27 April 2024, 08:10 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

Про нагальні зміни до Конституції України

      В основу чинної Конституції України закладені суто олігархічні принципи, далекі від народних.

     І поки  не буде змінений Основний закон, наведення навіть елементарного порядку в Україні є неможливим.

     На наш погляд, перші 10 головних статей дійсно народної Конституції повинні стати такими:

     Ст.1. Зміни до Конституції вносяться тільки референдумом.

     Ст. 2. Спроба внести зміни в інший спосіб є найтяжчим злочином перед суспільством  і карається найвищою мірою покарання, яка діє у державі.

     Ст .3. Участь у референдумі є святим обов’язком громадянина.

     Ст. 4. Ухиляння від участі у референдумі визнається адміністративним порушення, за який передбачається  штраф в розмірі мінімальної зарплати у першому випадку, з подальшим кратним збільшенням при повторенні порушення.

     Ст. 4. Фальсифікації результатів референдуму визнається тяжким злочином і караються, в залежності від обтяжуючих обставин, від 10 мінімальних зарплат до найвищої міри покарання, а в деяких окремих зухвалих випадках , що завдали шкоду у вигляді загибелі людей,  втрати територій,   застосовується виняткова міра покарання, яка приймається  референдумом.

      Ст. 5. Депутати усіх рівнів виконують свої депутатські обов’язки на громадських засадах.

     Ст. 6. Висування кандидатів у депутати мають рівне право партії, громадські спілки і об’єднання, громади, підприємства, установи, організації і окремі громадяни з реєстрацією за результатами відбіркового конкурсу.

      Ст. 7.  Вибори депутатів здійснюються поетапно. Депутати вищого рівня обираються  із числа депутатів нижчого рівня, які не менше одного року активно відпрацювали в радах на кожному рівні.

       Ст. 8. Кількість депутатів Верховної ради України встановлюється із розрахунку – один депутат від 200 тис.  населення.

       Ст. 9. Створення депутатських фракцій, коаліцій та інших групувань за політичними та іншими поглядами в радах забороняється.

      Ст.10. Максимальна зарплата з усіма надбавками і виплатами, незалежно від форми власності і виду діяльності,  обмежується 20 мінімальними пенсіями.