23 April 2024, 09:49 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ПІСЛЯ ПРОЧИТАННЯ СПАЛИТИ – ЧОМУ НЕ ВАРТО СТАВИТИ СОБІ ДІАГНОЗ ПІСЛЯ СТАТТІ ПРО ХВОРОБУ В ІНТЕРНЕТІ

«Я в інтернеті жахів начиталася ... Я вже подивилася в інтернеті, до чого це призводить, плакала вчора весь день»… Знайома ситуація? Зараз в «інтернеті» можна знайти практично всі симптоми, методи лікування, діагностику будь-якої хвороби, і самому собі «поставити» смертельний діагноз лише за одним симптомом…

Часом мені здається, що більшість текстів пишуться медичними центрами або клініками аби «заманити» пацієнта на довготривале та дорого вартісне лікування. Адже пересічна людина, пацієнт, не в змозі розпізнати де достовірна інформація, а де – просто загальні дані, які потребують детальної перевірки. Особливо у медичній сфері, особливо такої інтимної теми, як жіноче здоров’я.

Всі чудово розбираються в тому, як вести зовнішню політику і чи треба робити щеплення. І можна не зубрити ночами анатомію з фармакологією і не просиджувати годинами в бібліотеці, добуваючи крупиці знань шляхом перелопачування гір руди. Відкрив пару-трійку посилань - і вже можна вважати себе експертом, а фахівця - дурнем. Звичайно, в нашому світі широкої доступності інформації лікарям слід враховувати, що кожен висновок чи рекомендація можуть бути вивчені під мікроскопом. Тому лікарям слід бути в курсі доказових даних та затверджених клінічних рекомендацій, регулярно перевіряти, чи не внесені зміни в інструкції до препаратів, відстежувати новини.

За деякими даними опитування, проведеного весною цього року близько 85% жінок перевіряють в інтернеті рекомендації лікаря. Але чи відповідає дійсності інформація з того чи іншого боку – питання. Знайти справжні і надійні дані - складне завдання. Проте, якщо поставити собі за мету вивчити питання досконало, особливо вже по поставленому діагнозу, то в цьому допоможуть англомовні джерела.

З боку лікаря скажу, що спілкуватися зі справді обізнаним пацієнтом набагато приємніше і корисніше.

Проте, пацієнтам раджу включати критичне мислення, перевіряти «отримані з інтернету» діагнози у фахівців та спеціалістів, все таки здаючи аналізи та проходячи обстеження, обумовлені необхідністю. Бережіть своє тіло від інфекцій, а мозок від шкідливої інформації і будьте здорові!