18 April 2024, 10:20 Житомир: °C
Величко Олександр
Депутат Житомирської міської ради, викладач та вчитель.

Шкільні підручники: батьки платять двічі
Вітаю усіх, хто переймається майбутнім юних житомирян. Хочу поділитися нагальною проблемою - забезпеченням учнів шкіл Житомира підручниками у наступному навчальному році.

Тільки з шкільними  підручниками наші діти зможуть реалізувати свої таланти, прославити себе та свою країну. Це - мрії усіх батьків, що ведуть дітей до школи. І Закон України “Про освіту” зобов’язує державу забезпечити учнів підручниками. 

Але реальна ситуація суперечить Закону. 

Ще восени 2010 року з вуст бюрократів міністерства освіти неодноразово лунали переконання, що книги надруковані, ось-ось “роз”їдуться” по регіонам, і батькам не доведеться купувати підручники за власні кошти. 
Але скільки правди в тих словах, показав навчальний рік 2010-2011.  Учні Житомира, насамперед, 10-х класів так підручників і не дочекалися, а батьки укопмлектовували школярів за власний кошт. 

1. Підручників з правознавства, історії України, англійської мови немає взагалі. 
2. З інших навчальних предметів: книги або є в неповному обсязі, або не відповідають рівню стандарта, 
3. Підручники, що є в шкільній бібліотеці, не відповідають Бланку замовлення (школа замовляє підручники одного автора, а отримує зовсім інші). 

Разом з тим, всі навчальні підручники є у вільному продажу. Батьки змушені витрачати на них чималі гроші. Звісно, кожен батько віддасть останнє для дитини, розуміючи, що скоро доведеться складати ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання), на якому нікого не цікавить, з підручниками дитина вчилась чи без них. 

Що ж відбувається із гаманцем батьків? Спочатку житомиряни сплачують різноманітні податки, певний відсоток яких повинен піти на освіту та зокрема на підручники.  А потім, не дочекавшись від чиновників повернення власних грошей у вигляді підручників для рідної дитини, батьки змушені знову витрачати гроші, купуючи підручники на ринку чи в магазині.  Відверто кажучи батько й мати платять двічі. 

Для того, щоб слова стояли поряд із ділом, я, як вчитель та як депутат міської ради, як член комісії з питань медицини та освіти, вже підняв це питання у міському управлінні освіти і серед інших депутатів. Якщо для вирішення проблеми доведеться звертатись в міністерство освіти, це буде зроблено. 

Закликаю усіх депутатів міської ради, вчителів, батьків, інших читачів цього блогу об’єднатись навколо проблеми! Діти мають бути з підручниками, а батьки не повинні платити двічі.