16 April 2024, 20:25 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕНДАР: 5 – 10 ТРАВНЯ В ІСТОРІЇ ЧЕРНЯХІВЩИНИ

5 травня 1953 року в селах Черняхівського району відбулись покази кінофільмівпропагандиського характеру, показ кінофільмів проводив кіномеханік Микола Чернявський та моторист Петро Красніков.

5 травня 1962 року – у зв’язку з відзначенням в районі 50-річчя газети «Правда» (VI Всеросійська (Празька) конференція РСДРП (б) прийняла за ініціативою В. І. Леніна рішення про випуск масової робочої більшовицької щоденної газети, і 22 квітня (5 травня) 1912 р)рішенням бюро Черняхівського РК КПУза активну участь в роботі редакції районної газети нагородженні Почесними грамотами райкому партії: Василь Вікторович Лейченко – редактор гумористичного листка «Колгоспний перець» артілі «Дружба», Роман Петрович Дзюблик – коректор райгазети «Колгоспник Черняхівщини», Андрій Олексійович Рабошук – редактор багатотиражноїгазети артілі1 Травня. Похвальними листами райкому партіїнагороджено Василя Григоровича Войтенка – редактора стінгазети Головинського кар'єроуправління, Олександа Андрійовича Збутевича – редактора гумористичного листка райспоживспілки, Михайла Панасовича Мельника – редактора стінгазети артілі «Жовтень»Андрія Йосиповича Ващенка – сількора з с. Трокович, Андрія Антоновича Карського – Тишкевича- сількора з с. Бежева, Ганну Миколаївну Карнау – сількора з с. Вільськ, Софію Людвигівну Янишевську – редактор стінгазети третього відділу радгоспу, Василя Володимировича Вольського – редактора стінгазети артілі імені Щорса.

5 травня 2013 року -відбувся туристичний зліт серед учнів загальноосвітніх закладів Черняхівського району – школярів, гімназистів, ліцеїстів. Більшість команд виступали злагоджено і боролися за перемогу відчайдушно. Усі юні туристи не з боязливого десятка: а ви могли б отак просто висіти над прірвою чи наводити спуск та підйом? Могли б подолоти власні страхи? Турзльоти дуже потрібні для молоді. І не тільки щоб навчитись орієнтуватися на місцевості, а й для загартування характеру, уміння правильно поводитися в колективі. Перше місце на цьогорічному турзльоті посіли селянщинські ліцеїсти, друге – високівські гімназисти і третє – видиборські ліцеїсти. Злагоджено виступила й команда Черняхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

5 травня 2015 року у Черняхові розпочався обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”), який тривативав два дні.Було близько двохсот юних козачат із 17-и шкіл Житомирщини.

Учасниками змагань були представники всіх районів Житомирської області.

5 травня 2015 рокуу великій залі Черняхівської райдержадміністрації відбулося офіційне представлення нового голови районної державної адміністрації Анатолія Підлісного. Там зібрався актив Черняхівщини: сільські та селищні голови, керівники установ, підприємств, організацій, депутати районної ради, держслужбовці, представники ЗМІ.

6 травня 1949 року -виконком районної ради депутатів трудящих та РК КП(б)У постановив прискорити та активізувати будівництво траси «народноїбудови» Черняхів – Потіївка. Постановив розробитиподетальнийплан-графік участі в цьому кожного колгоспу та артілі району. ( джерело: газета «Колгоспник черняхівщини № 39( 2815) за 15 травня 1949 р.)

6 травня 1962 року – за байдуже ставлення до виконання своїх обов язків знято з роботи завідуючого ферми артілі «Перемога»с. Городищ Омельченка Зоотехніку Кучеруку та фельдшеру Петруку Також було оголошено догани. Головою колгоспу у той час був Покраса.

6 травня 2015 року в приміщенні Житомирської ЗОШ І-ІІІ ст. №7 відбувся обласний етап Всеукраїнської історико-краєзнавчої акції учнівської молоді «А ми тую славу збережемо», присвяченої 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Також цей захід був присвячений науково-дослідницьким проектам і, насамперед, історико-краєзнавчим музеям.

Активісти пошукових груп 95-ти музеїв при навчальних закладах області надіслали на огляд звіти, презентації, в яких розповіли про експедиційну, пошукову, екскурсійну роботу музеїв та показали просвітницьку і виховну діяльність музейних колективів у напрямку збереження пам’яті героїко-патріотичного минулого українського народу. З-поміж цих робіт обрали найкращі і запросили до Житомира. На обласний етап пройшли 3 загальноосвітні заклади з Черняхівського району: Черняхівська гімназія, Черняхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

7 травня 1610 року– в акті про відокремлення володінь Януша Острозького волості Вільської від володінь Стефана Немирича вперше згадується с. Мокренщина. В цей період історії фактично відбувся розподіл сіл, що знаходились на території сучасного Черняхівського району між магнатами родини Острозьких та Немиричів , що було оформлено відповідним актом. Також в цей же час в письмових джерелах в перше зафіксована згадка про с. Селянщину, Зороків тощо.

7 травня 1918 року– у с. Вільськ народився повний кавалер орденів Слави учасник Другої Світової війни Чайківський Петро Григорович.

8 травня 1908 року. – відбувся великий післяреволюційний схід в с. Андріївка з питань перерозподілу земель.

8 травня 1953 року – в артілі ім. Ворошилова м. Черняхова створено кормово-добувну бригаду за якою було закріплено 272 га орної землі, 7 пар тягла, та відповідну кількість колгоспників. Як виявилось бригада повністю не справилась з покладеними на неї обов’язками.

9 травня 1989 року– рішенням районного виконавчого комітету Черняхівської районної ради народних депутатів в смт. Черняхові було відкрито районний краєзнавчий музей.

10 травня1952 року– виконком районної ради та РК КП(б)У постановили: оголосити двомісячник дорожних робіт ( з 10 травня по 10 липня). До побудови дороги Черняхів – Потіївка були залученні всі без винятку колгоспи району.

У травні 2014 року здійснювався збір продуктів і коштів на підтримку Житомирської 95-ї окремої аеромобільної бригади. Для організації та збору адресної допомоги військовослужбовцям потрібні тоді були волонтери.

На початку травня 2011 рокуу Черняхові побував міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник: на базі місцевого відділу освіти відбулася нарада з начальниками обласних управлінь освіти і науки всієї України. Мова йшла про розвиток освітньої галузі і закінчення навчального року. З учителями й учнями міністр не зустрічався.