23 April 2024, 17:59 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Безконтрольне використання природних ресурсів завуальоване роботами з поглиблення водосховища?

Безконтрольне використання природних ресурсів завуальоване роботами з поглиблення водосховища? 

Серед прийнятих 21 березня 2012 року рішень міськвиконкому, на особливу увагу заслуговує рішення під назвою «Про внесення змін в рішення міськвиконкому від 21.04.11 №309».

Так, згідно цього рішення міськвиконком вніс зміни до інвестиційного договору, який був укладений між КП «Житомирводоканал» та ПБФ «Яніцький» у 2011 році.

Предметом вказаного інвестиційного договору є виконання робіт з поглиблення та очищення водосховища «Відсічне», яке розташовано за селом Тетерівка Житомирського району та перебуває на балансі міськводоканалу.

Відповідно до запропонованих змін ПБФ «Яніцький» надано право на власний розсуд використовувати технологічні відходи, що з’являються внаслідок виконання робіт з поглиблення (надлишкові мулові відходи, торфосуміші, ґрунтові маси) в рахунок компенсації вартості виконаних робіт.

Таким чином, суб’єкт господарювання, що поглиблює водосховище «Відсічне», отримав дозвіл використовувати на власний розсуд так би мовити відходи (ґрунтові маси). Слід зазначити, що термін «ґрунтові маси» може мати досить широке тлумачення.  

А відтак, виникає низка логічних запитань на кшталт:

Чи не приховується за укладанням загадкового інвестиційного договору банальне, безконтрольне видубування піску?

Ким і яким чином здійснюється контроль за використанням так званих ґрунтових мас?

Чи проведений розрахунок співвідношення вартості робіт, що виконуються ПБФ «Яніцький» із вартістю ґрунтових мас, які використовує на власний розсуд ПБФ «Яніцький»?

Під час обговорення проекту рішення на засіданні виконкому, я задавав подібні питання доповідачу, але чіткої відповіді я не отримав.

На моє глибоке переконання вказане питання не може лишатися поза увагою громадськості. Адже цілком вірогідно, що за проведенням робіт з поглиблення водосховища, завуальоване безконтрольне використання надр.

З метою з’ясування істини у цій заплутаній справі планую звернутися з відповідними інформаційними запитами до КП «Житомирводоканал»…