29 March 2024, 08:23 Житомир: °C
Юрій Жуковський
Громадський діяч

Реформа "Благоустрою". Перший крок.

Що таке Громадський Контроль?
Держава, в якій існує громадський контроль, це держава на рівні розвитку між тоталітарною та державою в якій громада не контролює, а взаємодіє.
Але сьогодні, сталося так, що виходячи з пострадянського простору, ми так і не перейшли хоча б до рівня контролю.
Я розповім на конкретному прикладі, як збільшується контроль громади за благоустроєм міста (КП «Інспекція з благоустрою» - далі «Інспекція»). Це перший крок реформування даної сфери.
Інспекція складається з 54 працівників. З них 18 інспекторів, які перевіряють благоустрій нашого міста. В даній моделі роботи, громада має лише право оскаржити дії або бездіяльність, на що Інспекція навчилась вже вміло відписуватись. Тому вплив мешканця на неї мінімальний. В даній моделі Інспекція може як «перевіряти», так і «заробляти». В результаті утворився український симбіоз «контролюючого заробітчанина», завдяки якому з’явилися хаотичні МАФи, забрудненість вулиць, антисанітарія та занедбані прибудинкові території.
Для впорядкування об'єктів та прозорих перевірок, необхідно долучити до процесу громаду через інструмент «Громадських Контролерів».
Що собою являє Громадський Контролер (Громконтролер)?
Це людина, яка пройшла стажування в Інспекціі, закріплена за певною територією і має право на складання протколів про адміністративні порушення. Працює вона позаштатно та без окладу.
Якщо простіше, то Громконтролер - це мешканець міста з розширеними правами та обов'язками. Ставши Громконтролером, вже мешканець контролює благоустрій на своїй території, а не державна структура, яка не особливо переймається проблематикою. При роботі Громконтролера монопольне становище Інспекціі, в сфері контролю, порушується і громада набуває аналогічних прав.
Якщо Громконтролер не справляється, або порушує законодавство, громада може легко його відкликати або замінити.
Висновок:
1. При введенні Громадського Контролю Інспекція не несе збільшення бюджетного навантаження зарплатного фонду.
2. Підвищується якісь контролю.
3. Контроль громади стає паралельним комунальному.
4. Контролер від мешканців- підконтрольний мешканцям, по результатам діячльності.
5. Збільшення громадаянськоі свідомосості мешканців міста.
Спільно з партійцями "Демократичного Альянсу"- Житомир та ГО "Асоціацією Громадських Контролерів", ми розробили та адаптували до наших реалій положення, яке регулює діяльність "громконтролерів" в сфері благоустрою.
Я вірю, що громадянське суспільство, здатне вилікувати бюрократично заражену систему. У нас вистачить сил та розуму створити альтернативу кривій реальності.
Розшируючи горизонти, ми змінюємо світ навколо.