 року «Про затвердження комплексної схеми розміщення архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Житомира». 18 січня 2017 року буде розгляд апеляційної скарги по цьому рішенню з боку Житомирської міської ради. Окрім цього – підприємці влаштовували акції протесту, виступали на сесії міської ради. Будемо надіятися, що СПРАВЕДЛИВІСТЬ восторжествує.

Беручи до уваги, що скандали із участю представників Житомирської міської ради (плитка, реконструкція Михайлівської, архітектура, перевізники…) набувають масового характеру, то слід сподіватися, що  ми, житомиряни, будемо спостерігати за неминучим покаранням провладних негідників. Бо неможна йти до задоволення особистих фізіологічних потреб по головам та долям простих людей. Людське життя – це найвища цінність, і Господь має право забрати його у тих, хто своєю незаконною діяльністю нищить інших та не дає жити простим людям.  За все потрібно платити.

Тож ми повинні зрозуміти, що наша особиста байдужість та безініціативність – це головний ворог нашого щасливого та заможного майбутнього.