29 March 2024, 03:48 Житомир: °C
Евгений Демчик
Екс-заступник міського голови Житомира

Корупція в транспортній галузі

 Цього тижня був запрошений на ефір телеканалу СК1. Обговорювали транспортні питання та проблеми Житомира. Багато чого залишилося за кадром, тому хотілося б розставити усі крапки над і.

Мене дуже обурює ситуація, що складається нині у транспортній сфері. Розвиток міста у цій галузі відбувається лише на користь перевізників.
По-перше, це дії та рішення нинішнього заступника міського голови з питань транспорту Дмитра Ткачука. В силу, можливо, недосвідченості, він замість того, щоб покращувати речі, які функціонують не один місяць та шукати альтернативні шляхи оптимізації, критикує міського голову та руйнує вже створене.

Це і маршрут 5-а «Богунія-Корбутівка», який він вже вкотре називає популістським. У разі припинення функціонування даного маршруту, без соціального транспорту залишаться не лише жителі Богунії та Корбутівки, а й люди, які працюють в цих районах. Маршрут №3, власником якого є ПП «Шеріфф» знову стане монополістом, а житомиряни не матимуть альтернативного способу пересування.

Наступне питання, що піднімалося на ефірі – це роз’єднання зупинок для тролейбусів та маршруток, як це було раніше. Рішення об’єднати зупинки приймалося для того, щоб ЖТТУ мало можливість заробляти додаткові кошти, перевозячи більше платних пасажирів. До речі, стосовно ЖТТУ. Я добре пам’ятаю, коли на виконавчий комітет приходили представники підприємства з проханням надати дозвіл на розміщення реклами на свої опорах. На скільки я знаю, тоді в них навіть був замовник. Члени виконкому (а один з них зараз став заступником міського голови) їм відмовили, аргументуючи це тим, що трамвайно-тролейбусному управлінню краще просто перевозити людей. Нині ж Ткачук говорить про те, що ТТУ може заробляти не лише перевезеннями, а й наданням послуг з реклами. От вам і подвійні стандарти.

Також мене здивувало рішення перенести вже оголошений конкурс з визначення перевізників у місті. Окрім зміненої дати, змінилися і деякі умови конкурсу, хоча вони були основними в рішенні виконкому. Від самого початку існувало 2 об’єкти конкурсу – маршрут № 8 у прямому напрямку та у зворотному. Кількість графіків складала по 7 на кожного. Додатковими умовами конкурсу – є наявність транспортних засобів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Тобто на маршруті №8 їх мало бути дві: одна в прямому напрямку, інша – у зворотному. Також передбачалося, що перевізник на один напрямок повинен мати одну резервну машину. 
Але новий заступник змінив умови конкурсу, об’єднавши два об’єкти конкурсу в один. Відбулося це всупереч рішенню виконкому. Тепер на маршруті №8 буде лише одна машина, що пристосована для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, а на 14 автобусів – лише один резервний.

Цікава історія відбувається і з юристами міської ради, які займаються юридичним супроводом, позовами від перевізників та іншими справами. Спеціалістів, які виграли не одну судову справу, які завжди сумлінно виконували свою роботу, відсторонюють від справ, нічим це не аргументуючи. Відсторонюють чомусь одразу після звільнення заступників міської ради, та призначенням нових. Дивний збіг обставин.

Якщо підсумувати, то я з упевненістю можу заявити, що, на мою думку, дії Ткачука, будь то якісь реформи чи нововведення, або ж «покращення» старого – це дії в угоду житомирському бізнесу з перевезень. Про розвиток КП ЖТТУ, мова навіть і не йде.

Дякую каналу СК1 за можливість відкрито висловити свою думку.