20 April 2024, 09:18 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Події довкола "Головинського кар'єру": рейдерство, чи спроба незовсім коректного повернення в Status quo

22 травня о 6.30 ранку понад півсотні озброєних людей проникли на територію Державного підприємства «Головинській кар'єр»( в.о. керівника Ф. Горбань), що у Черняхівському районі Житомирської області з метою здійснити його рейдерське захоплення, повідомив на своїй сторінці у Facebook очільник Фонду Державного Майна України Віталій Трубаров.
Першочергово, що було зроблено – доповідано про ситуацію губернатору Ігорю Гундичу, оскільки поквапився дякувати його за швидке реагування , а вже потім по інстанціях починаючи від керівництва МВС.
В цей час в самому селищі починається паніка, налякані люди чують постріли, з жахом повідомляють про напад на кар’єр збройних бородачів схожих на чеченців.
Як проінформували засоби масової інформації у відділі комунікації Головного управління Національної політики в Житомирській області, повідомлення про напад надійшо від двох конфліктуючих сторін практично одночасно. Попередньо з’ясовано, що вранці на територію грантіного кар’єру увірвались група чоловіків у камуфляжному одязі, які відтіснили та заблокували охорону та силоміць заволоділи та викрали документацією державного підприємства з адміністративного приміщення, також з собою захопили сервер та сейф в якому містилось 100 тисяч грн. готівкою. Почали змінювати охорону та відновлювати Status quo. Чи був у вирі подій Ігор Яцук, кажуть що був...

Власне на це у декого були певні документальні офіційні підстави та рішення державних органів, які зрештою і довели до правовго абсурду, що перетікло в дану ситуацію. Саме ці документи, які не те що різняться, а навіть являють собою діаметральну протележність та суперечать один одному, показують всю гнилість існуючої державної системи та ганебність правлячого корупційно-олігархічного режиму. Власне це і було яскраво видно на прикладі подій в см. Головине про які йдеться тут.


На місце події прибули поліцейські Головного управління Нацполіції в області, спецпідрозділи Управління превентивної діяльності "ТОР", а також працівники Черняхівського відділення поліції. На місці пригоди було затримано близько 30 осіб, які назвались працівниками охоронного підприємства, зареєстрованого у Вінницькій області. У чоловіків вилучено пістолет ПМ, спецзасоби, балончики з подразливою речовиною, рації та інші засоби.
Наразі роботу проводить слідчо-оперативна група. Триває встановлення осіб затриманих та усіх обставин події.
Нагадаю, нещодавно у Житомирі представили новий поліцейський підрозділ, який пильнуватиме порядок на акціях та мітингах — спецпідрозділ патрульної поліції ТОР, до складу якого увійшли 19 чоловіків і одна жінка. Про це повідомили у відділі комунікації поліції в області.
Треновані та фізично витривалі патрульні пройшли суворий відбір, а також курси за канадсько­американською програмою підготовки працівників тактичних підрозділів. ТОР — це новий спецпідрозділ управління патрульної поліції в Житомирській області (рота тактично­оперативного реагування). Тож можна важати, що бойове хрещення пройшло вдало.
Повернемось до Головина.
Поліцією розпочато кримінальне провадження за ст. 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд) Кримінального кодексу України.
Встановлено, що серед затриманих є жителі Києва та Київщини, Вінницької та Житомирської областей віком від 25 до 45 років, а їх професії – від тракториста до приватного підприємця, від фрезерувальника каменю до охоронника. Поліцейські діяли рішуче та однозначно у рамках наданих повноважень для забезпечення публічної безпеки і правопорядку. Ніяких силових протистоянь на підприємствах регіону бути не може і наша реакція на подібні події буде адекватною. Про це повідомляє начальник Головного управління Національної поліції в Житомирській області В'ячеслав Печененко. Проте пост у ФБ пана Печененка заявився вже на другий день, а саме 23 травня.

Повернемось до перебігу подій 22 травня.
«Ситуація пов'язана із конфліктом власників підприємства. Нині розбираємось у наявних документах та рішеннях судів і одночасно забезпечуємо публічну безпеку. Стрілянини немає,» - вже близько обіду прокоментувала ситуацію прес-офіцер Головного управління нацполіції в Житомирський області Алла Ващенко.
Трубаров зазначив, що нападники були добре екіпіровані і мали запас продуктів, що говорить про те, що утримувати підприємство планувалося досить тривалий період. При собі у них були рації, ножі, намети, продуктові набори. Підприємство планували утримувати не один день", - повідомив керівник Фонду держмайна.
Чи були серед нападників хтось з місцевих жителів, а тим більше приватних підприємців, які мають відношення до гранітного бізнесу - питання риторичне?!
У свою чергу скандально-відомий через свої гострі пости в соціальних мережах житомирський юрист Андрій Евін розповсюдив зовсім протилежну інформацію проте, що це була спроба встановити справедливість, а рейдерське заволодіння майном ПАТ «Головинський граніт» здійснили саме силовики, надаючи докази та підстави цьому у копіях різних рішень та постанов відповідних державних органів. Тож на чийому боці правда в цій заплутаній багатосерійній головинській епопеї важко навіть встановити.
В.Трубаров також нагадав, що ДП "Головинський кар'єр" підлягає приватизації.
ДП "Головинський кар'єр" (смт Головине Житомирської обл.) Зареєстровано в липні 2016 року.
За інформацією на сайті ФДМ, держпідприємству належить 31 будівля загальною площею 13,4 тис. кв. м.
За даними ФДМ, раніше кар'єр перебував в оренді ПАТ "Головинський граніт". Договір оренди закінчився у грудні 2015 року, після чого компанія відмовилася повертати кар'єр в державну власність. Фонд повернув майно в січні 2017 року.
Статутний капітал ДП становить 18,4 млн грн.

Не будучи «в темі» досить складно зрозуміти, які ще «сторони» можуть влаштувати військові «розборки» на державному підприємстві. Мабуть хтось комусь його продав через приватизаційні процедури, і, ймовірно , хтось когось "кинув". Проте це - чисто теоретично. А практично, ті, хто влаштував це резонансне шоу, прекрасно знають, що не понесуться за це покарання і що поліція, НАБУ та ін.. до них не дотягуються. ... Чи недалеко ще до Європи… Позаяк у Києві серйозні люди майже з довірою про "європейський вибір" розмовляють….