29 March 2024, 16:08 Житомир: °C
Артем Сачук
Президент Федерації шахів Житомирської області. Член Дитячо-юнацької комісії Федерації шахів України

Космічні шахи

Культура з’їдає стратегію на сніданок.

Пітер Друкер

Квінтесенцією моєї праці в якості президента Федерації шахів Житомирської області стало проведення фіналу Чемпіонату України з шахів серед чоловіків та жінок вперше за останні 40 років. Шахи космічного рівня як в організаційному, так і в спортивному компоненті. Головний висновок – виховання гросмейстерів вимагає жертв, найважча і найсильніша з яких жертва «его».

Фактично будь-яка спортивна організація обласного рівня є моделлю регіону в мініатюрі, а всеукраїнська організація дає цілком репрезентативну вибірку по державі. За минулі роки було багато агресії, егоїзму, ігнорування правил, маніпулювання громадською думкою, зради та ненависті. Сподіваюся, що у майбутньому стане більше любові, емпатії, слів підтримки, захоплення, поваги, дружби та взаємної виручки.

Права без обов’язків – це тиранія, обов’язки без прав – рабство. В інфернальному суспільстві (див. оповідання Івана Єфремова «Час бика») тільки творець (Атлант, який розправив плечі – див. одноіменний роман Айн Ренд) може тримати баланс прав та обов’язків сплачуючи податки, створюючи робочі місця, реалізуючи суспільно важливі проекти та працюючи на державу одночасно.

В Інтернеті кожен раб стає тираном, а кожен атлант стає потенційним рабом суспільного осуду. Маю надію, що невільників ставатиме менше, а творців більше. Хочу побачити громаду, в якій остракізму піддаються псевдоактивісти та нероби, професійні «лицарі демократії», а помилки тих, хто працює, сприймаються толерантно.

Дякую шаховим активістам за наполегливу та самовіддану працю, спрямовану на розвиток найінтелектуальнішого виду спорту – ваші справи говорять гучніше за слова.

Дякую усім меценатам, які підтримували розвиток шахів в 2017 році, а саме панам Віталію Ейсмонту, Георгію Кварацхеліа, Олександру Раковичу, Олександру Рабіновичу, Павлу Дзюблику, Сергію Мірошникову, колективу Кромберг&Шуберт і особисто пану Олександру Шаварському, колективу Аутсорсингового центру «ОБЛІК+КОНТРОЛЬ-ПОДАТКИ», керівництву Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирської обласної та міської рад.

Можна бачити склянку напівпорожньою, можна бачити її напівпустою, а можна радіти тому, що вона є. Нам потрібно знову навчитися радіти своїй державі та нести відповідальність за її розвиток. Нам потрібно думати про стратегію та майбутнє, а не про тактику та минуле.

Вітаю всіх жителів Житомирської області з Різдвом Христовим та наступаючим Новим Роком, бажаю здоров’я, кохання та всіх благ надбання!