26 April 2024, 00:15 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Законопроект, який гідний поваги


             
               Нарешті з'явився законопроект, який, у разі його ухвалення, дійсно сприятиме розвитку української мови та забезпечить її захист. Йдеться про законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні», який внесений до парламенту народними депутатами Володимиром Яворівським (фракція “Батьківщина”), Марією Матіос (“УДАР”) і Іриною Фаріон (“Свобода”). До речі, цей документ, крім згаданих депутатів, готував Сергій Головатий – один з найкращих українських юристів. Законопроектом, серед іншого, пропонується ввести іспит для чиновників на знання української мови.
               Маю сумнів, що цей законопроект отримує статус Закону, за теперішнього складу ВР. Але опозиція зобов'язана запропонувати гідну альтернативу, українофобським ініціативам колесніченків-ківалових.
               Нажаль так склалося, що деякі депутати Верховної Ради не поважають українську мову, більше того – зневажають, принципово не вчать її. Як на мене, таким людям не місце у законодавчому органі України. Важко увити, як наприклад, у багатонаціональній Росії депутат Держдуми говоритиме не російською, а скажімо однією з мов республіки Дагестан. Це не реально! Всі депутати Держдуми вчать російську і в стінах парламенту говорять виключно цією мовою. І це при тому, що в Росії розташовані етнічні території багатьох народів. Натомість в Україні таких територій немає.
               Про прем’єр-міністра Азарова, знання української якого давно стало темою анекдотів, вже й годі казати… А тепер уявіть, щоб прем’єр Росії володів російською приблизно на такому рівні, як Азаров володіє українською. Чи був би
у нього шанс очолити уряд Росії? 
               Натомість у нас таке можливо, - не володіти українською мовою та обіймати найвищі посади у державі.
               Існуючий стан речей викликає бажання діяти більш радикально. Можливо власне на це і розраховують колесніченки-ківалови. Мовляв патріоти здатні лише горланити на вулицях, а от ми (українофоби) діємо у правовій площині.
               Саме тому згаданий законопроект трьох опозиційних депутатів є гідною відповіддю українофобам. При цьому, зміст законопроекту слід довести і роз'яснити якомога більшій частині українського суспільства, щоб звести до мінімуму
різноманітні міфи та спекуляції навколо цього документу.