28 March 2024, 21:25 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Минув рік після підняття вартості проїзду в маршрутках. Що змінилося?

Завтра буде річниця як міська влада та члени виконкому разом підняли для житомирян вартість проїзду з 3 до 5 гривень. Що ж змінилося після цього підняття? Для початку нагадаю хронологію того героїчного підняття та аргументацію перших осіб Житомира та членів виконкому.

Отже, 10 травня 2017 відбулося перше засідання виконкому з цього питання, а точніше спроба номер один.

5afb2b47b0f49.jpg

Ось що тоді говорилося на виконкомі 10 травня, як членами виконкому так і мером та профільним замом.

5afb2b57a394f.jpg

В той день перевізники навіть вдалися до шантажу, підігнавши до міської ради невелику частину своїх автобусів.

5afb2bc181f42.jpg
Після жвавих обговорень, команда мера Сухомлина прорахувалася, при голосуванні банально не вистачило голосів "пропихнути не впихуєме". Перевізники навіть в коментарі тоді назвали членів виконкому які голосували проти "козлами".

5afb2ba82efc3.jpg

5afb2cff326c2.png


Втім, мер та його профільний зам не здавалися "ПРОПИХАТИ НЕ ПРОПІХУЄМЕ", І ПИТАННЯ ПЕРЕНЕСЛИ НА НАСТУПНИЙ ВИКОНКОМ. Перевізники не вдоволені голосуванням були, але мали ще надію на великого гросмейстера.

5afb2cc58bd92.jpg

16 травня 2017 року відбувається друге засідання виконкому. Людей прийшло багато, перевізники привели водіїв. На цей раз вони не страйкують та не підтягнули під міську раду свої повозки. Представники громадськості годину доводили що перевізники то - брехуни, нічого вони не поліпшать, рівень пасажирських перевезень залишиться на низькому рівні і що громада категорично проти такого підняття. На що самий інноваційний мер міста та його профільний зам відреагували миттєво - що всі хто не згоден з підняттям тарифу, ні, не агенти Кремля а - популісти!

5afb2d2f3205d.jpg
Деякі члени виконкому після таких слів інноваційного мера та профільного зама, саме ті члени виконкому які на попередньому засідані не голосували, або утрималися різко змінили свою позицію, слова мера їх переконали, адже вони не популісти і гордо підняли руку ЗА підняття тарифу у 5 гривень. Адже це рішення передбачало для житомирян великі блага, заміну "скотовозок" старого року випуска на більш новіших ( по факту "СКОТОВОЗКИ" залишилися, змінився просто їх рік виготовлення, перевезення усіх пільгових категорій громадян за рахунок платного сегменту пасажирів, школярам проїзд по 2 гривні, встановити в усі маршрутки валідатори, які перевізники мали купити за власний кошт, та ввели штрафні санкції щоб перевізників тримати в узді.

5afb2e408d253.jpg

Перевізники одразу пішли сукмлінно виконувати свої забовязання, а саме по фактту з перших днів підняття тарифу послали і владу і мера і зама і членів виконкому на Кудикіну гору. Забовязання ніхто не виконував, пільговиків виганяли, з мерією почали судитися, штрафні санкції не сплачувати.

Потім було обмеження кількості пільгових категорій пасажирів у часі, перевізникам встановили 4 гривні за проїзд, потім мер купив валідатори за ваші гроші і віддав перевізникам тіпа в оренду за яку вони не платять і зробив знову проїзд 5 гривень.

То що ж змінилося після пропихання не впіхуємого, а саме проїзду 5 гривень:

1. Заміна рухомого складу. - жоден перевізник за рік не оновив свій транспорт;
2. Перевезення усіх категорій пільговиків - перевізники імєлі то ввіду, возять кого захочуть і коли захочуть;
3. Перевезення школярів - ну майже виконано.
4. Встановлення валідаторів за власний кошт - встановлені за кошти не перевізників, а міського бюджету. Орендна платта перевізниками не сплачується, валідатори не використовуються, гроші викинуто на вітер. Відповідальних та тих хто поніс покарання нема. Значить усі в долі, звісно крім житомирян.;
5. Штрафні санкції - ВПРАВНО ВИПИСУЮТЬСЯ, ПЕРЕВІЗНИКИ НЕ ПЛАТЯТЬ, СУДЯТЬСЯ, МІСЬКА РАДА УСІ СУДИ, ну майже всі програє. Знову відповідальних не має та покараних теж.

Отак от, минув рік. Як їздили "СКОТОВОЗКИ" так і їздять. Приватні перевізники умов підняття тарифу за 1 рік не виконують, заробляють на вас, завдяки пропіхуям. А комунальні автобуси, про які 2 роки говорила влада, які купила в лізинг стоять на якорі, бо нема ані водіїв ані палива ані маршрут. Отак ведуть себе справжні господарі.

До речі, на носі чергове підняття. Команда пропіхуїв напоготові та на підхваті.