28 March 2024, 12:33 Житомир: °C
Сергій Ткачук
Громадський активіст.

ТРАНСПОРТНІ ПРЕТРУБАЦІЇ ДІМИ ТКАЧУКА

 Вчора, в п’ятницю 23 червня, був присутнім на засіданні бюджетної комісії депутатів Житомирської міської ради. Самою смачною подією цього дійства стало представлення Дмитром Ткачуком, заступником Житомирського голови, нової концепції пасажирських перевезень у місті Житомирі. Яскрава презентація, грубе хамство до опонентів та реформаторські ідеї  Діми мене дійсно вразили, але залишили неприємний осад та надали привід для невеселих роздумів… Я довго думав чи варто мені про це все писати (бо не хочу сіяти в душі людей зневіру та розчарування) та все ж вирішив написати, бо це все житомиряни  мають знати.

 Презентація нової транспортної концепції нашого міста була дуже гарною та ефектною (треба надати належне Дмитру, шаману 80-го левела «павверпойнту»,  – він вміє презентувати лайно у вигляді цукерочки): слайди, таблиці, графіки та схеми, все було бездоганним. Діма, під час коментування красивих картинок на проекторі, сипав специфічними термінами та виразами, особливо мене вразив – «вивіз пасажира», що в свою чергу мало справити на присутніх враження виключного професіоналізму та великого об’єму виконаної роботи. На перше враження все чудово: нова схема,  квиток, за допомогою якого можна пересуватися на декількох транспортних засобах продовж півгодини часу,  управління виручкою, що нібито дасть змогу диктувати перевізникам свої вимоги та заставити їх добросовісно виконувати свої зобов’язання (а контролювати їх за допомогою валідаторів та GPS-трекерів  буде КП «Житомиртранспорт» Вані Фурлета). Проте враження почали тьмяніти після примітивного хамства Дмитра до Демчика, який запитав про об’єм виручки ТТУ за 2016 рік, та подальшого «пєтляння» від цього простого, але як виявилось – незручного, питання. Потім, відкинувши яскраву  оболонку презентації,  у мене виникло ряд зауважень, які свідчили про недосконалість концепції, про майбутні незручності для житомирян та багато чого іншого… .

Перше. Зручність. Основна теза презентації – повна відмова від існуючої схеми перевезень; було запропоновано (на базі нинішнього першого маршруту тролейбуса) центральне, радіальне,  коло для пересадок з інших маршрутів, а транспортна комунікація з іншими районами міста буде у вигляді  прямого сполучення із ключовими пересадочними станціями (наприклад – площа Перемоги це пересадка з Богунії та Корбутівки, Автовокзал це пересадка з  Параджанова (Баранова) та Мар’янівки), таке собі «сонечко» в центральній частині міста з промінчиками на мікрорайони – Корбутівку, Мальованку, Малікова, Богунію, Максютова (Вільський шлях), Крошню, Мар’янівку, Параджанова, Промислову, «Бумажку»… . Наприклад, зараз студент, який живе на Мар’янівці, сівши на маршрутку №25 прямим рейсом потрапляє до свого навчального закладу на Корбутіці, то за новою схемою – йому потрібно доїхати до Автовокзалу, там пересісти, доїхати до площі Перемоги, знову пересісти, а вже потім їхати на Корбутівку. Інший приклад – працівник заводу на Параджанова, який живе на Богунії, зараз може добратися прямим рейсом сівши або на 10-й тролейбус (який ходить дуже рідко), або на 19-й маршрутці, то за новою схемою – його маршрут буде виглядати так – Богунія-Площа Перемоги-Автовокзал-Параджанова. Чи  буде зручно це? Особливо,  в дощ чи зимою? Можна лише уявити умови посадки на ключових зупинках – «станціях пересадки»… . Сумно.

Друге. Час. При новій схемі багато житомирян вимушені будуть витрачати більше часу на проїзд у потрібному напрямку, бо кожна пересадка автоматично збільшує тривалість поїздки. Окремим бонусом транспортної «реформи» це відсутність сполучення в тих місцях, де зараз проходять маршрути 5,8,10,33,47; тобто на вулицях Небесної Сотні (Московській), Князів Острозьких (Шелушкова), Бориса Тена,  Івана Мазепи (Мануїльського), Івана Сльоти (Бородія), Святослава Ріхтера (Першого Травня) транспорту не буде – потрібно буде пішки добиратися до «кільця» або до трамваю, ніби вітання ностальгії з 80-х… .

Третє. Вартість. Діма заспокоював присутніх тим, що буде діяти електронний квиток, що скрізь будуть стояти вілідатори, що оплативши поїздку пасажир може безперешкодно переміщатися та здійснювати пересадки в громадському транспорті по місту на протязі півгодини часу. Тобто, буде одна фіксована ціна за проїзд, і буде вона не менше 5 гривень. Тобто, у людей заберуть можливість вибору: чи заплатити дешевше і скористатися послугами комунального транспорту, чи заплатити дорожче і поїхати на маршрутці.

В «сухому остатку» виходить – ДОВШЕ, ДОРОЖЧЕ І НЕЗРУЧНІШЕ!!!

ПИТАННЯ: ДЛЯ ЧОГО ЧИ ДЛЯ КОГО ЦЕ РОБИТЬСЯ?

Перше. Монополізація ринку перевезень та тотальний контроль фінансових потоків. Весь пасажирський транспорт буде обладнано валідаторами та GPS-трекерами: кожне переміщення транспортних засобів та кожну транзакцію в режимі реального часу  буде відслідковувати КП «Житомиртранспорт», керівником якого є Іван Фурлет. Зі слів Дмитра, вся виручка буде вилучатися і перевізнику буде повертатися лише певна фіксована сума, яка буде обумовлена договором на перевезення. Буде, також, створено нову службу контролю,  привіт із 90-х))). Також було озвучено, що левова частина перевезень буде здійснюватися комунальним транспортом: ТТУ та автобусами Житомиртранспорту. Ми бачимо, що після проведення реформи фігура Вані поступово перетвориться на «смотрящєго» за транспортом, а це, як мінімум, 200 мільйонів гривень в рік.

Друге. Прозвучала дуже цікава інформація – перевізникам замовником послуг будуть повертатися кошти згідно класу транспортних засобів (компенсація за 1 км рейсу для «Рут» буде 10 гривень,  для «Богданів» – 12 гривень, а для нових автобусів КП «Житомиртранспорт» – 15 гривень). Схема заточується під двох перевізників: майбутнього монополіста, КП «Житомиртранспорт»,  та нинішнього «важковаговика», ПП «ШЕРІФ». Якщо раніше неможливо було надати преференції «своякам», то вже тепер «на ліцо» фінансова дискримінація по характеристикам рухомого складу, більший автобус – більша компенсація. Ні для кого не секрет, що зараз комунальне підприємство – це фантастична можливість заробляти великі гроші собі в кишеню: використовуючи кошти громади та зловживаючи привілейованим становищем.

ВИСНОВКИ. Нова транспортна реформа в місті Житомирі буде проводитися не для покращення якості обслуговування пасажирів, а для монополізації впливу та тотального контролю фінансових потоків. Все для людей: тільки не для «пасажира», якого «вивозять», а для ПЕРЕВІЗНИКА. Банально, але це так.

Схему, яку запропонував Дмитро, це типовий проект метрополітену для мегаполісів, а не для нашого невеликого міста із своїми специфічними особливостями. Схема заточена для «вивозу пасажира» з мінімальними затратами для максимізації прибутку організаторів перевезень: зменшення протяжності маршруту, максимальна загрузка пасажирами  рухомого складу, повна відсутність «пустих рейсів».  

А простим людям залишиться – їздити в переповнених маршрутках чи тролейбусах, як оселедці в бочці, поспіхом пересаджуватися з одного транспорту на інший та бідкатися про свою безправність. А Дмитро буде собі тихо насміхатися над плебсом та нахабно хамити всім, хто має іншу точку зору та не згодний з ним.

Постскриптум. Зі слів Євгена Демчика – Житомирське ТТУ за 2016 рік зібрало більше 30 мільйонів гривень виручки, з яких,  після оплати затрат на збір виручки та сплату податків,  залишилося близько восьми (!) мільйонів. Ось такі у нашому місті господарники-реформатори!

ЗАПУСК ФУНКЦІОНУВАННЯ  НОВОЇ СХЕМИ ПАСАЖИРСЬКОГО ТРАНСОРТУ В ЖИТОМИРІ ДМИТРО ТКАЧУК ОБІЦЯЄ ВЖЕ У ВЕРЕСНІ!!!