20 April 2024, 17:31 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

КСП «УКРАЇНА–ЧЕРНЯХІВ» БУТИ: ЧИ ВСЕ ТАК ОПТИМІСТИЧНО!?

7 лютого в приміщенні районного будинку культури відбулися загальні збори працівників іприрівняних до них осіб державного підприємства «Україна» з питань роздержавлення та приватизації землі і майна підприємства

Слід нагадати,що зборами працівників ДП «Україна» від 26 червня 2015 рокуприйнято рішення про створення колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) на базі державного підприємства «Україна». ДП «Україна», яке колись було навчально-дослідним господарством Житомирського національного агроекологічного університету. Саме у 2015 році було внесено у перелік об’єктів державної власності, що підлягають приватизації.

Більше 300 працівників підприємства мають отримати майнові та земельні паї. Фонд державного майна наказом від 1 березня 2017 року затвердив перелік великих об‘єктів, які підлягають підготовці до продажу в 2017 році, серед яких було й ДП «Україна». Після погодження з трудовим колективом проекту плану приватизації він був 06. 12 2017 затверджений Регіональним відділенням ФДМУ у Житомирській області. На підставі наказу РВ ФДМУ «Про припинення шляхом перетворення ДП «Україна». Проте процедуру ніяк не вдається завершити через бюрократичні перепони.

Вже з самого початку по атмосфері та настроях у залі відчувалось, що переважно немолоді люди більше переймаються отриманням та вдалою реалізацією своїх земельних часток, а ніж майбутнім успішним розвитком ними ж створюваного КСП.

Відкрив збори директор ДП «Україна» Сергій Ромашко, який з упевненістю та оптимізмом заявив на початку, що процес створення колективного підприємства зі скрипом, але йде. З ним не дуже погодилась великогорбашівська частина учасників на чолі з Миколою Капінусом, висловивши свої писимістичні сумніви у справедливості поділу земель. Попередньо, кожному пайовику має припасти по 3, 5 гектара землі, але чомусь жителі сіл Велика і Мала Горабаша сумніваються в цьому, і вважають що це мало, розділяти потрібно все, кажуть вони. Пізніше "у покарання" за це Миколу Івановича було обрано членом КРК.

Сергій Павлович також проінформував присутніх про те, що в середині лютого Фондом державного майна України буде видано наказ про ліквідацію ДП «Україна» та легалізацію КСП «України-Черняхів».

На загальних зборах були присутні 269 з 360 працівників і прирівняних до них осіб.

Прийняли рішення про утворення колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів», затвердили проект Статуту, обрали склад правління та контрольно-ревізійної комісії, визначили уповноважену особу для зовнішніх ділових відносин, погодили проект договору про безоплатну передачу ЄМК та затвердилиперелік осіб, які ввійшли до списку приватизації працівників прирівняних до них осіб державного підприємства «Україна».

Керівником підриємства КСП «Україна-Черняхів»одноголосно обраний Сергій Ромашко.

На загальних зборах були присутні: голова Черняхівської районної державної адміністрації Микола Жилінський, Великогорбашівський сільський голова Ігор Ремез,представники РВФДМ України по Житомирській області – начальник відділу приватизації управління державним майном та корпоративними правами Наталя Савіцька,головний спеціаліст відділу приватизації управління державним майном та корпоративними правами Анатолій Великоборець.

Голова Черняхівської районної державної адміністрації Микола Жилінський, наголосив, що підтримує створення колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів» на території смт Черняхів.

По багатох моментах пройшла жвава дискусія. Неоминув у цей день Сергій Павлович і нарікань у зв'язку з невключенням багатьох колишніх працівників в «долю». "Після реєстрації КСП охочі зможуть писати заяви і вступати в підприємство, як члени. Кожен буде мати право, або залишитись, або вийти з господарства" - додав Ромашка.

Не дуже оптимістично підсумував роботу зборів депутат селищної ради Петро Біляченко. 6 лютого з плакатами у руках понад півсотні людей збираються біля головного управління Держгеокадастру в Житомирській області. «Зараз питання стоїть в тому, що Держгеокадастр Житомирської області не дає нам дозвіл на розробку проектної документації. Не визначене цільове призначення земельної ділянки, за яким планується використання. Лишилося 10 днів до припинення державного підприємства. 25 листопада ми звернулися у Держгеокадастр для надання цих дозволів. Але, на жаль, термін вийшов 5 січня, геокадастр не дав нам відповіді. Ми вважаємо, що це корупційні діяння Держгеокадастру і зрив процесу приватизації.Навколо Черняхова лежать землі ДП “Україна”. Ми не можемо наділяти людям земельні ділянки для індивідуального будівництва. У черзі стоїть 180 учасників бойових дій, учасників АТО. Ми ще не наділили їм жодної ділянки для індивідуального будівництва. Пообіцяли 20 лютого це питання вирішити, будемо чекати, а ні перекриємо трасу і заблокуємо об’єкти, тож 20 лютого можливо будуть наступні збори», - зазначив на дедлайн П. Біляченко.

Сьогодні загальна площа землі складає понад 4,9 га, потім почули іншу цифру 4,5 га. Так скільки ж точно ?! Розпаювати між працівниками підприємства обіцяють близько 3,6 ГА, реально аналітики зменшують цю площу до 2,2 тисяч гектарів землі, але навіть і ця цифра наразі є досить умовню та оптимістичною , оскільки залежть від проекту землеустрою, виготовлення якого намагається затягнути в часі Держгеокадастр. Можливо, що з часом вони зменшать площу до 1,5 а той до 1,2 тис. га які будуть підлягати розпаюванні, принаймі у мене особисто сааме таке враження і складається. ТОБТО ЦИФРИ ГРАЮТЬ МІЖ СОБОЮ ЯК КУЛЬКИ У БІЛЬЯРДІ.

Тож на разі ключи успіху колективного господарства знаходяться в руках Держгеокадастру та тими, хто стоїть вище.

Не треба забувати, що процесу реформування сприяла також і Черняхівська районна рада. Депутати неодноразово підтримували відповідні запити та звернення до відповідних органів вимагаючи прискорення роздержавлення державного підприємства та його перетворення у КСП.

Довідково: Державне підприємство "Україна"

Вид об'єкта: єдині майнові комплекси підприємств і організацій сільського, рибного господарства та агропромислового комплексу

Код за ЄДРПОУ об'єкта: 00487155

Місцезнаходження об’єкта: Житомирська область, смт. Черняхів, вул. Мельнична, 6

Статутний капітал, грн.: 8 354 000.00

Спосіб приватизації:викуп

Основний вид економічної діяльності: 01.50 - Змішане сільське господарство

Види діяльності: змішане сільське господарство; вирощування зерняткових і кісточкових фруктів; розведення великої рогатої худоби молочних порід; виробництво м'ясних продуктів, роздрібна торгівля.

Кількість персоналу - 60 чоловік, з яких виробничого – 50 чоловік, адміністративного – 10 чоловік.

Загальна площа приміщень становить 47607,3 м2.

У постійному користуванні перебуває земельна ділянка загальною площею 4913,6 га.

Вартість пайового майнового фонду: понад 26,9 млн. грн.

Виробнича потужність підприємства: виробництво кормів - 200 т на добу, сушка та очищення зернових - 200 т на добу.

За даними сайту РВ ФДМУ в Житомирській області

http://www.spfu.gov.ua/ua/sale-obj/666

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

IMG_5599

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.

Фото Yuriy Malashevich.