26 April 2024, 20:43 Житомир: °C
Евгений Демчик
Екс-заступник міського голови Житомира

3 грудня відбулося засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради.

             3 грудня відбулося засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради. Одними із найболючіших питань було підвищення тарифів у громадському транспорті та часткові зміни у їх маршрутах.

Робота почалася зі звернень громадян, які сьогодні не забезпечені транспортним сполученням, а саме маршрути №2(сполучення вул. Максютова – Київське шосе – вул. Княгині Ольги), №29(вул. Андріївська-готель «Ялинка»), №31(вул. Червоноармійська – з-д «Біомедскло»), у маршрутах №3(Готель «Ялинка» - міське кладовище), №8 (вул. Труда – вул. Труда), №44 (Міське кладовище – Західне шосе – вул. Велика Бердичівська) змінено початкові та кінцеві зупинки.  Відповідно до рекомендацій постійної депутатської комісії ради з питань економіки, транспорту, зв’язку, підприємництва та торгівлі(а принциповою позицією депутатів було – ніяких нових маршрутів та графіків), виконавчий комітет міської ради вирішив внести зміни в додаток до вирішення виконавчого комітету міської ради від 15.02.2012 року №62 «Про затвердження міської автобусної мережі»(додаток додаю)

Наголошую, що найбільше питань виникло з маршрутом №19 та №19А. У 2013 році між управлінням транспорту та зв’язку міської ради та ПП «Шерифф» було укладено договір про організацію перевезень пасажирів на цьому маршруті.  Наразі №19А «Село Лісове - ЗОК»(3 графіки) перевізником не обслуговується. Тимчасовий договір по маршруту №19 «Богунія – Біомедскло»(5 графіків) закінчився 19 вересня 2014 року, а перевізник продовжує здійснювати перевезення пасажирів без основного документа – договору. Окрім того, маршрут №19 здійснює перевезення з с. Лісового, а не з Богунії, як було передбачено за умовами конкурсу. Здійснення перевезень пасажирів без договору впливає на безпеку перевезень пасажирів, а також ставить під сумнів законність отримання виручки за реалізовані квитки на маршрутах, і відповідно ставить під сумнів сплату податків, а тим паче, підвищення ціни на проїзд.

За даними документів, які подані для розрахунку тарифів на проїзд, встановлено, що частина перевізників (ФОП) міста Житомира перебувають на 2-й групі оподаткування єдиним податком, за умовами якої кількість найманих осіб не повинна перевищувати 10 осіб, розмір єдиного податку до 20% від мінімальної зарплати у розрахунку на календарний місяць. Виходячи з кількості графіків, які виконують перевізники(від 5 до 8), кількість найманих осіб має складати від 12 до 20, що порушує чинне податкове законодавство. Також деякі перевізники порушують галузеві угоди та умови договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, за пунктом 2.2.7., не виплачуючи водіям зазначену заробітну плату(н-д, ПП «Шерифф» у галузевій угоді зазначив 1700, а по факту водії мають 1320). Перевізники шантажували міську владу, пообіцявши не випустити машини на маршрути, у разі невиконання їх умов. За три місяці вони не пішли на діалог із міською владою, умови перевезення не покращили. Тому підвищення тарифів у громадському транспорті я не підтримав і вважаю їх авансованими.  Але зараз ми маємо складну ситуацію, усе дорожчає і ми це розуміємо. Тому влада має проконтролювати перевізників, звернути особливу увагу на якість їх обслуговування. А перевізники повинні виконувати умови договору, виплачувати зарплату згідно галузевої угоди, а також нарешті повернутися до людей обличчям. Саме на цьому я наполягаю та буду їх особисто контролювати.