17 April 2024, 00:50 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР: 13 - 14 КВІТНЯ В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

13 квітня 1924 року на своєму засіданні Новопільский сільський комітет незаможних селян (КНС) прийняв низку вирішальних рішень, що засвідчували сутність насильницької влади більшовиків щодо радянізації села.

13 квітня 1960 року редактором районної газети став Трохим Грищук , перебував на цій посаді до 1981 року.

У квітні 1967 року - передовими тваринниками району, які досягли найвищих показників тваринництва за І-ий квартал 1967 р.,були визнані -

  • ДОЯРКИ:

Костюра Валентина Михайлівна – учгосп «Україна»;

Столярчук Ганна Іванівна – учгосп «Україна»;

Супруненко Марія Макарівна учгосп «Україна»;

Фещук Марія Романівна - учгосп «Україна»;

Яремчук Марія Олексіївна - учгосп «Україна»;

Кравчук Ольга Тимофіївна - учгосп «Україна»;

Поліванчук Ганна Денисівна - учгосп «Україна»;

Поліщук Антоніна Макарівна - учгосп «Україна»;

Луценко Тамара Арсентіївна - учгосп «Україна»;

Прокопчук Марія Матвіївна – колгосп імені Леніна;

Коротун Ніна Василівна - колгосп імені Леніна;

Хробуст Надія Андріївна - колгосп імені Леніна;

Конончук Ніна Семенівна - колгосп імені Леніна;

Добежа Ніна Тимофіївна – колгосп імені Леніна;

Онищук Ніна Федосіївна – колгосп імені Леніна;

Грабар Галина Василівна – колгосп «Перше травня».

СВИНАРКИ:

Філик Лідія Василівна - учгосп «Україна»;

Колядич Олена Василівна - учгосп «Україна»;

Бабак Галина Ничипорівна – колгосп «Батьківщина»;

Кравчук Марія Андріївна – колгосп «Світанок»;

Бежевець Наталія Миронівна – колгосп імені Суворова.

ПТАШНИЦІ:

Левченко Віра Іванівна – колгосп імені Шевченка;

Красницька євгенія Олексіївна – колгосп «Пам’ять Леніна»;

Кириченко Людмила Андріївна – колгосп «Пам’ять Леніна».

13 квітня 1970 року – колгоспники селянщинської артілі «Пам’ять Леніна» висунули свого голову Миколу Петровича Гераймовича до складу окружної виборчої комісії по виборах до Ради Союзу Верховної Ради СРСР.

13 квітня 1970 року відбувся випуск шоферів-професіоналів в Черняхівському спортивно-технічному клубі. Посвідчення водіїв отримали тоді 22 робітники та колгоспники різного віку.Серед тих хто успішно склав екзамени: тракторист учгоспу «Україна» Франц Гервазійович Івановський, колгоспник з артілі «Заповіт Ілліча» Володимир Миколайович Мирончук, комсомолець з КрученцяМикола Куліш, слюсар з райоб’єднання «Сільгосптехніка» Василь Саватійович Семенець, Раїса Кудавська із Жадьок та комсомолка Олександра Логвинчук із Зорокова.

У квітні 1974 року в районі було організовано районне товариство любителів книги . Організацією товариства займалась у той час райспоживспілка яку очолювала В. О. Піскунова.

14 квітня 1951 року у с.Головино силами колгоспників побудовано ставок загальною площею 15 га. Водойма створена з метою розведення риби та розвитку рибного господарства.

14 квітня 1985 року у Черняхові відбулась районна нарада командирів добровільних дружин. Їх заступників та кращих членів ДНД за участю заступника голови райвиконкому М. М. Коваля, заступника начальника райвідділу внутрішніх справ С. Ф. Барановського, голови ради охорони громадського порядку у Черняхові В. П. Кудрявцева, командира добровільної народної дружини обозного заводу П. К. Рацілевича, командира добровільної народної дружини селища Головино М. Ю. Ящука, начальника штабу добровільних народних дружин при Черняхівській селищній раді О. Д. Поліщука. Було обговорено питання вдосконалення охорони громадського порядку ситуацію з порушенням порядку та боротьбу з правопорушеннями. За підсумками змагання перше місце було присуджено добровільній народній дружині ПМК – 161 з врученням їй перехідного Червоного прапора.

14 квітня 2015 року - черняхівець Нікіта Перцев став учасником та переможцем конкурсу “Скарбнацій – Інтердіамант світу”, який проходив з 14 по 19 квітня у Чехії. Хлопець гідно представив Україну та отримав запрошення від президента фестивалю лялькарів у Чехії на участь у ньому наступного року тобто на 2016 рік.