29 March 2024, 10:41 Житомир: °C
Сергей Уланов
...

ПАТРІОТИЧНА СТОРІНКА ЖИТОМИРА

 У довоєнні часи Житомир так широко і гаряче відзначав два свята – День десантника та День міста. Вже третій рік десантники своє свято проводять на фронті, а житомиряни у День ВДВ поминають загиблих героїв. За ці роки наше місто перетворилося на справжню столицю високомобільних-десантних військ України.

І цього року мешканці Полісся не змогли повноцінно привітати своїх захисників – воїни були на фронті, частина готувалася до параду Дня Незалежності. Але, при нагоді, десантники самі поздоровили та розважили жителів десантної столиці. До «крилатої піхоти» долучилися їхні колеги та друзі із загону прикордонників, з Житомирського військового інституту, з обласного військкомату, військові медики, підрозділи військової служби правопорядку та національної поліції. Ця акція отримав найменування «Патріотична сторінка» та пройшла під час відзначення Дня міста - 2 вересня.

В рамках «Сторінки» на майдані С.П. Корольова силовики представили громадськості озброєння, бойову техніку та спеціальне обладнання. Наприклад, фішкою спеціалістів військового інституту були безпілотники. Десантники демонстрували бойову техніку, військові медики розгорнули польову операційну. Сучасне обладнання та озброєння показали й інші учасники акції.

«Люди мають бачити, що ось ми, ось наша техніка, щоб не боялися і знали як

і чим ми воюємо, боронимо нашу державу», - така думка військових.

Ця частина «Патріотичної сторінки» викликала оптимістичну патріотичну хвилю та особливий прилив позитивних почуттів з боку цивільних житомирян до своїх захисників. Майдан Корольова був, напевне, рекордною у цей день в Україні площадкою, де робилося найбільша кількість селфі за одиницю часу! Для молодшого покоління «освоєння» техніки та озброєння стало справжнім святом для душі. Не було такого куточку бойових машин, де не побували дітлахи. Не було такого автомату, гвинтівки, пістолета, які б не потримали сотні, тисячі дитячих рук. Це був по-справжньому ефективний елемент військово-патріотичного виховання. Мій онук, до речі, заявив після відвідування виставки, що стане десантником, як і дід.

У форматі «Патріотичної сторінки» відбувся «BANDERA ФЕСТ». Якщо когось дратує назва, то крім нашого, українського, змісту, можна перекласти і з іспанської: «Фестиваль прапору (чи стягу)». Це свято патріотичної музики та пісні. Захід такого формату організатори планували зробити ще до рашистської агресії. І ось він у Житомирі. Учасники та організатори сподіваються, що він стане регулярним.

Розпочався концерт з вітального листа начальника генерального штабу та виступу оркестру ВМС України. Крім добре знайомих мешканцям міста вокально-інструментального ансамблю оркестру ВДВ України, виконавців військового інституту та улюбленців житомирян гурту «Древляни», у «Фесті» прийняли участь почесні гості. І не хай це поки не «перші зіркі» України, але «примітні зірочки»: гурт «Рутенія», Леся Рой та гурт «Телері», які часто гастролюють у зоні АТО. Ведучім дійства був народний артист України Юрій Градовський.
Музика та пісні лунали до пізнього вечора. За відгуками містян, «шоу було класним!».

І, на сам кінець, нагадаю, що ініціатором і організатором «Патріотичної сторінки» були активісти з громадської організації «КУПОЛ».

Слава Україні! Слава ВДВ! – Героям слава!

Сергій Уланов.