29 March 2024, 15:03 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ДІАБЕТ ВАГІТНИХ ЛІКУЄТЬСЯ І КОНТРОЛЮЄТЬСЯ

Вагітні жінки та ті, які вже народжували, чули багато про гестаційний діабет вагітних. Дуже важливо не пропустити перші його ознаки, адже наслідки можуть бути непередбачуваними. Але все по черзі.

Перші аналізи крові, які здають жінки, коли стають на облік до лікаря-гінеколога включають рівень глюкози у крові. Але щоб ці дані були вірними, аналіз потрібно проводити після нічного голодування строком не менше ніж 8 годин та не більше 14. Рівень глюкози у крові жінки обов’язково потрібно визначати у венозній плазмі. Портативні глюкометри для замірів у вагітних жінок не використовуються – їх показники не відповідають критеріям норми цукру саме у вагітних. Тут жінкам важливо розуміти одну річ – нормальні значення рівня глікемії під час вагітності відрізняються від нормальних показників невагітної жінки.

З боку лікаря дуже важливо не пропустити ці «перші дзвіночки» і обрати вірну тактику для лікування пацієнтки. До того ж, навіть якщо всі показники аналізів в нормі, не варто повністю розслаблятися та час від часу не спостерігати за рівнем цукру. Адже проблема може початися пізніше.

На моє глибоке переконання варто повторити тести на глюкозу між 24 та 26 тижнем вагітності – це найкращий час попередити проблему, при потребі призначити дієту, консультацію ендокринолога, тримати ситуацію під контролем без призначення інсуліну. Тому тут варто робити все вчасно. Навіть якщо у венозній плазмі у цей період вагітності рівень глюкози в нормі, то варто додатково зробити глюкозо толерантний тест з 75 г глюкози у порошку. Це займе трохи часу, однак, дасть змогу виявити схильність або ранній початок гестаційного діабету і уникнути багатьох проблем у подальшому.

Особливої уваги заслуговують жінки, що знаходяться у групі ризику:

  • З надлишковою вагою або ожирінням,
  • Віком від 30 років,
  • Цукровий діабет у попередніх вагітностях,
  • Цукровий діабет у родичів,
  • Народження попередньої дитини вагою понад 4,5 кг або народження мертвої дитини,
  • Надто швидке набирання ваги під час нинішньої вагітності.

Деякі жінки надто лякаються і сідають на без вуглеводну дієту – це неправильно, оскільки організм може видати прямо протилежний результат. Перед тестуванням варто притримуватися звичайної харчової поведінки, залишатися у стані спокою, не курити та не приймати ліки, що впливають на рівень глюкози у крові.

Тести на рівень глюкози не проводять на початку першого триместру та при ранньому токсикозі, при необхідності дотримуватися постільного режиму, при загостренні хронічного панкреатиту або інфекційного захворювання.

У будь-якому випадку боятися тесту не потрібно – найчастіше варто лише дотримуватися дієти, при якій немає занадто великих обмежень, і навіть дозволяється шоколад. Бути проінформованим та попередити хворобу значно важливіше, ніж потім лікуватися.

Будьте здорові та бережіть себе. І пам’ятайте – не знати про хворобу не означає її не мати.