28 March 2024, 21:48 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ПРО ОСТАННІ ПОДІЇ У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ

У с. БЕЖЕВІ ЧЕРНЯХІВСЬКОГО РАЙОНУ ТРАПИЛАСЬ ЖАХЛИВА ТРАГЕДІЯ

Повідомлення про виявлення тіла новонародженої дитини у криниці одного із сіл Черняхівського району надійшло до поліції удень 3 лютого. У рамках розпочатого кримінального провадження правоохоронці з’ясовують причини загибелі немовляти та встановлюють особу матері.

Про страшну знахідку у с. Бежеві правоохоронців повідомив 62-річний місцевий житель. За словами чоловіка, під час чищення колодязя у занедбаному домоволодінні на околиці села він витягнув пакети для сміття, в одному з яких виявилось тіло немовляти.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група Черняхівського відділення поліції. За результатами зовнішнього огляду експерти попередньо встановили, що дитина знаходилась у криниці близько 4-6 місяців, тож через значні фізіологічні зміни навіть з’ясувати стать неможливо.

Тіло немовляти було направлено на судово-медичну експертизу для визначення віку та встановлення причин смерті.

Водночас відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.117 (Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини) ККУ. У рамках розпочатого кримінального провадження поліція вживає заходів щодо встановлення особи матері немовляти та з’ясування усіх обставин його загибелі.

За чинним законодавством умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини під час або відразу після пологів карається обмеженням або позбавленням волі строком до 5 років. Інформує відділ комунікації поліції Житомирської області.


Черняхівські поліцейські розшукали крадія велосипеда з ринку

Працівники поліції встановили причетність 55-річного місцевого жителя до крадіжки велосипеда, належного жительці райцентру. Нині триває встановлення обставин події.
3 лютого до Черняхівського відділення поліції звернулась 45-річна місцева жителька із повідомленням про крадіжку її велосипеда. Жінка розповіла, що залишила на деякий час двоколісник на території ринку, а згодом виявила його пропажу.
У ході проведених заходів поліцейські з’ясували, що до вчинення правопорушення причетний 55-річний житель райцентру. У чоловіка вилучили викрадене.
Нині за вказаним фактом триває перевірка. Чоловікові може загрожувати покарання у вигляді штрафу або більш суворі санкції.
Поліція нагадує власникам велосипедів, скутерів та мотоциклів:

- не залишайте транспортні засоби без нагляду у під’їздах будинків, на ринках, територіях установ та організацій, на вулицях поблизу торгівельних закладів тощо;

- користуйтеся протиугінними пристроями, обираючи сучасні та якісні пристосування, у тому числі велосипедні замки;

- якщо виникла необхідність залишити двоколісник на деякий час, користуйтеся послугами офіційних автостоянок.

Відділ комунікації поліції Житомирської області.


Віце-прем'єр заявив, що в Україні можуть провести "примусове" об'єднання громад

“Місцеві громади в Україні мають час для ухвалення добровільного рішення про об’єднання в рамках адмінреформи, однак у разі їх відмови будуть застосовані адміністративні рішення», - заявив спеціальний посланець уряду Німеччини Георг Мільбрадт в інтерв’ю "Європейській правді".

"В деяких країнах змінили підхід, і з певного етапу законодавчо примушували громади об’єднуватися. Це правильно, бо в перспективі у вас не може "двох класів" громад, тобто і тих, які існують на основі старого права, і тих, для яких законодавство змінилося. Отже, на перехідному періоді суто добровільний підхід можливий, але колись ви маєте створити нову карту України", - сказав Віце-прем’єр Геннадій Зубко також вперше публічно визнав, що колись доведеться переходити до "примусового" об’єднання громад.

"Ми хочемо прискорити процес об’єднання, і для цього пропонуємо можливість добровільного приєднання для міст обласного значення без проведення позачергових виборів. Пропонуємо нові повноваження, інші можливості…Але коли ми будемо відчувати, що процес гальмується чи то через вплив політичних груп, чи то через відсутність лідера, який взяв би на себе процес об’єднання, чи то просто через небажання місцевого лідера йти на об’єднання – коли ми побачимо, що проблема в цьому, то будемо переходити до адміністративного рішення", - сказав він. За інф. газети «Експрес».


Доки сплять поля під снігом

Невдовзірозпочнеться для хліборобів новий сезон польових робіт. Та підготуватися до нього потрібно завчасно, отож і взимку вистачає турбот в аграріїв. Ось і працівники сільськогосподарських підприємств приділяють особливу увагу ремонту техніки, якісному зберіганню та підготовці посівного матеріалу.

Під урожай 2018 року агроформуваннями району посіяно 11425 га озимого клину, що становить 107%до показника минулого року, або майже на одну тисячу га більше, в тому числі озимого ріпаку – 3255 га та 8230 га озимих зернових.

Незважаючи на несприятливі погодні умови в осінній період посіви дали дружні сходи, набрали гарний вигляд.

Після проведення першого туру відбору монолітів на визначення життєздатностівстановлено, щомають добрий та задовільний стан 75 % посівів озимих зернових культур та 80 % озимого ріпаку, що дає надію на отримання високих врожаїв.

Агроформуваннями району для забезпечення отримання гарного врожаю 2018 року вже заготовлено 3160 тонн мінеральних добрив, що становить 63% до потреби, окрім того – 50% засобів захисту рослин та 60%протруйників зерна. Найкраще організована робота в ТОВ «Агростем», де заготовлено 1230 тонн мінеральних добрив, ПП «Жерм» - 900 тонн, ФГ «Шателюк» - 200 тонн, ФГ «Агро - Арам» - 120 тонн, ТОВ «Укр-Агро-РТ» - 100 тонн та інших.

ТОВ «Агростем» проведено підживлення озимого ріпаку на площі 2000 га, у ТОВ «Укр-Агро-РТ» проведено живлення озимої пшениці на площі 320 га.

За попередньою інформацією прогнозовані посівні площі ярих культур по агроформуваннях району становитимуть майже 22700 га, що на 2700 га більше показника 2017 року.

Сільськогосподарські підприємства забезпечені насінням високоврожайних сортів зернових та зернобобових культур. Продовжується укладання угод на постачання необхідної кількості насіння технічних культур, мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

В господарствах активно проводиться ремонт та технологічна наладка ґрунтообробної та посівної техніки. Злагоджено організовані ці роботи в ТОВ «Грін Ленд Славута», ПАФ «Дружба», ФГ «Шателюк», ПСПО «Браженське» та інших.

На даний час коефіцієнт технічної готовності становить: тракторів – 80%, плугів – 90%, культиваторів – 85%, дискових борін – 85% та сівалок – 75%.

Господарства району постійно оновлюють машинно-тракторний парк.

У 2017 році придбано 28 одиниць нової сільськогосподарської техніки на загальну суму 69,3 млн.грн. До кінця поточного року очікувана сума коштів вкладених у розвиток сільськогосподарського виробництва орієнтовно складе не менше 70 млн.грн.

Сподіваємось, що аграрії району своєчасно розпочнуть та вдало проведуть весняно-польові роботи у встановлені агротехнічні строки.

Начальник управління АПР РДА П.О. Трохименко.


СПОРТ

У Житомирі триває Чемпіонат області з волейболу серед чоловічих команд. У неділю, 4 лютого 2018 року, відбулися чергові ігри команд-учасниць з Житомира, Баранівки, Ємільчине, Чуднова, Овруча та Черняхова. У спорткомплексі ЖНАЕУ волейболісти зіграли одразу 13 матчів за один день. ВК «Черняхів» – ВК «Житомир» 2:0 ,ВК «Черняхів» – ВК «Баранівка» 1:2. З 5-ма очками у 5- ти іграх, наші спортсмени знаходяться на 8-му місці у низу таблиці.

Вашій увазі результати 3-го туру зимового турніру серед дорослих «Сніжинка-2018». 3-й тур «Дружба» (Черняхівський р-н) – ФСК «Роял» (Сінгури) – 3:0,«Технічний ліцей» (Сали) – «Танкіст» (Новогуйвинське) – 4:1

2 лютого в спортивному залі Головинського ВПУНТ відбулися змагання з відкритої першості Черняхівського району з футзалу серед дітей 2004-2005 р.н.2 лютого в спортивному залі Головинського ВПУНТ відбулися змагання з відкритої першості Черняхівського району з футзалу серед дітей 2004-2005 р.н. В змаганнях взяли участь футбольні команди з Малина, Хорошева, Коростишева, Селянщини та Черняхова.

В турнірі з 6 команд перемогу святкували черняхівці – вихованці «ДЮСШ-Жерм». Друге місце посіла команда «ДЮСШ» з Малина. Третьою стала команда «ДЮСШ» з Хорошева. Кращим гравцем змагань визнано Каріну Твардовську з Коростишева.

Команди були нагороджені грамотами, кубками та медалями. Нагородження провели заступник голови райдержадміністрації Л.І.Заворотнюк, директор Головинського ВПУНТ В.В.Максимчук, виконавчий директор районної федерації футболу В.В.Опанасюк.

Від депутата районної ради А.В.Маційчука всі учасники отримали солодощі.

Змагання організовано та проведено спільно районною федерацією футболу та сектором у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації.


9 – 11ЛЮТОГО В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

9 лютого 1932 року – наш ізвами край був тимчасово віднесений до Київської області. Тільки з утворенням в 1937 році Житомирської областіЧерняхівський районстав її невід’ємноючастиною.

9 лютого 1994 року – прокурором Черняхівського району призначено М.П.Дацкевича, його попередникА.І.Ширмук був переведений на посаду слідчого прокурора обласної прокуратури.

На початку лютого 1994 року прокуратурою району порушено кримінальну справу за фактом незаконного видобутку корисних копалин спільним українсько-кіпрським підприємством «Комета» з кар’єру горбулівського сільгосппідприємства «Родина»

10 лютого 1951 року – прозвітували про радіофікацію Черняхівського району: у 1950 році на околицях Черняхова і в найближчих селах встановлено понад 100 нових радіоточок. Протягом останніх місяців - 250.

Всю зиму 1986/1987 року через недоліки з пожежною безпекою простояв майже повністю опломбованим Черняхівський районний будинок культури, незважаючи на акт про прийомку, підписаний членамидержавної приймальної комісії.

10 лютого 1965 року – у дівочківському колгоспі «Авангард» збудували новий, повністю автоматизований корівник.

У лютому 1949 року - Головинський кар’єр «Граніт» виконував відповідальне державне замовлення - виготовлення гранітних деталей для будівництва Палацу Рад, пам’ятника Горького та пам’ятника Чкалова.

У лютому 1953 року МТС району поповнилися новою потужною сільгосптехнікою: 2 тракторами ДТ-54, 15 льоносівалками, ЛС-48 та силосоломорізкою.

11 лютого 1953 року –у рамках соціалістичного змагання між Черняхівським та Володарсько-Волинським районами до нас завітала делегація сусіднього району. Гості нарайонній нараді передовиків викрили недоліки та піддали гострій критиці керівників низки господарств Черняхівщини за невикористання резервів у піднесенні врожайності. Критикували голів колгоспів ім. Леніна (Троковичі), ім.Сталіна (Велика Горбаша), імені Шевченка (Новопіль), «Прогрес» (Клітище).

Інформацію з різних джерел збирав Юрій МАЛАШЕВИЧ