26 April 2024, 22:27 Житомир: °C
Анатолій Вдовиченко
Експерт з природоохоронних технологій і геотехнологій Академії технологічних наук України, голова правління Спілки буровиків України, головний редактор Всеукраїнського науково-практичного журналу «БУРІННЯ», автор 120 опублікованих наукових праць.

Звернення до Генерального прокурора Юрія Луценка

 

             № 160 від 26.05.2017             Генеральному прокурору України ЮРІЮ ЛУЦЕНКУ                                        

У своєму виступі на засіданні Верховної Раді (24.05.2017) Ви припустились вкрай некомпетентної заяви стосовно легалізації видобутку бурштину, яка дезінформує народних депутатів і в цілому суспільство та нав’язує хибний шлях, який не вирішує проблему, а лише ускладнює  і затягує процес її розв’язання.

На наш погляд, цим Ви перевищили свої службові повноваження із суто політичних інтересів.  

Для більш поглибленого усвідомлення проблеми надсилаємо Вам статтю «Закон про бурштин. Грабіжники заплачуть і заплатять… податки з награбованого», яка опублікована   в газеті «Дзеркало тижня. Україна» №1, 14 січня 2017.

Більшість народних депутатів, після ознайомлення із матеріалами вказаної статті, зробили відповідальний крок та дружно відхилили цей недолугий проект Закону про бурштин.

Запропонований проект Закону звужує старательську діяльність тільки видобутком бурштину. В Україні є багато інших дорогоцінних каміння і металів, а також недорогоцінних видів корисних копалин, на які розповсюджується старательська діяльність. І тому цей вид діяльності повинен бути передбаченим в Кодексі про надра і розповсюджуватись на усі види корисних копалин і навіть на відходи їх переробки.

Сьогодні діючі нормативно-правові акти в Україні жодним чином не стримують легалізацію видобутку бурштину, навпаки сьогодні створені найсприятливіші умови для успішного проведення широкомасштабних заходів з вирішення проблеми та збагачення України щорічно на суму коштів, яку Ви оприлюднили.

І тому генеральна прокуратура повинна більше турбуватись про контроль за виконання діючих законів, і притягувати посадових осіб за злочинну бездіяльність, а не спонукати депутатів до крючкотворства у цей важкий для держави час.

Голові Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції ЄГОРУ СОБОЛЄВУ було направлене звернення (017 від 27.0. 2017) з пропозицією розглянути клопотання на притягнення до кримінальної відповідальності високопосадовців (Семерака О. і Бояркіна М.), винних у сприянні незаконного видобутку бурштину. Відповіді не отримано, що є порушенням Закону України «Про звернення громадян».

Поділяємо Вашу позицію, щодо прибутковості державних підприємств.

Державні підприємства, усі без виключення, повинні працювати рентабельно, але при умові призначення їх керівниками відповідальних осіб. Якщо допущена збитковість – керівника і того, хто його призначав та контролював не просто звільняють, а притягують до кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Надсилаємо Вам статтю «Розвінчання міфів про збитковість державних підприємств», яка надрукована в газеті «Дзеркало тижня» № 17 від 13.05.2017.

Факти, які наведені у статті можуть бути підставою для проведення перевірки з боку прокуратури.   

         Додається:

1.     Стаття «Закон про бурштин…» на 4 стор.

2.     Копія листа Єгору Соболєву  № 017 від 27.01.2017 на  арк.

3.     Стаття «Розвінчання міфів про збитковість державних наукових підприємств» на 4 арк.