28 March 2024, 11:13 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Тривають процеси налагодження співпраці між РДА та ОТГ району у соціальній сфері

Голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк провів розширену нараду з головами Тетерівської, Станишівської, Глибочицької та Оліївської ОТГ з питання спільного утримання окремих закладів соціальної сфери.

Участь у нараді також взяли заступник голови РДА Микола Козарчук, керівник апарату РДА Алла Ковальчук, головний лікар КУ «ЦРЛ» Тарас Собко, начальник управління фінансів РДА Наталія Ходоровська та начальник відділу освіти РДА Світлана Давиденко.

Розглядалися питання про основні шляхи співпраці райдержадміністрації та об’єднаних територіальних громад щодо пришвидшення початку роботи районного інклюзивно-ресурсного центру, про стратегію та тактику заходів, спрямованих на забезпечення безумовного збереження, утримання та розвитку КУ «ЦРЛ».

Зокрема йшлося про необхідність розпочати роботу районного інклюзивно-ресурсного центру вже до 1 червня. Наразі установа вже має зареєстрований статут та т.в.о. директора, планується ремонт приміщень. Нагадаємо, що центр функціонуватиме на базі Новогуйвинської гімназії. На даному етапі відділ освіти РДА визначається з підрядником, який проведе необхідні ремонтні роботи. На це з районного бюджету буде виділено 490 тис. грн. У подальшому функціонування установи планується за рахунок співфінансування з державного та місцевих бюджетів району та об’єднаних територіальних громад. Передбачається й створення віддалених робочих місць для вузькопрофільних спеціалістів ІРЦ. Їх планується організувати в Денишах (Тетерівська сільська рада) та Троковичах (Оліївська сільська рада). Розглядається питання щодо розміщення віддаленого робочого місця і на території Глибочицької об’єднаної громади. У цілому ж усі голови сільських рад ОТГ району зійшлися на думці щодо доцільності співфінансування центру, адже створення відповідних установ в громадах потягне за собою додаткові витрати та супроводжуватиметься проблемами у підборі кадрів.

Усі зацікавлені сторони одностайно зійшлися на думці й щодо необхідності збереження КУ «ЦРЛ» та виведення надання тут медичних послуг на якісно новий рівень. На переконання учасників наради районна лікарня має гідно конкурувати з медичними закладами обласного центру. Сторони домовилися про спільну участь у закупівлі нового сучасного обладнання.

Також розглядалося питання щодо вироблення спільної позиції райдержадміністрації та керівництва ОТГ стосовно вимог Житомирської міської ради щодо відшкодування витрат з бюджетів місцевих громад за навчання та виховання дітей у школах і дитсадках м. Житомира.

Логічним продовженням засідання в РДА стало проведення 9 лютого виїзної наради безпосередньо в КУ «ЦРЛ». Участь у нараді взяли голова РДА Сергій Микитюк, голова районної ради Сергій Крутій, начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик, голови об’єднаних територіальних громад: Глибочицької ОТГ – Сергій Сокальський, Оліївської ОТГ – Михайло Скок, Станишівської ОТГ – Юрій Матвійчук, Левківський сільський голова Олександр Окоча, депутат районної ради Анатолій Давидов, головний лікар установи Тарас Собко та головний лікар КУ «ЦПМСД» Геннадій Горбенко.

Метою зустрічі було налагодження співпраці щодо збереження, утримання та подальшого розвитку КУ «ЦРЛ».

Учасники наради мали змогу ознайомитися з роботою діагностичних підрозділів районної лікарні, оснащених сучасним обладнанням, закупленим у 2017 році за кошти, виділені з районного бюджету, бюджетів ОТГ і окремих сільських рад.

Це і біохімічний автоматичний аналізатор для клініко-діагностичної лабораторії вартістю 778,9 тис. грн., ультразвукова діагностична система TOSHIBА вартістю 1 млн. 600 тис. грн., допоміжне обладнання для лапароскопічної стійки в хірургічному відділенні, придбане за 100 тис. грн., колоноскоп за 649,2 тис. грн., фіброгастроскоп за 1 млн. 209 тис. грн., апарат штучної вентиляції легень за 319 тис. грн., функціональні ліжка для неврологічного відділення вартістю 50 тис. грн., парафінонагрівач за 15 тис. грн., апарат лазерний скануючий двоканальний, придбаний за 39 тис. грн. Значні кошти було спрямовано й на капітальні ремонти лікувально-діагностичних та допоміжних приміщень лікарні з метою осучаснення її зовнішнього вигляду та створення комфортних умов перебування пацієнтів.

Учасники зустрічі високо оцінили зусилля по покращенню матеріально-технічної бази лікарні та підвищення якості обслуговування пацієнтів і безпосередньо ознайомилися з результатами проведених ремонтів в поліклінічному, терапевтичному, хірургічному, дитячому відділеннях.

У підсумку наради голова РДА, голови ОТГ району та Левківський сільський голова підписали спільний «Меморандум про співпрацю щодо збереження, утримання та розвитку КУ «ЦРЛ» Житомирської районної ради». Документ передбачає спільну чітку взаємодію у співпраці Сторін Меморандуму, яким передбачено подальше співфінансування з бюджету району та бюджетів ОТГ придбання сучасного діагностичного та лікувального обладнання, проведення ремонтно-будівельних робіт, термосанації тощо (пропорційно населенню громад).