28 March 2024, 10:52 Житомир: °C
Віктор Мельниченко
Журналіст

Випалювачі вугілля шантажують обласну владу?

Триває війна з нелегальними випалювачами вугілля. Більше 3-х років з горе-бізнесменами борються активісти. Нарешті до протистояння долучилися депутати обласної ради, а також керівництво облради та ОДА. Відбулися два засідання робочої групи.

Сьогодні під стіни ОДА вийшли бізнесмени, які випалюють деревне вугілля. До мене телефоном звернулися активісти з Лугин, які борються з нелегальними випалювачами, і повідомили, що підприємці найняли мітингарів, частина з яких взагалі не знала куди й навіщо приїхала.

За словами лугинчан, був серед натовпу і бізнесмен Трибушко, який випалює в Лугинах, та ще один підприємець, який випалює в селі Запілля Лугинського району. За словами активістів, бочкарі організували мітинг для того, аби шантажувати обласну владу. Нелегальні випалювачі відчули небезпеку після того, як депутати та активісти розкрили всю правду на робочих групах в облраді. Горе-бізнесмени поставили все з ніг на голову, заявивши, що начебто щемлять їхній бізнес. А насправді активісти та депутати всього лише закликають випалювачів дотримуватися правил і не труїти жителів.

Детальніше про зустріч мітингарів з керівництвом облради та облдержадміністрації - ТУТ.

Нещодавно поспілкувався зі своїм колегою журналістом Сергієм, який працює в районі і виклав фактаж того, що відбувається, зокрема, на Лугинщині. Вирішив передрукувати тут матеріал колеги без купюр.

Бочки спопеляють наші ліси і наші душі.., щоб спастись – «нам потрібні кіборги»…

За підсумками матеріалів з випалювання деревного вугілля засідання робочої групи обласної ради 26 серпня та поїздки по Лугинському району.
                                 
Згадуються саме ці слова Святослава Вакарчука після нагородження його орденом Свободи. У своєму зверненні до Президента та українців він зазначив: «Ворог, який роз’їдає Україну з середини – корупція, тотальна несправедливість, невігластво, низький рівень так званої еліти – значно підступніший і не безпечніший, ніж будь-який зовнішній ворог. Україну сьогодні врятують не ті, хто будує собі золоті пам’ятники при житті, а ті …які здатні на подвиги, надлюди. Нам потрібні кіборги в політиці».

Мабуть, це саме той вихід, що нас спасе від того безладу та «вакханалії» з випалюванням деревного вугілля в наших районах. І ті, хто сьогодні бореться за чисте довкілля, збереження лісу для себе і своїх дітей, тим само турбується і за здоров’я твоїх дітей та тебе самого і твій погріб з банками грибів та ягід,  шановний читачу, коли ти просто лежиш на дивані та гарно розмірковуєш лінивою своєю думкою, хто ж за для твоєї користі перший розіб’є свого лоба? Мабуть, ці люди, все-таки, заслуговують на повагу у громад за те, що б’ються вони не тільки за своє, а й за спільне громад та держави. Саме така риса «кіборгів» донецького аеропорту – жертовність - зробила їх героями.

Історія боротьби мешканців невеличкого поліського селища Лугини за своє чисте довкілля, за чисте повітря, а отже і своє здоров’я, і своїх дітей сягає вже більше 3-х років. За цей час змінилась і влада і люди у владі, але «нищівне, незаконне випалювання» деревного вугілля в селищі та районі тільки зростало.

Сьогодні більше 50-и несертифікованих бочок без очисних споруд травлять лугинчан, що звичайно вилилось і в незадовільний екологічний стан довкілля, адже особливо в спекотні літні дні, коли хочеш отримати ковток свіжого повітря, навіть в ночі ти маєш постійно вдихати «ароматизовані букети» чадних викидів з незнайомими для нас шкідливими речовинами, які, як ми знаємо, погіршують наше самопочуття (головні болі, підвищення тиску, грудний кашель, підвищення онкозахворювань тощо), а з цим і забруднене молоко для наших дітей та знищені незаконними рубками підростаючі лісові масиви (особливо березові), а на земельних паях селян, як вдячність, ще й кинуті верхи та поруби.

До 3-х тисяч куб. метрів у місяць дров цінних твердих порід стравлюють в свої печах горе-підприємці. І головне в незаконний спосіб, в основному без дозволів на викиди, а ті що їх отримали (в районі їх двоє - ФОП «Трибушко» та ТОВ «Енергоекосервіс»), кадять так, що у жителів виникає питання, хто ж дав їм такі дозволи на викиди та право безкоштовно, тихцем труїти мешканців району. Інші випалювачі (ТОВ ВК «Холт», ФОП «Соколовський», ФОП «Нещерет», ФОП «Бовсунівський О.О.», ТОВ «Лугини Екотехнології», ФОП «Вознюк», ТОВ «Вуд Хауз» і ще невідомі, адже районна влада всіляко приховує тих, хто випалює, від громадського ока та публічного оприлюднення інформації), здійснюють цю діяльність взагалі без будь-яких дозвільних документів усупереч чинному законодавству, не сплачуючи необхідних податків та зборів, в т. ч. екологічного характеру, чим завдають значної шкоди здоров’ю мешканців району, бюджетам громад та державі.

На всі звернення громадських активістів до влади, в т.ч. поліції, відповідь, як свідчать громадяни, одна: «ми нічого вдіяти не можемо, поза нашою компетенцією». Це демонструє скоріше зацікавленість вирішувати проблеми  випалювачів, а не захищати інтереси мешканців села та району. Не допомогли вирішенню питання і телесюжети з даної проблеми, зокрема телеканалу «Інтер» 28.04.2016 «На Житомирщині масово спалюють ліси на вугілля» (м. Київ) та «Народного контролю» 7.04.2016 р. «У Лугинах підприємці несанкціоновано рубають ліс для деревного вугілля» (м. Житомир), в яких підприємці самі свідчать, що в них немає документів на деревину. Реагування місцевої влади - «нуль».

Виникає цікаве запитання: чому так? Чи в нас якась окрема в нашому краї держава, де влада і поліція на службі не в людей, а в якихось, можливо й поважних, бізнесменів, які відкрито крадуть ліс, незаконно виготовляють продукцію, не сплачують необхідних податків і платежів до бюджету села, району, держави, а нас та наших дітей просто травлять чадом та ядами. Такий стан з випалювання вугілля в районі та області ставить його до розряду «кричущих» та екологічно небезпечних, потребуючого негайного вирішення. Бездіяльність правоохоронних органів - то тільки їм допомога.

Дана ситуація є прямим свідченням того, що безнаказаність в злочинних діяннях, «недоторканість» горе-бізнесменів привела до того, що вони стають на злочинний шлях, погрожуючи активістам у районах розправою як фізично, так і знищенням майна. Такі діяння було вчинено шляхом навмисного підпалу невідомими майна депутата районної ради Ярошовця С.В. та нанесення тілесних ушкоджень з переломами пальців Мельнику А.Р., жителю с. Запілля, за їх активну боротьбу проти «випалювачів».

Все це робиться відкрито, як в американських вестернах і можливо лише з одного пояснення, що місцева влада, в т.ч. поліція, не бореться з незаконною діяльністю з випалювання вугілля,  незаконними рубками лісу в районі, а «кришує» її, дозволяючи усякого роду «посіпакам» та злочинцям біля «золотих» бочок розправлятись з тими хто просто відстоює свої конституційні права «на чисте повітря та довкілля», дбає за інтереси громади і держави в частині сплати податків випалювачами вугілля. Особливо це незрозуміло і цинічно сьогодні, коли в бюджеті не вистачає коштів на медицину, освіту, пенсії та і на війну, яка йде на сході.

А якщо до цього додати, що поліція все-таки знайшла спосіб «пришити» Мельнику А.Р., активісту с. Запілля Лугинського району, статтю (без доказів) начебто він пошкодив тин, який огороджує місце випалювання ТОВ «Енергоекосервіс» (із дощок горбиля, який стоїть на землі, якої немає у «бочкарів»), а його колегам з Лугин (Ярошовець С.В., (депутат районної ради), Жабуровська В.С., Ільїна С.Г., (мами - одиночки, які вже три роки б’ються з таким ж незаконними випалювачами в смт. Лугини) «нашили» брехнею разом з «горе-юристами» та правовиками прокуратури порушення за статтею 206 КкУ (перешкоджання бізнесу «незаконно» отримувати прибутки), то це тільки підтверджує той факт, що наші правоохоронні органи вміють за гроші «компетентно» знаходити «незаконні» підстави порушувати кримінальні справи, діючи в такий спосіб на захист «незаконного бізнесу» та на його замовлення. У такий спосіб «вміло» відробляють їхні «подачі» та борються з неугодними активістами, принижуючи їх права та гідність перед їхніми дітьми, односельцями, замість того, щоб навпаки захищати права, спокій та життя жителів району. Тому і стають вони «сліпими» до витівок злочинців, до незаконних дій випалювачів, до масового незаконного знищення лісових насаджень та порушень представників самої влади в районі, яка теж мала б припинити таку незаконну діяльність. Тим самим представники влади покривають незаконний бізнес з випалювання деревного вугілля, породжуючи недовіру до влади взагалі та ганьбуючи її авторитет своїми непрофесійними діями.

Саме тому так нагально та очікувано відбулось 26 серпня засідання робочої групи в обласній раді з питання законності випалювання деревного вугілля в районах області. В роботі групи взяли участь представники органів виконавчої влади, контролюючих та правоохоронних органів, громадськість. Взяли участь в роботі групи і представники громади Лугинського району Ярошовець С.В. депутат районної ради, голова громадської еколого-експертної ради, та Мельник А.Р., громадський активіст, а також представники Бердичівського району, у якому місцеві жителі перекрили автотрасу на знак протесту проти випалювання вугілля.

Робоча група, яку очолив депутат Олександр Ніколайчук, була створена на виконання рекомендації постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Учасники засідання відзначали, що через неправомірну діяльність страждають і мешканці прилеглої території, і екологічний стан, і економіка держави. Саме тому, аби питання почало вирішуватись, найближчим часом буде створено міжвідомчу робочу комісію з вирішення даної проблеми. До того ж, працівникам екологічної інспекції, прокуратурі, лісовому господарству, санстанції було зазначено про те, що цей процес є вкрай шкідливим, адже ці ж “підприємці” викрадають ліс і, звичайно, жодних податків вони не платять. Крім того, що там незаконно стоять бочки, то ще й незаконно працюють люди, які офіційно не оформленні. За це передбачене накладання санкцій - 30 мінімальних заробітних плат за кожну особу, - зазначив начальник Управління держпраці у Житомирській області.

На території Житомирщини діє більше 70 місць випалювання деревного вугілля. Ще наприкінці травня було близько 40 підприємств. А дозволів на випалювання було надано лише 24, тобто наразі більше 50-и підприємств працюють незаконно. Найбільш проблемними є Лугинський, Романівський, Житомирський, Ємільчинський, Коростенський, Червоноармійський, Новоград-Волинський, Овруцький, Малинський, Андрушівський, Любарський райони.

Представник прокуратури області повідомив, що на Житомирщині було розроблено низку заходів для проведення розслідувань кримінальних проваджень щодо незаконного випалювання вугілля. Станом на сьогодні було вилучено 41 ємність для випалювання та 47 тонн готової продукції. Також відкрито 15 кримінальних проваджень. Наразі проводяться заходи з вивезення бочок.

Депутати досить сміливо констатували той факт, що у нас в області вже є бурштинова мафія, лісова мафія, сьогодні ми чітко говоримо, що є і вугільна мафія. Звернулись до екологів з вимогою, щоб ті або працювали і не “кришували” нелегальний бізнес, лишаючись на роботі, або депутати будуть ставити питання про зняття з посад керівників відповідних органів.

За результатами засідання, робоча група підготувала низку доручень органам виконавчої влади, контролюючим та правоохоронним органам. Зокрема, провести відповідні заходи щодо виявлення незаконної діяльності підприємств з випалювання деревного вугілля та, у разі відсутності дозволів, припинити їхню діяльність, а також зупинити видачу усіх дозволів на час діяльності робочої групи та направити звернення до відповідних міністерств і відомств щодо посилення відповідальності за забруднення довкілля та врегулювання процесу випалювання вугілля. На черговій сесії обласної ради керівники відповідних органів мають прозвітувати  про проведену роботу.

Як зазначив учасник засідання Ярошовець С.В., зустріч пройшла в досить жорсткій формі спілкування з представниками контролюючих органів, яким дано недільний термін, щоб розібратись з проблемою незаконного випалювання деревного вугілля та прозвітувати про прийняті міри. Маємо сподівання, що  упорядкування діяльності з випалювання деревного вугілля в цілому по області та Лугинському районі зокрема буде ближчим часом вирішено.

Якщо ж ні, то для вирішення цієї ситуації дійсно жителям лісових районів луганчанам, овручанам, коростенцям, олевчанам, іншим потрібні будуть «кіборги».  

P.S.: 2 вересня на черговому засіданні робочої групи депутати вкотре констатували безвідповідальність тих, хто мав би захищати громаду. За тижневий термін, що було дано відповідним органам, суттєвих зрушень не відбулося. Обранці народу обурені тим, що у підприємств-порушників не призупиняють дію дозволів.

Зокрема, за законодавством, такі підприємства мають бути розташовані на відстані не менше 500 метрів від житлового сектора, а в більшості випадків така відстань становить від 350 метрів і менше. Не закрито жодного підприємства, що проводить свою діяльність незаконно.

Депутати вирішили скликати позачергову сесію, аби жорстко поставити питання про припинення незаконного випалювання деревного вугілля та відповідальності правоохоронних та контролюючих органів, які неналежним чином виконують свої обов'язки.