29 March 2024, 03:51 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Житомиряни мають право ініціювати розгляд на засіданні міської ради буд-якого питання що належить до її відання
Реальний вплив громадян на формулювання та ухвалення управлінських рішень та реалізацію політики органами місцевого самоврядування є ознакою громадянського суспільства, яке у свою чергу є необхідною складової сучасної європейської держави.
Рішення органів місцевого самоврядування є важливими нормативними актами, що регулюють правовідносини, суб’єктами яких є члени відповідної територіальної громади.
Інакше кажучи кожен житомирянин прямо чи опосередковано зазнає впливу рішень  міської ради чи виконкому. Адже тарифи на комунальні послуги, вирішення соціально-побутових проблем, забезпечення благоустрою та інші важливі питання життєдіяльності міста регулюються актами, які ухвалюються Житомирською міської радою та її виконавчим комітетом.
При цьому, розробляються проекти рішень виключно департаментами, управліннями, відділами міської ради. Пересічний житомирянин позбавлений будь-якої можливості долучитися до розробки проектів рішень, які безпосередньо стосуються його життя. 
Більше того, навіть  член виконкому не має такої можливості. Так, 18 січня цього року мною було внесено на розгляд виконкому проект рішення, яким передбачалося внести зміни до регламенту роботи виконкому. Запропоновані зміни стосувалися реалізації права члена виконкому вносити проекти рішень.  Проект рішення був розглянутий на засіданні виконкому 17 травня (!) і не набрав необхідної кількості голосів. Зрозуміло, що у складі виконкому наявна «залізобетонна» промерська більшість і  такий результат є цілком логічним. Адже будь-який можновладець прагне зосередити центр впливу на собі та своїх підлеглих.
 Тим більше владі незручно, щоб проекти рішень вносилися пересічними житомирянами. Цілком вірогідно, що у такому випадку може утворитися альтернативний центр розробки рішень. При цьому, будуть враховуватися передусім інтереси громади, а не міської влади в цілому та окремих чиновників зокрема.
Тобто, на даний час, існує така собі чиновницька монополія на розробку нормативних актів місцевого самоврядування. Звідси і логічне пояснення чому у нас такий низький рівень життя простих людей та зухвала зажерливість чиновників. Адже правила встановлюють вони для нас, а не ми для них.
Слід зазначити, що право пересічного житомирянина вносити на розгляд ради будь-які питання, що належать до її відання прямо встановлено статтею 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». У цій же нормі зазначено, що місцева   ініціатива,   внесена   на   розгляд   ради у встановленому   порядку,   підлягає   обов\\\\\\\\\\\\\\\'язковому   розгляду.
Таким чином Законом встановлено право місцевої ініціативи, а порядок його реалізації, згідно вищевказаної норми Закону, має встановити орган місцевого самоврядування. 
  У Житомирі наразі відсутній порядок внесення місцевої ініціативи. 
Разом з тим, наявність такого нормативного акту дозволила б небайдужим житомирянам самостійно розробляти проекти рішень та вносити їх на розгляд міської ради. На мій погляд, це б припинило монополію чиновників на встановлення загальнообов’язкових правил поведінки для громадян і надало б можливість житомирянам самим вирішувати важливі питання, що безпосередньо їх стосуються. 
У зв’язку з вищевказаним, пропоную всім небайдужим житомирянам долучитися до обговорення проекту Порядку внесення місцевої ініціативи на zhitomir.info у розділі «місцева ініціатива» (www.rada.zhitomir.info). 
Запропонований проект Порядку розроблений мною спільно з депутатом міської ради Олегом Горай.
Кожен може долучитися до обговорення проекту та внести свої зауваження та пропозиції.  У подальшому, з урахуванням пропозицій та зауважень житомирян, Порядок буде внесений на затвердження до житомирської міської ради Олегом Горай.