29 March 2024, 13:49 Житомир: °C
Леонід Тартасюк
Інженер та винахідник

Віце-прем’єр міністру України Гройсману В.Б.

 10   липня я вже звертався до Вас. Повторно звернутися до Вас мене змусила  розповсюджена вчора бігучим рядком на 112-му телеканалі інформація про те, що заміна газових котлів на електричні призведе до зростання плати за опалення в

2..2,5 рази, а масової заміни не витримають електричні мережі. Мій  багаторічний досвід дає мені право стверджувати, що ця інформація відповідає дійсності. Окрім того за чинних ДБН, які передбачають дозволену потужність однофазної мережі не більше 5 квт,  заміна може бути реалізована для помешкань площею не більше 50 кв. м. Це пояснюється чинними нормативами для конвективного обігріву тобто 100 вт/кв. м. 

       Застосування акумулюючих, працюючих тільки в нічний час систем  опалення потребує збільшення потужності електрокотла принаймні вдвічі, що за чинними ДБН неможливо. Окрім того системи опалення з електрокотлами  потребують влаштування заземлення з опором 4 ом, що не тільки складно, але й не завжди можливо. При застосуванні пластикових трубопроводів потребує заземлення кожен радіатор.

       З викладеного вище випливає що застосування для опалення електрокотлів має не тільки значні складнощі але й низьку ефективність. В надісланій раніше Аналітичній записці наведений перевірений на практиці тип нагрівачів, які перевірені мною особисто протягом 9 років, мають вдвічі вищий к.к.д. і в яких відсутні всі інші недоліки електрокотлів.

       Додаю лист від 10 липня та Аналітичну записку.

 

 

                                                         Леонід Тартасюк, інженер та винахідник

                                                         17 липня 2014 р.