18 April 2024, 05:06 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

У Житомирі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління закладами освіти на засадах акмеологічного підходу»

На сучасному етапі розвитку вітчизняної освіти виконання соціального замовлення суспільства і підвищення якості освіти можливе лише творчим педагогом з високим рівнем професіоналізму, духовності, індивідуального стилю педагогічного мислення, мотивації і здатності до інноваційної діяльності, потреби у творчій самореалізації.

Акмеологія - нова наука, яка знаходиться у стадії активного «тлііовлення". Вона розглядає максимальну досконалість як першину розвитку діяльності, а вершина грецькою - акме. Прицьому під акме розуміється такий стан індивідуума, гіри якому досягається найвищий результат його діяльності, а не процес руху до цього стану

Саме тому, 16 березня 2018 року у Житомирському Державному Університеті ім. Івана Франка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління закладами освіти на засадах акмеологічного підходу».

29258374_182198439228240_3577993518922072064_n.jpg?oh=f7269b4f6aa8f4d2a84a2abf6f83ba97&oe=5B4B5A20
У конференції взяли участь понад 100 учасників з 16 областей України, зокрема з міст: Житомира, Києва, Тернополя, Слов'янська, Вінниці. Активно долучились магістранти спеціальності «Управління навчальним закладом» ЖДУ, аспіранти та здобувачі; директори та заступники директорів загальноосвітніх навчальних закладів; завідувачі дошкільними навчальними закладами; фахівці відділів освіти обговорили актуальні проблеми підготовки керівних кадрів сфери освіти.
У збірці матеріалів конференції надруковано більше 100 статтей , які поміщенні в двох томах. Організувала захід
кафедра педагогіки, психології та управління навчальними закладами ННІ педагогіки.

Світлина від Petro Kukharchuk.

Фото Юрия Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.
Робота конференції розпочалась з вітального виступу завідуючої кафедри, доктора пед. наук Тетяни Ігорівни Шанскової, яка доповіла про цілі заходу та представила гостей.

Конференція проходила у формі пленарного та секційних засідань, які пройшли на високому науково-теоретичному рівні, в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як молодих вчених, так і студентської молоді.

Постійними учасниками щорічних конференцій є:
- доктор пед. наук, доцент Оксана Боднар З Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, науковці з ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України;
- доктор пед. наук, професор Зоя Рябова;
- кандидат пед. наук, доцент, професор кафедри Тетяна Махиня.
Також науковці з КЗ ЖОІППО :
- доктор пед. наук Олександр Пастовенський;
- кандидат наук з державного управління Петро Кухарчук;
- кандидат пед. наук Андрійчук О.І..
Вразив своїм виступом науковець з Вінницької академії неперервної освіти кандидат медичних наук, доцент Федорець В. М., вперше була присутня доктор пед. наук, професор з Донецького ОІППО Вакуленко В. М..Учасниками конференції були і наші науковці: доктор пед. наук, професор Дубасннюк О. А., всі науковці нашої кафедри педагогіки, психології та управління навчальними закладами, наша одна з перших випускниць спеціальності Управління навчальними закладами, а нині кандидат пед. наук Мосюра А. І., постійна учасниця конференцій директор Житомирської гімназії №1 Бохан М.А., наші випускники-магістри : Верещак Л. Б., Малашевич Ю. П., Гавриловський С. О., та магістранти, які навчаються нині у нас, також аспіранти з Університету менеджменту освіти та національного університету біоресурсів і природокористування.

29313515_1740848295975298_4191997989109104640_n.jpg?_nc_cat=0&oh=b1bf8515e745edec7757c399fcdcc2a4&oe=5B30E99B

Світлина від Юрія Малашевича.
Головними питаннями, які обговорювались були наступні:
• Акмедосягнення в управлінні навчальними закладами: вітчизняний та зарубіжний досвід.
• Акмеологічні чинники професійної підготовки майбутніх керівників навчальних закладів у ВНЗ.
• Визначення рівня управлінської компетентності керівників закладів освіти.
• Професійне та особистісне становлення менеджера освітніх закладів.
• Здоров’язбережувальні технології як чинник акмесередовища навчального закладу.

Фото Юрия Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.
З виступів та доповідей можна підкреслити наступне: необхідність акмеологічного підходу в навчально-виховному й управлінському процесі загальноосвітньої школи очевидна, оскільки суспільство очікує від школи, що її випускники будуть комунікабельними, креативними, самостійно мислячими особистостями, які прагнуть до успіху й уміють самостійно будувати індивідуальну траєкторію розвитку. Акмеологічні прийоми, акметехнології пропонують практичне рішення питання особистісного та професійного успіху. Пошук оптимальних, найбільш ефективних способів, що впливають на якість освіти, в останні роки тільки розширюється. Створюються нові педагогічні технології, актуалізуються вже відомі, оскільки все більш явною стає неспроможність традиційної освітньої системи відповідати новим соціокультурним та економічним умовам.
Складність оцінки діяльності освітньої установи обумовлена специфікою школи. Сучасна школа повинна давати якісну освіту. Однак у педагогічній літературі поняття "якість освіти" досить неоднозначне. У будь-якому випадку, перед педагогами й адміністрацією школи постає питання вдосконалення навчально-виховного процесу. Акмеологічний підхід дозволяє вирішити цю проблему не тільки ефективно, а й досить оперативно.

Фото Юрия Малашевича.

Фото Юрия Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.
У наукових доповідях, проголошених на пленарному засіданні, також пройшлись по інших акмеолгічних моментах: складових компетеності керівника закладу середньої освіти як елітного менеджера, особливостей розвитку комунікативної компетентності керівника закладу освіти з позиції акмеології, маркетиного супроводу підготовки нової генерації керівників ЗНЗ. Також говорили про релятивне управління ефетивними освітніми системами та не забули про Божу Заповідь вшанування Суботи.

Необійшлось і без привітань. Конференція виявилась подвійним святом для однієї з учасниць - свій день народження у цей день святкувала кандидат пед. наук Олена Мірошниченко, з чим її гаряче вітали її колеги та гості.

Фото Юрия Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.
На конференції були також і черняхівці. Своїми враженнями від проведеного заходу поділився телеведучій телеканалу "Інтер", магістрант Дмитро Мельник:
- «Відвідуючи такі корисні науково-практичні конференції на одну сходинку стаєш вище, адже знайомишся з цікавими і мудрими людьми, які з усіх сил намагаються вносити свої надзвичайно цінні поради та новаторства у розвиток та зміцнення освіти України. Вступивши до Житомирського державного університету ім.Івана Франка у вересні 2017 року за спеціальністю Управління навчальним закладом, я одразу взявся за те, що також не бути осторонь, а примножувати своїми ідеями освітянську ниву, і от цього року – директор Центру післядипломної освіти та довузівської підготовки Тетяна Євгенівна Рожнова запропонували взяти активну участь у написанні наукової статті на тему «Управління діяльністю керівника ЗЗСО на засадах PR-технологій», ця тема для мене дуже близька, адже я є ведучим та телеведучим, і як би це дивно не звучало, але встигаю поєднувати професію вчителя з професією ведучого масових заходів та телеведучого.
У статті розглянуті питання організації PR-діяльності в сфері освіти, описано специфічні риси PR-технологій і способи розвитку зв'язків з громадськістю в цій сфері. Результати показали, що освітня сфера має в арсеналі не тільки традиційні, але й специфічні методи реклами своїх послуг, використання яких забезпечує успіх у даній сфері діяльності керівника ЗЗСО.
Висловлюю слова подяки насамперед, директору ЦПОДП Тетяні Євгенівні Рожновій, а також усьому оргкомітету Всеукраїнської науково-практичної конференції. Це був вдалий вибір часу, тематики і складу учасників. З точки зору змісту цей захід відрізнявся виключно широким колом питань і високим професійним рівнем учасників. Крім того, конференція була прекрасно організована і підготовлена.
Як побажання організаторам конференції, можна й надалі розширювати географію учасників. Оскільки більшість доповідей отримали позитивну оцінку».

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.
Захід став можливий завдяки зусилям: доцента кафедри, кандидата пед. наук
Ренькас Броніслави Мирославівни, доцента кафедри, кандидата пед. наук Рожнової Тетяни Євгенівни, Бондарчук Тетяни Анатоліївни та багатьом інших.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління закладами освіти на засадах акмеологічного підходу», відбулася на високому організаційному та науковому рівні. Обрана тема науково-практичної конференції послугувала плідним підґрунтям для обміну думками із зазначеної проблематики.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.

Світлина від Юрія Малашевича.