19 April 2024, 12:30 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Розглядається можливість реалізації двох інвестиційних проектів на території Березівської сільської ради

25 січня голова райдержадміністрації Сергій Микитюк побував з робочим візитом у Березівській сільській раді. У ході зустрічі з сільським головою Сергієм Чернухою було обговорено перспективи реалізації на землях сільської ради двох інвестиційних проектів.

Наразі мова йде про залучення інвестиційних коштів для реалізації проекту з будівництва та експлуатації сонячної електростанції та облаштування полігону для утилізації побутових відходів з організацією роботи лінії з сортування та переробки сміття.

С. Чернуха показав на місцевості ділянку, де в перспективі може бути облаштовано такий полігон. Ділянка розміщена на території Березівського лісництва між с. Березівка та с. Михайлівка, має зручне транспортне розташування, - однаково зручним є під’їзд як від автодороги Житомир-Чернівці, так і від траси Київ-Чоп. Тому в перспективі полігон матиме змогу приймати відходи практично з усього району. А це важливо з точки зору потенційної потужності та рівня забезпеченості сировиною сортувально-переробного підприємства.

Не менш цікавим є й проект будівництва сонячної електростанції, деталі якого планується обговорити з інвестором в райдержадміністрації спільно з представниками Держгеокадастру вже найближчими днями. Адже наявна ділянка потребує зміни цільового призначення.

Обговорили С.Микитюк та С.Чернуха й проблеми розвитку соціальної сфери у селах ради. Зокрема йшлося про проблеми Черемошнянської та Березівської шкіл, про вже завершений проект з організації вуличного освітлення в Березівці, та практичне завершення аналогічних робіт у Дубовці та військовому містечку. Йшла мова й про проблеми формування та наповнення місцевого бюджету, про плани з ямкового ремонту 1,4 км дороги місцевого значення та можливості співфінансування таких робіт з бюджетів різних рівнів. Йшлося й про перспективи об’єднання територіальних громад із центром у Березівці.

Побував цього дня С. Микитюк у школах с. Березівка та с. Іванівка. Прикметно, що перший навчальний заклад наразі розглядається як одна із можливих опорних шкіл у районі. На сьогодні тут зроблено доволі багато корисних та потрібних справ – відремонтовано внутрішні санвузли, замінено двері, частково – дошки та меблі, ремонт стелі та заміну внутрішнього освітлення. Однак, залишаються і проблеми. Фактично в аварійному стані тут знаходиться приміщення котельні, гаража та майстерні. На часі заміна стелі та перекриття даху в даних приміщеннях. Вимагає демонтажу і колишня димовідвідна труба котельні, лежаки та підмурок якої також знаходяться в аварійному стані.

У свою чергу в Іванівській ЗОШ, де нещодавно завершено роботи з ремонту системи внутрішнього опалення, голова РДА оглянув спортивну залу, котельню, новий навіс над дровітнею та приміщення дошкільного навчального закладу. До речі в останньому сьогодні виховуються 20 маленьких жителів села, при цьому ще 90 діток батьки возять до ДНЗ м. Житомира. Тому на часі не лише утеплення місцевої школи, але й будівництво окремого дитячого садочка, здатного задовольнити освітні потреби жителів приміського села. Однак наявних коштів наразі явно недостатньо.

Як показує досвід громад, що об’єдналися, вихід є. І прикладом цьому може слугувати хоча би Станишівська ОТГ, де питання будівництва сільських ДНЗ вже практично вирішено – до кінця року тут за 13 млн. грн. буде збудовано новий освітній осередок для наших самих маленьких співгромадян у Станишівці, вже розпочато будівництво ДНЗ в Зарічанах, а діючі дитсадки претендують на звання кращих в районі.