29 March 2024, 15:30 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

Про притягнення до кримінальної відповідальності осіб винних у незаконному видобутку бурштину

          № 017 від 27.01.2017                                                               Голові Комітету Верховної Ради України з

                                                                                                             питань запобігання і протидії корупції

                                                                                                             ЄГОРУ СОБОЛЄВУ                                                            

       Шановний Єгоре Вікторовичу!

          Звертаємось до Вас з проханням долучитись до обговорення проблеми, яка висвітлена в статті  «Закон про бурштин. Грабіжники заплачуть і заплатять… податки з награбованого», що опублікована   в газеті «Дзеркало тижня. Україна» №1, 14 січня 2017 та висловити своє бачення реальності здійснення запропонованих заходів, а також взяти це до уваги при голосуванні за вказаний закон.

          Пропонуємо не поспішати із ухваленням Закону про бурштин, а спочатку розглянути клопотання на притягнення до кримінальної відповідальності високопосадовців винних у потуранні незаконному видобутку бурштину.

           Так, Голова Держгеонадр України Микола Бояркін (та усі його попередники), у безпосередньому підпорядкуванні яких перебувають підприємства здатні ефективно вести пошуки і розробку бурштинових родовищ, а також переробляти і реалізовувати вироби із бурштину згідно чинного законодавства, внаслідок бездіяльності, або навмисної злочинної діяльності за попереднім зговором, не організували широкомасштабні роботи по видобутку і переробці бурштину, а навпаки, довели ці підприємства до банкрутства і продовжують надалі свою злочинну діяльність.

      Міністр екології і природніх ресурсів України (та усі його попередники) Остап Семерак не контролював діяльність підпорядкованого йому органу виконавчої влади. Така службова недбалість, або злочинний зговір,  завдали державі збитки в особливо великих розмірах.

      Особисте публічне визнання своєї злісної службової недбалості Остап Семерак висловив в програмі «Рандеву» на 5 каналі 21.12.2016. 17.25. На питання: «З ким важче працювати: з "Надрами України" чи Держгеонадрами?» Він відповів: «З Держгеонадрами в мене, у принципі, на жаль, немає співпраці. А "Надра України" підпорядковуються саме їм, тому в мене немає роботи і співпраці з жодною з цих двох організацій».

       До кримінальної відповідальності також повинні бути притягнені і ті хто здійснював контроль за діяльністю цими посадовцями. А це вже прерогатива Парламенту.

         Додається:

1.     Стаття «Закон про бурштин…» на 4 стор. 

         З повагою

         Голова правління Спілки                                                     А.І. Вдовиченко